Cara Berhenti Melanggan dari Saluran YouTube

YouTube mempunyai kandungan di hampir semua topik yang dapat dibayangkan, dan sementara beberapa saluran pantas menekan butang langganan, yang lain tidak begitu. Sekiranya anda telah melanggan saluran YouTube yang anda tonton lagi, anda boleh berhenti berlangganan mengikuti langkah-langkah ini.

Sekiranya suapan video anda jenuh, anda mungkin lebih suka mencuba ciri Tonton Nanti YouTube sebelum anda memutuskan untuk mengurangkan langganan saluran anda. Ini membantu membuat senarai main video yang diperibadikan yang sebenarnya ingin anda tonton, dan bukannya membiarkan YouTube memutuskan sendiri.

BERKAITAN: Cara Menggunakan Tonton Nanti di YouTube

Berhenti melanggan Saluran YouTube di Web

Sebagai produk Google, YouTube menggunakan akaun Google anda untuk mengekalkan senarai langganan saluran, cadangan video dan banyak lagi yang diperibadikan.

Sekiranya anda ingin berhenti berlangganan dari saluran YouTube di web, anda perlu log masuk ke akaun Google anda terlebih dahulu. Setelah anda log masuk, terdapat beberapa kaedah yang boleh anda gunakan untuk berhenti berlangganan saluran.

Dari Halaman Pendaratan Saluran

Senarai langganan saluran YouTube anda yang paling popular disenaraikan di bawah bahagian "Langganan" di menu sebelah kiri. Memilih salah satu saluran yang disenaraikan di sini akan membawa anda ke halaman arahan saluran tersebut, memberi anda gambaran keseluruhan mengenai video, senarai main, dan maklumat lain yang tersedia untuk ditonton.

Sekiranya anda melanggan saluran, anda akan melihat butang "Langganan" di kanan atas, di sebelah ikon pemberitahuan pemberitahuan. Sekiranya anda tidak melanggan, butang ini akan bertuliskan "Langgan".

Untuk berhenti berlangganan saluran, klik butang "Langganan".

YouTube akan meminta pengesahan kepada anda. Klik "Berhenti Berlangganan" untuk mengesahkan bahawa anda ingin menamatkan langganan saluran tersebut.

Setelah disahkan, langganan saluran anda akan berakhir, dan anda harus berhenti menerima pemberitahuan untuk itu di suapan anda. Walau bagaimanapun, algoritma YouTube mungkin terus mengesyorkan video dari saluran dari semasa ke semasa.

BERKAITAN: Bagaimana Algoritma YouTube Berfungsi?

Dari Video yang Dihantar

Anda juga dapat berhenti berlangganan saluran YouTube dengan cepat dari video yang disiarkan oleh saluran tersebut. Butang "Berlangganan" terletak di sebelah kanan nama saluran, di bawah video itu sendiri di halaman video YouTube.

Mengklik butang ini akan melakukan tindakan yang sama dengan butang "Berlangganan" di halaman saluran. YouTube akan meminta pengesahan anda — klik “Berhenti Berlangganan” untuk mengesahkan dan membuang langganan saluran tersebut dari akaun anda.

Menggunakan Senarai Langganan YouTube

Sekiranya anda tidak tahu saluran mana yang anda langgani sekarang, atau jika anda ingin berhenti berlangganan dari banyak saluran sekaligus, anda boleh menggunakan senarai langganan.

Untuk mengaksesnya, klik pilihan "Langganan" di menu sebelah kiri YouTube.

Dari sini, klik butang "Urus" di kanan atas, berhampiran ikon akaun anda dan pemberitahuan YouTube.

Senarai langganan aktif anda akan dapat dilihat di halaman seterusnya. Untuk berhenti berlangganan, klik butang "Berlangganan" di sebelah mana-mana saluran ini.

Seperti kaedah lain, YouTube akan meminta pengesahan bahawa anda sebenarnya mahu berhenti berlangganan. Pilih "Nyahlanggan" untuk mengesahkan.

Setelah disahkan, langganan akan dikeluarkan. Anda kemudian boleh mengulangi langkah ini untuk saluran lain dalam senarai ini, sekiranya anda mahu.

Berhenti melanggan Saluran YouTube di Aplikasi YouTube

Anda mungkin memilih untuk berhenti berlangganan saluran YouTube menggunakan aplikasi YouTube di Android, iPhone, atau iPad. Seperti YouTube di web, anda boleh berhenti berlangganan dari halaman arahan saluran, dari video yang disiarkan oleh saluran itu, atau dari senarai langganan saluran anda.

Seperti sebelumnya, berhenti melanggan memerlukan anda log masuk ke akaun Google anda pada peranti Android atau Apple anda terlebih dahulu. Sekiranya anda log masuk ke beberapa akaun Google di peranti anda, ketuk ikon akaun di kanan atas dan kemudian pilih nama anda di menu "Akaun" untuk beralih di antara mereka.

Dari Halaman Pendaratan Saluran

Anda dapat melihat senarai video yang disiarkan, senarai main, dan maklumat lain untuk saluran dari kawasan saluran utamanya.

Seperti versi web antara muka YouTube, anda seharusnya dapat melihat kata "Berlangganan" di bawah nama saluran dan jumlah pelanggan di bawah tab "Laman Utama" untuk saluran tersebut.

Ketik butang ini untuk berhenti berlangganan saluran.

YouTube akan meminta pengesahan — ketuk butang "Berhenti berlangganan" untuk mengesahkan.

Setelah disahkan, langganan anda ke saluran tersebut akan dikeluarkan dari akaun anda.

Dari Video yang Dihantar

Sekiranya anda menonton video yang disiarkan oleh saluran, anda boleh berhenti berlangganan dari saluran itu dengan cepat menggunakan proses yang serupa dengan kaedah yang ditunjukkan di atas.

Di bawahnya video yang diputar di aplikasi YouTube terdapat maklumat yang relevan mengenai video dan saluran itu sendiri, termasuk nama saluran. Sekiranya anda melanggan saluran, butang "Berlangganan" akan ditunjukkan di sebelah kanan nama saluran. Ketik butang ini untuk berhenti melanggannya.

Ketik "Berhenti melanggan" untuk mengesahkan.

Langganan saluran anda akan berakhir sebaik sahaja anda mengesahkan pilihan anda.

Menggunakan Senarai Langganan YouTube

Menu di bahagian bawah aplikasi YouTube memungkinkan Anda beralih antara pustaka video anda sendiri (menunjukkan sejarah tontonan YouTube anda), pemberitahuan akaun YouTube, serta daftar langganan saluran anda di bawah bahagian "Langganan".

Ketuk ikon "Langganan" untuk melihat senarai langganan YouTube anda.

Ini akan memaparkan senarai video, ditunjukkan dengan urutan di mana ia disiarkan, dengan video terbaru di bahagian atas. Senarai langganan saluran dapat dilihat sebagai ikon di korsel di bahagian atas menu.

Anda boleh mengetuk salah satu ikon saluran ini untuk hanya melihat video yang disiarkan oleh saluran tersebut.

Sekiranya anda ingin berhenti berlangganan, ketuk ikon menu tiga titik di sebelah tajuk video yang disiarkan oleh saluran yang ingin anda hentikan langganannya.

Dari sana, ketuk pilihan "Berhenti Berlangganan".

Sahkan pilihan anda dengan mengetuk pilihan "Berhenti berlangganan" yang muncul.

Setelah anda mengesahkan pilihan anda, langganan saluran anda akan berakhir, dan saluran tersebut (bersama dengan video yang disiarkan) akan dikeluarkan dari senarai langganan.