Cara Menggunakan Gema Amazon Anda sebagai Pembesar Suara Bluetooth

Amazon Echo adalah pembesar suara yang sangat berkebolehan yang dapat mengisi ruangan dengan mudah. Walaupun anda dapat memainkan muzik secara langsung dari peranti itu sendiri, berikut adalah cara menyambungkan telefon pintar atau tablet anda ke Amazon Echo dan menggunakannya sebagai pembesar suara Bluetooth.

BERKAITAN: Cara Menyiapkan dan Mengkonfigurasi Gema Amazon Anda

Terdapat sebilangan kecil perkhidmatan muzik yang terdapat di dalam Echo, termasuk Spotify, Pandora, dan perkhidmatan Prime Music Amazon sendiri, tetapi jika anda ingin memainkan apa sahaja dari pembesar suara Echo, anda boleh menyambungkan telefon atau tablet dan menggunakan ia sebagai pembesar suara Bluetooth biasa.

BERKAITAN: Panduan Lengkap Membeli Pembesar Suara Bluetooth Mudah Alih

Namun, tidak ada mekanisme untuk menggunakannya adalah telefon pembesar suara, dan jika anda membuat atau menerima panggilan dengan telefon pintar semasa dipasangkan dengan Echo, panggilan tidak akan dipindahkan ke pembesar suara. Begitu juga, mesej teks tidak dapat dibaca ke Echo, dan pemberitahuan tidak akan dihantar ke pembesar suara Echo.

Cara Memasangkan Peranti Anda Dengan Perintah Suara

Cabutan terbesar Amazon Echo adalah kawalan suara, jadi wajar jika anda memulakan proses berpasangan dengan suara anda. Sebelum meneruskan, pastikan anda mempunyai peranti yang ingin anda pasangkan dan anda tahu di mana menu tetapan Bluetooth untuk peranti anda. Kami akan memasangkan iPhone dengan Echo, jadi jika anda mempunyai iPhone atau iPad, anda boleh mengikuti secara langsung, jika tidak, sesuaikan agar sesuai dengan peranti anda.

Untuk memulakan proses memasangkan, pastikan Bluetooth diaktifkan pada peranti mudah alih anda dan kemudian mengeluarkan arahan berikut:

Alexa, sepasang.

Alexa akan bertindak balas dengan memberitahu anda bahawa dia sudah siap berpasangan dan anda harus melihat tetapan Bluetooth pada peranti anda. Di iPhone, anda akan menemui tetapan Bluetooth dalam Tetapan> Bluetooth. Di sana anda akan melihat entri untuk Echo seperti:

Pilih entri untuk menyelesaikan proses berpasangan.

Cara Memasangkan Peranti Anda dari Aplikasi Alexa

Selain berpasangan dengan perintah suara, Anda juga dapat membuka aplikasi Alexa di ponsel atau tablet dan memulai proses memasangkan di sana.

Mulakan dengan mengetuk ikon menu di sudut kiri atas.

Pilih "Tetapan".

Pilih Gema anda dari senarai ke arah atas.

Pada skrin seterusnya ketik "Bluetooth".

Di sini Anda dapat memilih "Mode Pairing" untuk memulai proses memasangkan, atau jika anda perlu mengeluarkan peranti Bluetooth dari Echo, Anda dapat memilih "Hapus" untuk menghapus daftar pasangan Bluetooth sepenuhnya.

Setelah memilih "Mode Pairing", aplikasi akan memberikan pop timbul yang mengatakan bahawa itu dalam mod pasangan.

Dari sini, anda perlu masuk ke tetapan Bluetooth pada peranti anda untuk menyambungkan Echo ke telefon atau tablet anda, hanya sebaris di bahagian sebelumnya.

Menggunakan dan Menyambungkan semula Peranti Berpasangan Anda

Setelah memasangkan peranti, anda boleh mula menggunakan Echo sebagai pembesar suara Bluetooth untuk sebarang perkhidmatan streaming, podcast, atau video di telefon atau tablet anda. Apabila anda meninggalkan kawasan ini, peranti dan Echo anda akan terputus. Apabila anda kembali ke pembesar suara pada masa akan datang, ia akan mengingatkan pasangan anda dan anda mungkin menyambungkan semula peranti anda dengan arahan:

Alexa, sambung.

Arahan selalu menyambungkan Echo dengan peranti yang paling baru dipasangkan. Sekiranya Echo anda tidak berpasangan dengan peranti yang sedang anda gunakan, anda mungkin perlu memasangkannya kembali dengan Echo anda untuk menyelesaikan masalah kesambungan.