Struktur Direktori Linux, Dijelaskan

Sekiranya anda berasal dari Windows, struktur sistem fail Linux nampaknya sangat asing. Huruf C: \ drive dan drive hilang, digantikan oleh direktori yang berbunyi / dan cryptic, yang kebanyakannya mempunyai tiga nama huruf.

Filesystem Hierarchy Standard (FHS) mentakrifkan struktur sistem fail pada Linux dan sistem operasi seperti UNIX yang lain. Walau bagaimanapun, sistem fail Linux juga mengandungi beberapa direktori yang belum ditentukan oleh standard.

/ - Direktori Akar

Semua yang ada di sistem Linux anda terletak di bawah direktori /, yang dikenali sebagai direktori root. Anda boleh menganggap / direktori serupa dengan direktori C: \ pada Windows - tetapi ini tidak benar, kerana Linux tidak mempunyai huruf pemacu. Walaupun partisi lain akan berada di D: \ pada Windows, partisi lain ini akan muncul di folder lain di bawah / di Linux.

/ bin - Binari Pengguna Penting

Direktori / bin mengandungi binari pengguna penting (program) yang mesti ada ketika sistem dipasang dalam mod pengguna tunggal. Aplikasi seperti Firefox disimpan di / usr / bin, sementara program dan utiliti sistem penting seperti shell bash terletak di / bin. Direktori / usr mungkin disimpan di partisi lain - meletakkan fail ini di direktori / bin memastikan sistem akan mempunyai utiliti penting ini walaupun tidak ada sistem fail lain yang terpasang. Direktori / sbin serupa - mengandungi binari pentadbiran sistem penting.

/ boot - Fail Boot Statik

Direktori / boot mengandungi fail yang diperlukan untuk boot sistem - contohnya, fail pemuat but GRUB dan kernel Linux anda disimpan di sini. Fail konfigurasi pemuat but tidak terdapat di sini, walaupun - fail / / fail dengan konfigurasi lain

/ cdrom - Titik Gunung Bersejarah untuk CD-ROM

Direktori / cdrom bukan sebahagian daripada standard FHS, tetapi anda masih akan mencarinya di Ubuntu dan sistem operasi lain. Ini adalah lokasi sementara untuk CD-ROM yang dimasukkan ke dalam sistem. Namun, lokasi standard untuk media sementara ada di dalam direktori / media.

/ dev - Fail Peranti

Linux memperlihatkan peranti sebagai file, dan direktori / dev berisi sejumlah file khas yang mewakili perangkat. Ini bukan fail sebenar seperti yang kita kenal, tetapi ia muncul sebagai fail - misalnya, / dev / sda mewakili pemacu SATA pertama dalam sistem. Sekiranya anda mahu membahagikannya, anda boleh memulakan penyunting partisi dan menyuruhnya menyunting / dev / sda.

Direktori ini juga mengandungi pseudo-devices, yang merupakan peranti maya yang sebenarnya tidak sesuai dengan perkakasan. Contohnya, / dev / random menghasilkan nombor rawak. / dev / null adalah peranti khas yang tidak menghasilkan output dan membuang semua input secara automatik - apabila anda mengeluarkan output dari perintah ke / dev / null, anda membuangnya.

/ etc - Fail Konfigurasi

Direktori / etc mengandungi fail konfigurasi, yang umumnya dapat diedit dengan tangan dalam penyunting teks. Perhatikan bahawa direktori / etc / berisi fail konfigurasi seluruh sistem - fail konfigurasi khusus pengguna terletak di direktori utama setiap pengguna.

/ rumah - Folder Rumah

Direktori / home mengandungi folder home untuk setiap pengguna. Contohnya, jika nama pengguna anda adalah bob, anda mempunyai folder rumah yang terletak di / home / bob. Folder rumah ini mengandungi fail data pengguna dan fail konfigurasi khusus pengguna. Setiap pengguna hanya mempunyai akses menulis ke folder rumah mereka sendiri dan mesti memperoleh izin tinggi (menjadi pengguna root) untuk mengubah fail lain pada sistem.

/ lib - Perpustakaan Berkongsi Penting

Direktori / lib mengandungi perpustakaan yang diperlukan oleh binari penting dalam folder / bin dan / sbin. Perpustakaan yang diperlukan oleh binari dalam folder / usr / bin terletak di / usr / lib.

/ hilang + dijumpai - Fail Dipulihkan

Setiap sistem fail Linux mempunyai direktori yang hilang + dijumpai. Sekiranya sistem fail rosak, pemeriksaan sistem fail akan dilakukan pada boot seterusnya. Sebarang fail yang rosak akan ditempatkan di direktori yang hilang + dijumpai, jadi anda boleh berusaha memulihkan data sebanyak mungkin.

