Kunci Rangkaian Wi-Fi Anda Dengan Pilihan Pengasingan Tanpa Wayar Router Anda

Beberapa router mempunyai pengasingan tanpa wayar, Pengasingan AP, Pengasingan Stesen, atau fitur Pengasingan Pelanggan yang membolehkan anda mengunci rangkaian Wi-Fi anda. Ciri ini sangat sesuai untuk perniagaan dengan rangkaian Wi-Fi awam atau sesiapa sahaja yang sedikit paranoid.

Ciri ini membatasi dan mengehadkan pelanggan yang disambungkan ke rangkaian Wi-Fi. Mereka tidak dapat berinteraksi dengan peranti yang disambungkan ke rangkaian berwayar yang lebih selamat, juga tidak dapat berkomunikasi antara satu sama lain. Mereka hanya boleh mengakses Internet.

Apa Fungsi Ini

Pada penghala rumah standard dengan tetapan standard, setiap peranti yang disambungkan ke penghala dianggap sebagai bahagian dari rangkaian tempatan yang sama dan dapat berkomunikasi antara satu sama lain pada rangkaian tersebut. Sama ada pelayan yang disambungkan ke rangkaian berwayar atau peranti mudah alih yang disambungkan ke rangkaian Wi-Fi, setiap peranti dapat berkomunikasi dengan masing-masing peranti lain. Untuk alasan yang jelas, ini sering kali tidak sesuai.

BERKAITAN: Mengapa Menggunakan Rangkaian Wi-Fi Awam Boleh Berbahaya, Walaupun Semasa Mengakses Laman Web Yang Dienkripsi

Contohnya, jika anda berniaga dengan rangkaian Wi-Fi awam, anda tidak mahu pelanggan yang tersambung ke rangkaian Wi-Fi awam mempunyai akses ke pelayan anda dan sistem lain yang disambungkan ke rangkaian berwayar. Anda mungkin juga tidak mahu peranti yang disambungkan ke rangkaian berwayar dapat berkomunikasi antara satu sama lain, kerana ini bermaksud sistem yang dijangkiti berpotensi menjangkiti sistem yang lain atau pengguna yang berniat jahat boleh cuba mendapatkan akses ke bahagian fail rangkaian yang tidak selamat. Anda hanya mahu memberikan akses Internet kepada pelanggan anda, dan itu sahaja.

Di rumah, anda mungkin mempunyai satu penghala dengan pelbagai peranti yang disambungkan kepadanya. Anda mungkin mempunyai pelayan yang disambungkan ke rangkaian berwayar atau hanya sistem desktop berwayar yang anda mahu selamat. Anda mungkin masih mahu memberikan akses Wi-Fi kepada tetamu anda dengan rangkaian yang dienkripsi, tetapi anda mungkin tidak mahu tetamu anda mempunyai akses lengkap ke seluruh rangkaian berwayar dan semua peranti wayarles anda. Mungkin komputer mereka dijangkiti - ada baiknya membatasi kerosakan.

Rangkaian Tetamu vs Pengasingan Tanpa Wayar

Ciri Rangkaian Tetamu penghala juga dapat berfungsi sama. Penghala anda mungkin mempunyai kedua-dua ciri ini, salah satunya, atau tidak sama sekali. Banyak penghala rumah tidak mempunyai ciri Pengasingan Tanpa Wayar atau Rangkaian Tetamu.

BERKAITAN: Cara Mengaktifkan Titik Akses Tetamu di Rangkaian Tanpa Wayar Anda

Ciri rangkaian Wi-Fi Tetamu penghala umumnya akan memberi anda dua titik akses Wi-Fi yang berasingan - yang utama, yang selamat untuk diri sendiri dan yang terpencil untuk tetamu anda. Tetamu yang bergabung dengan rangkaian Wi-Fi tetamu terbatas pada rangkaian yang sama sekali terpisah dan diberi akses Internet, tetapi mereka tidak dapat berkomunikasi dengan rangkaian berwayar utama atau rangkaian tanpa wayar utama. Anda mungkin juga memiliki kemampuan untuk menetapkan peraturan dan batasan yang terpisah pada rangkaian Wi-Fi Tamu. Sebagai contoh, anda boleh mematikan akses Internet di rangkaian tamu antara jam-jam tertentu tetapi membiarkan akses Internet diaktifkan untuk peranti di rangkaian utama sepanjang masa. Sekiranya penghala anda tidak mempunyai ciri ini, anda boleh mendapatkannya dengan memasang DD-WRT dan mengikuti proses penyediaan kami.

Ciri-ciri Pengasingan Tanpa Wayar kurang mewah. Cukup aktifkan pilihan pengasingan dan semua pelanggan yang tersambung ke rangkaian Wi-Fi akan disekat untuk berkomunikasi dengan peranti lain di rangkaian tempatan. Melalui sistem peraturan firewall, klien yang tersambung ke Wi-Fi hanya dapat berkomunikasi dengan Internet, bukan satu sama lain atau mesin apa pun di rangkaian berwayar.

Mengaktifkan Pengasingan Tanpa Wayar

BERKAITAN: 10 Pilihan Berguna yang Boleh Anda Konfigurasikan Di Antara Muka Web Penghala Anda

Seperti ciri penghala anda yang lain, pilihan ini akan tersedia di antara muka web penghala anda jika penghala anda menawarkannya. Perhatikan bahawa fitur ini tidak tersedia di setiap penghala, jadi kemungkinan besar Anda tidak memilikinya di penghala saat ini.

Anda biasanya akan mendapat pilihan ini di bawah tetapan wayarles lanjutan. Sebagai contoh, pada penghala Linksys tertentu, anda akan menjumpainya di bawah Wireless> Advanced Wireless Settings> AP Isolation.

Salah satu daripada beberapa penghala, termasuk router NETGEAR, pilihannya boleh didapati di halaman tetapan wayarles utama. Pada penghala NETGEAR ini, ia terdapat di bawah Tetapan Tanpa Wayar> Pengasingan Tanpa Wayar.

Pengilang penghala yang berbeza merujuk kepada ciri ini dengan berbagai cara, tetapi pada umumnya ia mempunyai "pengasingan" pada namanya.

Perhatikan bahawa mengaktifkan ciri-ciri ini akan menghalang beberapa jenis fungsi wayarles daripada berfungsi. Contohnya, halaman bantuan untuk Chromecast Google menyatakan bahawa mengaktifkan AP Isolation akan menghalang Chromecast daripada berfungsi. Chromecast perlu berkomunikasi dengan peranti lain di rangkaian Wi-Fi dan pengasingan tanpa wayar akan menyekat komunikasi ini.