Cara Meningkatkan ke Hard Drive yang Lebih Besar Tanpa Memasang Semula Windows

Sekiranya anda mendapati bahawa cakera keras lama anda pecah pada jahitan dan anda mahu menaik tarafnya ke yang lebih besar, sangat mudah untuk melakukannya tanpa kehilangan data anda.

Ini berkat proses yang disebut pengklonan cakera . Mengklonkan cakera keras bermaksud anda menggunakan pemacu lama yang sudah ada dan membuat salinan bit-for-bit yang tepat ke yang baru. Apabila anda memasangkan yang baru, komputer anda akan boot dari atasnya tanpa melewatkan rentak, dan tanpa anda perlu memasang semula Windows dari awal. Ini dapat dicapai dengan perisian percuma dan biasanya kurang dari satu jam masa anda (mungkin lebih banyak lagi jika anda memindahkan banyak data).

BERKAITAN: Cara Memindahkan Pemasangan Windows Anda ke Pemacu Keadaan Pepejal

Panduan ini menganggap anda menaik taraf ke pemacu yang lebih besar daripada yang anda gunakan sekarang. Sekiranya anda bergerak ke pemacu dengan ruang yang lebih sedikit , seperti SSD, anda pasti ingin melihat panduan ini, kerana terdapat beberapa langkah lagi yang terlibat dalam proses tersebut.

Apa yang anda perlukan

Sebelum memulakan, anda pasti memerlukan cakera keras baru anda, tetapi ada beberapa perkara lain juga:

  • Kaedah untuk menyambungkan kedua-dua cakera keras ke komputer anda. Sekiranya anda mempunyai komputer meja, maka biasanya anda boleh memasang cakera keras baru anda di samping cakera keras lama anda di mesin yang sama untuk mengklonnya. Sekiranya anda menggunakan komputer riba, ini biasanya tidak mungkin dilakukan, jadi anda perlu membeli sesuatu seperti kabel SATA-ke-USB (ditunjukkan di sebelah kanan), yang akan membolehkan anda menyambungkan cakera keras ke komputer riba melalui USB. Sekiranya anda menaik taraf cakera keras mekanikal 3.5 with dengan piring berputar, dan anda ingin menggunakan wayar SATA-ke-USB, ia perlu mempunyai sumber kuasa luaran. Sesuatu seperti model ini mestilah lebih daripada cukup untuk menampung jenis pemacu yang anda lemparkan ke arahnya. (2.5 2.5 pemacu tidak memerlukan ini.) Anda juga boleh memasang pemacu baru anda dalam kandang cakera keras luaran sebelum anda memulakan proses migrasi, walaupun ini memakan masa yang lebih lama.
  • Salinan EaseUS Todo Backup . Versi percuma mempunyai semua ciri yang kami perlukan untuk menyelesaikan tugas di depan kami, jadi muat turun versi percuma dan pasang seperti yang anda lakukan dengan program Windows yang lain.
  • Sandaran data anda.  Walaupun anda menyalin pemacu anda, kami mengesyorkan anda mempunyai sandaran sebelum anda memulakan proses penulisan data yang besar seperti ini. Lihat panduan kami untuk membuat sandaran komputer anda, dan pastikan anda mempunyai sandaran penuh data penting anda sebelum meneruskan.
  • Cakera pembaikan sistem Windows. Ini adalah alat khas. Sekiranya Master Boot Record anda rosak, anda akan muncul dalam cakera pembaikan Windows dan memperbaikinya dalam beberapa minit. Ikuti arahan ini untuk Windows 7, dan arahan ini untuk Windows 8 atau 10. Jangan lupa mencetak salinan panduan kami untuk membaiki pemuat but sehingga anda bersedia memperbaikinya jika anda perlu. Tidak betul-betul. Lakukannya. Membakar CD itu dan mencetak artikel itu - jika anda dapat menyimpannya, anda tidak perlu mencari komputer lain untuk membuat boot CD jika anda memerlukannya.

BERKAITAN: 7 Cara Membebaskan Ruang Cakera Keras Pada Windows

Oleh kerana anda melakukan pengemasan, ini mungkin juga merupakan masa yang tepat untuk menghapus fail yang tidak anda perlukan Rumah yang bersih adalah rumah yang senang (atau cakera keras, mengikut kesesuaiannya).

Cara Menglon Pemacu Keras Anda dengan Sandaran EaseUS Todo

Dengan cakera keras anda terpasang dan siap digunakan, sudah tiba masanya untuk beralih ke pertunjukan besar. Setelah anda memasang aplikasi EaseUS, teruskan dan jalankan, kemudian pilih "Klon" di sudut kanan atas.