/ media - Media yang boleh ditanggalkan

Direktori / media mengandungi subdirektori di mana peranti media boleh tanggal yang dimasukkan ke dalam komputer dipasang. Sebagai contoh, apabila anda memasukkan CD ke dalam sistem Linux anda, sebuah direktori akan dibuat secara automatik di dalam direktori / media. Anda boleh mengakses kandungan CD di dalam direktori ini.

/ mnt - Titik Gunung Sementara

Dari segi sejarah, direktori / mnt adalah tempat pentadbir sistem memasang sistem fail sementara semasa menggunakannya. Sebagai contoh, jika anda memasang partition Windows untuk melakukan beberapa operasi pemulihan fail, anda mungkin memasangnya di / mnt / windows. Walau bagaimanapun, anda boleh memasang sistem fail lain di mana sahaja pada sistem.

/ opt - Pakej Pilihan

Direktori / opt mengandungi subdirektori untuk pakej perisian pilihan. Ini biasanya digunakan oleh perisian proprietari yang tidak mematuhi hierarki sistem fail standard - misalnya, program proprietari mungkin membuang failnya dalam / opt / aplikasinya semasa anda memasangnya.

/ proc - Fail Kernel & Proses

Direktori / proc serupa dengan direktori / dev kerana tidak mengandungi fail standard. Ia mengandungi fail khas yang mewakili sistem dan memproses maklumat.

/ root - Root Home Direktori

Direktori / root adalah direktori utama pengguna root. Daripada terletak di / home / root, ia terletak di / root. Ini berbeza dengan /, yang merupakan direktori root sistem.

/ run - Fail Status Aplikasi

Direktori / run cukup baru, dan memberikan aplikasi tempat standard untuk menyimpan fail sementara yang mereka perlukan seperti soket dan ID proses. Fail-fail ini tidak dapat disimpan di / tmp kerana fail di / tmp mungkin dihapus.

/ sbin - Binari Pentadbiran Sistem

Direktori / sbin serupa dengan direktori / bin. Ia mengandungi binari penting yang umumnya bertujuan untuk dijalankan oleh pengguna root untuk pentadbiran sistem.

/ selinux - Sistem Fail Maya SELinux

Sekiranya pengedaran Linux anda menggunakan SELinux untuk keselamatan (misalnya, Fedora dan Red Hat), direktori / selinux mengandungi fail khas yang digunakan oleh SELinux. Ia serupa dengan / proc. Ubuntu tidak menggunakan SELinux, jadi kehadiran folder ini di Ubuntu nampaknya bug.

/ srv - Data Perkhidmatan

Direktori / srv berisi "data untuk perkhidmatan yang disediakan oleh sistem." Sekiranya anda menggunakan pelayan HTTP Apache untuk melayani laman web, anda mungkin menyimpan fail laman web anda dalam direktori di dalam direktori / srv.

/ tmp - Fail Sementara

Aplikasi menyimpan fail sementara di direktori / tmp. Fail-fail ini biasanya dihapus setiap kali sistem anda dimulakan semula dan mungkin dihapuskan pada bila-bila masa oleh utiliti seperti tmpwatch.

/ usr - Binari Pengguna & Data Hanya Baca

Direktori / usr berisi aplikasi dan file yang digunakan oleh pengguna, berbeda dengan aplikasi dan file yang digunakan oleh sistem. Sebagai contoh, aplikasi tidak penting terletak di dalam direktori / usr / bin dan bukannya direktori / bin dan binari pentadbiran sistem tidak penting terletak di direktori / usr / sbin dan bukannya direktori / sbin. Perpustakaan untuk masing-masing terletak di dalam direktori / usr / lib. Direktori / usr juga mengandungi direktori lain - contohnya, fail bebas seni bina seperti grafik terletak di / usr / share.

Direktori / usr / local adalah tempat pemasangan aplikasi yang disusun secara tempatan secara lalai - ini menghalangnya daripada membuang sistem yang lain.

/ var - Fail Data Pembolehubah

Direktori / var adalah rakan sejawat yang boleh ditulis ke direktori / usr, yang mesti dibaca hanya dalam operasi biasa. Fail log dan semua perkara lain yang biasanya ditulis kepada / usr semasa operasi biasa ditulis ke direktori / var. Contohnya, anda akan menemui fail log di / var / log.

Untuk maklumat teknikal yang lebih terperinci mengenai hierarki sistem fail Linux, rujuk dokumentasi Filesystem Hierarchy Standard.