8 Perkara Yang Boleh Anda Lakukan Dalam Pilihan Pembangun Android

Menu Pilihan Pembangun di Android adalah menu tersembunyi dengan pelbagai pilihan lanjutan. Pilihan ini ditujukan untuk pembangun, tetapi banyak di antaranya akan menarik bagi geeks.

Anda harus melakukan jabat tangan rahsia untuk mengaktifkan menu Pilihan Pembangun di skrin Tetapan, kerana secara lalai ia disembunyikan dari pengguna Android. Ikuti langkah mudah untuk mengaktifkan Pilihan Pembangun dengan pantas.

Dayakan Penyahpepijatan USB

"USB debugging" terdengar seperti pilihan yang hanya diperlukan oleh pembangun Android, tetapi mungkin merupakan pilihan tersembunyi yang paling banyak digunakan di Android. Penyahpepijatan USB membolehkan aplikasi di komputer anda berinteraksi dengan telefon Android anda melalui sambungan USB.

Ini diperlukan untuk berbagai trik canggih, termasuk melakukan rooting pada ponsel Android, membukanya, memasang ROM khusus, atau bahkan menggunakan program desktop yang menangkap tangkapan layar perangkat Android Anda. Anda juga dapat menggunakan perintah ADB untuk mendorong dan menarik fail antara peranti dan komputer anda atau membuat dan memulihkan sandaran tempatan lengkap dari peranti Android anda tanpa melakukan rooting.

Penyahpepijatan USB boleh menjadi masalah keselamatan, kerana memberikan komputer yang anda pasangkan ke akses masuk ke telefon anda. Anda boleh menyambungkan peranti anda ke port pengecasan USB yang berbahaya, yang akan cuba mengganggu anda. Itulah sebabnya Android memaksa anda untuk menyetujui permintaan setiap kali anda memasang peranti anda ke komputer baru dengan penyahpepijatan USB diaktifkan.

Tetapkan Kata Laluan Sandaran Desktop

BERKAITAN: Cara Membuat Sandaran Telefon atau Tablet Android Penuh Tanpa Memasak atau Membuka Kunci Peranti Anda

Sekiranya anda menggunakan helah ADB di atas untuk membuat sandaran tempatan peranti Android anda melalui USB, anda boleh melindunginya dengan kata laluan dengan pilihan Tetapkan kata laluan sandaran desktop di sini. Kata laluan ini menyulitkan sandaran anda untuk mengamankannya, jadi anda tidak akan dapat mengaksesnya jika anda terlupa kata laluan.

Lumpuhkan atau Percepat Animasi

BERKAITAN: Cara Mempercepat Animasi untuk Membuat Android Rasa Lebih Cepat

Apabila anda berpindah di antara aplikasi dan skrin di Android, anda menghabiskan sebahagian masa untuk melihat animasi dan menunggu mereka hilang. Anda boleh mematikan animasi ini sepenuhnya dengan mengubah pilihan skala animasi Window, skala animasi Transisi, dan skala skala Animator di sini. Sekiranya anda menyukai animasi tetapi hanya ingin lebih cepat, anda boleh mempercepatnya.

Pada telefon atau tablet pantas, ini dapat menjadikan pertukaran antara aplikasi hampir seketika. Sekiranya anda menyangka telefon Android anda cepat sebelum ini, cubalah mematikan animasi dan anda akan terkejut betapa cepatnya ia kelihatan.

Paksa Aktifkan FXAA Untuk Permainan OpenGL

Sekiranya anda mempunyai telefon atau tablet mewah dengan prestasi grafik yang hebat dan anda bermain permainan 3D di atasnya, ada cara untuk menjadikan permainan tersebut kelihatan lebih baik. Cukup pergi ke skrin Pilihan Pembangun dan aktifkan pilihan Force 4x MSAA.

Ini akan memaksa Android untuk menggunakan anti-aliasing multisampel 4x dalam permainan OpenGL ES 2.0 dan aplikasi lain. Ini memerlukan lebih banyak kuasa grafik dan mungkin akan menghabiskan bateri anda sedikit lebih cepat, tetapi akan meningkatkan kualiti gambar di beberapa permainan. Ini sedikit seperti antialiasing yang memaksa menggunakan NVIDIA Control Panel pada PC permainan Windows.

