Cara Mengambil Tangkapan Skrin dari Seluruh Laman Web

Tangkapan skrin ringkas sangat bagus untuk menangkap apa yang dapat dilihat dengan segera di monitor anda, tetapi bagaimana jika anda perlu menangkap keseluruhan laman web? Berikut adalah tiga cara mudah untuk menangkap halaman web yang panjang sebagai satu gambar berterusan dan, dalam prosesnya, menyimpannya tepat seperti yang dilihat oleh penonton.

Kaedahnya Penting: Tangkapan Skrin vs Percetakan

Windows 10, macOS, dan banyak penyemak imbas membolehkan anda "mencetak" mana-mana halaman ke fail PDF. Versi Windows yang lebih lama juga mengandungi kemampuan bawaan untuk "mencetak" sebarang fail ke XPS, alternatif seperti PDF. Cukup pergi ke halaman web yang anda inginkan, pilih File> Print, dan pilih "Microsoft Print to PDF" (jika anda memilikinya) atau "Microsoft XPS Document Writer" (jika tidak). Di macOS, klik butang "PDF" pada dialog Cetak.

Dengan ini, anda mungkin tertanya-tanya mengapa menangkap tangkapan skrin laman web lebih penting. Bukankah cukup sederhana hanya dengan menekan Ctrl + P dan menukar laman web menjadi PDF atau XPS?

Walaupun PDF sangat bagus untuk dokumen, ia mempunyai kekurangan yang melekat dalam menjaga laman web. Tidak kira pembuat dokumen yang anda gunakan, ia berfungsi sebagai pencetak maya, yang mana kekurangan proses percetakan fizikal (penyelarasan lajur yang buruk, iklan bertindih teks, dll.) Akan muncul dalam dokumen yang dibuat oleh pencetak maya. Lebih jauh lagi, jika situs web tersebut memiliki "tampilan cetak" khusus untuk meringankan masalah yang disebutkan di atas, itu berarti Anda tidak menyimpan laman web seperti yang muncul, tetapi menjaga laman web seperti yang diformat untuk dicetak.

Apabila anda menggunakan alat tangkapan skrin, anda tidak akan mengalihkan halaman web melalui pembuat dokumen. Anda menangkap — piksel untuk piksel — persis seperti yang anda lihat di layar. Bukan hanya itu berguna untuk tujuan pengarkiban, kerana anda mendapat gambaran laman web 1: 1 yang tepat, tetapi anda juga dapat menunjukkan kepada orang lain bagaimana rupa halaman itu berbanding dengan bagaimana halaman tersebut dicetak.

Oleh itu, mari kita lihat tiga teknik yang boleh anda gunakan untuk menangkap seluruh laman web dalam satu tangkapan skrin: alat tangkapan skrin mandiri, pemalam penyemak imbas, dan perkhidmatan berasaskan web yang berguna yang berfungsi di mana sahaja anda berada.

Pilihan Satu: Tangkap Halaman Web dengan Alat Tangkapan Skrin Berdiri

Walaupun sebilangan besar sistem operasi mempunyai alat tangkapan skrin terpasang, alat itu biasanya cukup mendasar. Mungkin berfungsi dengan baik menangkap bahagian layar anda, tetapi tidak perlu lonceng dan peluit untuk menangkap seluruh laman web.

Nasib baik, ada banyak alat pihak ketiga yang menggunakan "tangkapan bergulir" atau "halaman penuh", di mana alat tangkapan skrin akan menatal halaman web untuk anda menangkap dan menjahit tangkapan skrin menjadi satu gambar berterusan. Alat tangkapan skrin yang saya gunakan selama bertahun-tahun, FastStone Capture (Windows, $ 20, seperti di atas), mempunyai ciri ini; dipicu oleh butang bar alat atau dengan menekan Ctrl + Alt + PrtScn. Catatan: Anda masih boleh memuat turun FastStone Capture versi lama dan percuma dari The Portable Freeware Collection (walaupun versi ini tidak mempunyai ciri-ciri yang lebih baru, ia memang mempunyai tangkapan bergulir).

Screenpresso (Windows, percuma) juga memiliki fitur tangkapan bergulir, seperti halnya alat tangkapan popular SnagIt (Windows / Mac, $ 50). Semasa mencari alat tangkapan layar (atau mencari dokumentasi alat yang sudah Anda miliki) cari kata kunci "menatal" untuk melihat apakah ia mempunyai fitur yang diperlukan.

Pilihan Kedua: Tangkap Halaman Web dengan Pemalam Penyemak Imbas

Alat tangkapan skrin mandiri sangat bagus jika anda menggunakannya secara berkala, tetapi jika karya anda hanya memerlukan anda menangkap laman web sekali-sekala, maka lebih masuk akal untuk menggunakan alat berasaskan penyemak imbas.

Walaupun terdapat lebih daripada segelintir alat pelanjutan penyemak imbas di luar sana, kami menyukai Tangkapan Layar Nimbus, seperti di atas. Ia percuma, ia tersedia untuk Chrome dan Firefox, dan ia mempunyai antara muka bersih yang bagus untuk menyelesaikan tugas. Satu klik dan ia menangkap dan menyelaraskan gambar untuk anda. Lebih baik lagi, anda dapat menyimpan gambar dengan mudah ke PC anda setelah selesai atau memuat naiknya ke Google Drive atau Slack anda.

Pilihan Tiga: Tangkap Halaman Web dengan Alat Berasaskan Web

Jadi bagaimana jika anda hanya memerlukan tangkapan sekali untuk dihantar kepada atasan anda? Anda tidak perlu memasang sesuatu untuk merebutnya — selagi halaman web yang dimaksudkan dapat diakses secara terbuka (seperti artikel How-To Geek dan bukan beberapa laman web yang harus anda log masuk terlebih dahulu), anda boleh menggunakan Skrin percuma dengan mudah Tangkap alat di CtrlQ.org atau alat serupa di Web-Capture.net.

Walaupun kedua-dua alat berfungsi dengan cukup baik, Web-Capture memiliki kelebihan pada dua bagian depan: ini membolehkan anda menentukan format gambar, dan menyokong menangkap melalui bookmarklet (jadi anda boleh meletakkan jalan pintas di bar alat penyemak imbas anda untuk mengakses perkhidmatan tangkapan). Sekiranya anda baru menggunakan bookmarklet, lihat panduan berguna kami.

Itu sahaja yang ada: sama ada anda menggunakan alat pihak ketiga, pelanjutan penyemak imbas, atau bahkan alat berasaskan web, anda boleh menangkap seluruh halaman web dengan mudah dalam satu fail gambar untuk menyimpannya untuk anak cucu, bos anda, kes mahkamah, atau apa sahaja alasan yang anda miliki untuk menginginkan perwakilan piksel-ke-piksel yang sempurna dari keseluruhan laman web.