Pemacu sistem kami mempunyai tiga partisi: partition boot kecil di bahagian depan, partition sistem utama kami di tengah, dan partition pemulihan kecil di hujungnya. Kami mahu mengkloning keseluruhan cakera, partisi ini disertakan, jadi tandai kotak di sebelah nama cakera (dalam kes kami, "Hard Disk 2" dan klik Next. Pastikan anda memilih pemacu yang betul! Ia harus mengatakan "C : "Di suatu tempat di salah satu partisi.

Memilih pemacu sasaran anda semestinya jelas. Ia mungkin yang besar dan kosong (jika pemacu tidak pernah digunakan sebelumnya). Pastikan anda memilih yang betul, kerana ini akan menghapus apa sahaja yang ada pada pemacu itu!

Letakkan tanda semak di sebelah pemacu itu dan klik butang "Edit" di sebelah kanannya. Kami perlu melakukan pemeriksaan partisi cepat sebelum meneruskan.

Dalam kes kami, partisi kami tidak disusun dengan ideal. Aplikasi EaseUS cuba mengklon pemacu lama kami menggunakan partisi ukuran yang sama pada pemacu baru kami - walaupun kami beralih ke pemacu dengan lebih banyak ruang! Jadi, kita perlu memperbaikinya.

Ingat, terdapat partisi pemulihan kecil di akhir partisi sistem kami. Buat masa ini, ia tidak lagi menggunakan partisi Windows kami, meninggalkan lebih daripada 700 GB ruang yang tidak diperuntukkan pada akhir pemacu. Kita mesti memilih partisi itu dan memindahkannya ke hujung cakera keras kita. Cukup klik pada partisi kecil itu dan seret ke kanan ke kanan. (Pastikan anda memindahkan partisi, bukan mengubah saiznya).

Sekarang kita dapat memilih pemacu sistem kita dan memperluasnya untuk mengisi ruang baru yang tidak diperuntukkan antara akhir partisi sistem kita dan permulaan partisi pemulihan yang kita pindahkan. Klik dan seret di tepi untuk mengembangkan (tidak memindahkan) partition.

Sekiranya anda bergerak dari pemacu yang lebih kecil ke yang lebih besar, kemungkinan anda akan menghadapi masalah ini, jadi pastikan anda mengubah ukuran partisi anda sebelum meneruskannya lebih jauh. Setelah selesai, anda boleh mengklik "OK" untuk meneruskan.

Setelah semuanya selesai dan anda sudah bersedia untuk meneruskannya, teruskan dan klik "Teruskan" untuk memulakan proses pengklonan.

Berapa lama masa bergantung pada kelajuan komputer dan pemacu anda, serta berapa banyak data yang anda pindahkan. Ini boleh memakan masa sekitar 15 minit hingga lebih dari satu jam.

Operasi kami mengambil masa lebih dari 50 minit. Setelah selesai, klik "Selesai" dan selesai.

Bermula dari Pemacu Baru Anda

Kini tiba masanya untuk mengarahkan komputer anda ke pemacu sistem baru anda. Di kebanyakan komputer, ini cukup mudah. Anda hanya perlu mematikan komputer, mengeluarkan pemacu lama, dan memasukkan yang baru ke soket yang sama. Hidupkan semula komputer dan komputer harus boot seolah-olah tidak ada yang berlaku.

BERKAITAN: Cara Boot Komputer Anda dari Cakera atau Pemacu USB

Sekiranya anda menggunakan komputer desktop dan menyimpan kedua-dua pemacu, anda mempunyai beberapa pilihan. Anda boleh meletakkan pemacu baru di soket lama dan pasangkan pemacu lama ke tempat lain (supaya komputer boot dari yang baru secara automatik), atau tinggalkan di tempatnya dan sesuaikan tetapan BIOS anda supaya komputer anda dapat boot dari pemacu baru . sama ada berfungsi.

Sekiranya anda ingin memeriksa untuk memastikan bahawa semuanya berfungsi seperti yang diharapkan, klik kanan pada pemacu C: anda dan periksa lagi sifatnya. Pastikan ia mempunyai ruang yang betul — jika tidak, komputer anda mungkin dimasukkan ke pemacu lama.

Itu sahaja! Setelah pemacu sistem baru anda dipasang dan berfungsi, anda boleh melakukannya dengan pemacu lama sesuka hati. Pastikan semuanya tidak bergerak sebelum anda memadamkan pemacu lama atau memadam salah satu data.