Lihat Bagaimana Pembunuh Tugas Buruk

Kami telah menulis sebelumnya tentang bagaimana pembunuh tugas lebih teruk daripada tidak berguna pada Android. Sekiranya anda menggunakan task killer, anda hanya memperlahankan sistem anda dengan membuang data cache dan memaksa Android memuat aplikasi dari penyimpanan sistem setiap kali anda membukanya lagi.

Tidak percaya pada kita? Aktifkan pilihan Jangan simpan aktiviti di skrin pilihan Pembangun dan Android akan menutup paksa setiap aplikasi yang anda gunakan sebaik sahaja anda keluar dari aplikasi tersebut. Aktifkan aplikasi ini dan gunakan telefon anda secara normal selama beberapa minit - anda akan melihat betapa berbahayanya membuang semua data cache dan berapa banyak yang akan memperlahankan telefon anda.

Jangan menggunakan pilihan ini kecuali anda ingin melihat betapa buruknya! Ini akan menjadikan telefon anda berfungsi lebih perlahan - ada sebab Google menyembunyikan pilihan ini daripada pengguna biasa yang mungkin mengubahnya secara tidak sengaja.

Palsu Lokasi GPS Anda

Pilihan Izinkan lokasi tiruan membolehkan anda menetapkan lokasi GPS palsu, menipu Android sehingga menganggap anda berada di lokasi yang sebenarnya tidak ada. Gunakan pilihan ini bersama dengan aplikasi seperti Lokasi GPS Palsu dan anda dapat menipu peranti Android anda dan aplikasi yang berjalan di dalamnya untuk memikirkan anda berada di lokasi yang sebenarnya tidak ada.

Bagaimana ini berguna? Anda boleh memalsukan daftar masuk GPS di lokasi tanpa benar-benar pergi ke sana atau membingungkan rakan anda dalam aplikasi pelacakan lokasi dengan nampaknya melakukan teleport ke seluruh dunia.

Tetap Berjaga Semasa Mengecas

BERKAITAN: 5+ Penggunaan Hebat untuk Mod Lamunan Android

Anda dapat menggunakan Mode Daydream Android untuk menampilkan aplikasi tertentu semasa mengecas peranti anda. Sekiranya anda ingin memaksa Android untuk menampilkan aplikasi Android standard yang belum dirancang untuk Mode Daydream, anda boleh mengaktifkan pilihan Tetap terjaga di sini. Android akan membiarkan layar peranti anda tetap aktif semasa mengecas dan tidak akan mematikannya.

Ini seperti Daydream Mode, tetapi dapat menyokong aplikasi apa pun dan membolehkan pengguna berinteraksi dengannya.

Tunjukkan Penggunaan CPU Sentiasa Di Atas

Anda dapat melihat data penggunaan CPU dengan beralih opsi Show CPU use to On. Maklumat ini akan muncul di atas aplikasi apa pun yang anda gunakan. Sekiranya anda pengguna Linux, ketiga-tiga nombor di atas mungkin kelihatan biasa - ia mewakili purata beban sistem. Dari kiri ke kanan, angka mewakili beban sistem anda selama satu, lima, dan lima belas minit terakhir.

Ini bukan jenis perkara yang anda mahukan diaktifkan sepanjang masa, tetapi ia dapat menyelamatkan anda daripada harus memasang aplikasi CPU terapung pihak ketiga jika anda ingin melihat maklumat penggunaan CPU untuk beberapa sebab.

Sebilangan besar pilihan lain di sini hanya akan berguna untuk pembangun menyahpepijat aplikasi Android mereka. Anda tidak boleh mula menukar pilihan yang tidak anda fahami.

Sekiranya anda ingin mengurungkan perubahan ini, anda boleh menghapus semua pilihan tersuai dengan pantas dengan menggeser suis di bahagian atas skrin ke Mati.