Versi Chrome yang Saya Ada?

Chrome adalah Chrome, bukan? Anda memuat turun penyemak imbas Google — sekarang yang paling popular di dunia — dan anda fikir anda mempunyai pengalaman yang sama seperti orang lain. Tetapi seperti kebanyakan vendor perisian yang besar, Google melancarkan Chrome dalam "saluran" yang berbeza, menguji ciri dalam versi yang lebih tidak stabil sebelum mereka mencapai versi rilis yang digunakan ratusan juta orang setiap hari.

Sama ada anda ingin mengetahui nombor versi yang anda gunakan, saluran pengembangan apa yang anda gunakan, atau sama ada 32-bit atau 64-bit, halaman About akan memberitahu anda semua yang perlu anda ketahui.

Klik butang "Menu" utama (tiga titik menegak di sudut kanan atas tetingkap), kemudian klik Bantuan> Tentang Google Chrome.

Ini akan menunjukkan kepada anda Versi, diikuti dengan bilangan panjang, dan mungkin beberapa nilai dalam kurungan. Sekiranya sudah lama sejak anda mengemas kini Chrome, penyemak imbas mungkin memulakan muat turun secara automatik dan meminta anda melancarkan semula apabila sudah siap.

Jadi apa maksud semua perkara ini? Mari kita teliti satu persatu.

Nombor Versi: Dua Digit Pertama Yang Penting

Apabila orang bercakap mengenai "versi" Chrome, mereka biasanya bermaksud siaran yang lebih besar, yang dihantar oleh Google kira-kira setiap dua bulan. Terdapat tampalan yang lebih kecil untuk keselamatan dan tweak kelajuan, tetapi rilis besar adalah yang menahan perubahan pada antara muka dan ciri baru yang dihadapi pengguna. Lebihan versi utama adalah dua nombor pertama dalam rentetan besar itu: komputer di atas menjalankan "Chrome 56", yang mengubah HTML5 menjadi lalai, menambahkan tetapan API Bluetooth, dan menambahkan sokongan untuk alat CSS baru.

Saluran Siaran: Seberapa Stabil Anda?

Edisi standard Chrome hanya menggunakan kod nombor untuk pengecam versi. Tetapi jika anda melihat "Beta", "Dev", atau "Canary" setelahnya, itu berarti anda menjalankan versi pra-rilis Chrome. Anda boleh beralih antara versi ini menggunakan arahan ini, tetapi inilah maksudnya.

Stabil Chrome

Sekiranya anda tidak melihat pengecam ini selepas nombor versi anda, anda menggunakan versi krom yang stabil. Yang digunakan oleh kebanyakan orang, yang dipautkan oleh Google semasa anda mencari "memuat turun Chrome" di Edge atau Internet Explorer. Versi stabil mempunyai ujian banyak yang paling luas, dan itulah yang diinginkan oleh Google untuk digunakan oleh kebanyakan orang. Ini yang terakhir untuk mendapatkan ciri baru, tetapi jika anda mahukan pengalaman menyemak imbas yang selamat dan stabil tanpa kejutan, ini adalah untuk anda.

Chrome Beta

Saluran Beta adalah versi lebih awal dari perisian yang dimaksudkan untuk menguji ciri-ciri baru sebelum mereka hadir ke khalayak yang lebih luas dalam build Stable. Google mengemas kini Beta kira-kira sekali seminggu, dengan kemas kini utama setiap enam minggu. Secara amnya, ini adalah satu versi yang lebih awal daripada stabil. Oleh itu, ketika Chrome versi stabil pada 50, Chrome Beta berada pada 51. Ciri-ciri yang lebih baru merangkumi tweak pada mesin rendering untuk kelajuan atau ketepatan, penyesuaian antara muka pengguna, pilihan baru dalam menu Bendera, dan sebagainya.

Peranti Chrome

Sekarang kita masuk ke dalam kolam renang Chrome Dev adalah satu atau dua versi sebelum stabil, biasanya dikemas kini sekurang-kurangnya seminggu sekali, dan ia digunakan untuk menguji perubahan yang lebih komprehensif pada penyemak imbas yang mungkin atau mungkin tidak membuatnya menjadi peluncuran umum sesudahnya. Versi Dev lebih rentan terhadap crash, tab gantung, ralat rendering, sambungan yang tidak sesuai, dan masalah serupa (walaupun bagi kebanyakan laman web, tidak masalah).

Chrome Canary

Ini adalah Wild West Chrome. Ini tiga versi penuh menjelang pelepasan Stable, dikemas kini setiap hari, dan tajuk Canary menunjukkan tujuannya. Seperti kenari di lombong arang batu, jika ada yang salah, ia akan menjadi salah terlebih dahulu dalam binaan ini. Canary kebanyakannya alat untuk pembangun menguji masalah keserasian. Tidak seperti versi Beta dan Dev, memasang Canary build tidak akan menimpa pemasangan Chrome standard pada Windows atau Mac OS — anda boleh menjalankannya secara bersebelahan jika anda mahu.

32-Bit atau 64-Bit: Berapa Banyak Memori yang Boleh Digunakan oleh Chrome?

BERKAITAN: Anda Perlu Meningkatkan ke Chrome 64-bit. Lebih Selamat, Stabil, dan Cepat

Terakhir, anda akan melihat "32-bit" atau "64-bit" dalam kurungan di sebelah nombor versi anda. Versi Chrome 64-bit adalah yang boleh diperoleh sekiranya anda mempunyai komputer berkemampuan 64-bit. (Sekiranya anda tidak pasti, inilah cara untuk mengetahui.)

Selain mempunyai akses ke kumpulan memori yang lebih besar untuk kecekapan yang lebih baik (yang anda mahukan, kerana Chrome meningkatkan memori seperti pelet Pac-Man), versi 64-bit mempunyai beberapa ciri keselamatan yang lebih baik.

Pada macOS dan Linux, Chrome kini 64-bit secara lalai. Pengguna Windows harus diarahkan secara automatik untuk memuat turun versi yang betul dari Google, tetapi jika atas sebab tertentu anda menjalankan versi 32-bit pada mesin 64-bit, anda pasti harus meningkatkan.

Cara Meningkatkan atau Menurunkan Chrome

Sekiranya anda menggunakan versi Chrome yang lebih rendah di desktop dan anda ingin naik lebih tinggi, seperti beralih dari Stabil ke Beta atau Beta ke Dev, cukup muat turun dan pasang versi yang lebih baru dari halaman yang berkaitan di laman web Google.

Malangnya, penurunan taraf tidak begitu mudah: anda mesti menyahpasang sepenuhnya Chrome dari sistem operasi anda, kemudian pasang semula pakej lama. Ingat bahawa Canary adalah program yang berdiri sendiri, dan akan dipasang dan dinyahpasang secara berasingan dari Chrome Stable, Beta, atau Dev.

Pada Android dan iOS, perkara sedikit berbeza:  semua  versi Chrome benar-benar terpisah. Sebagai contoh, jika anda mahu, anda boleh menjalankan Chrome Stable, Chrome Beta, Chrome Dev,  dan  Chrome Canary sekaligus — anda hanya perlu memuat turun yang anda inginkan dari App Store atau Play Store. Untuk membuang salah satu daripadanya, hapus pemasangan aplikasinya.