Cara Membuat dan Mengemas kini Jadual Gambar dalam Microsoft Word

Jadual angka adalah senarai, disusun mengikut nombor halaman, kapsyen yang diambil dari angka, gambar, atau jadual dalam dokumen anda. Ia seperti jadual kandungan, tetapi ini adalah jadual apa sahaja yang boleh anda tambahkan kapsyen.

Masukkan Jadual Rajah

Menambah jadual angka adalah alat yang berguna untuk membolehkan pembaca menavigasi dengan cepat ke bahagian tertentu dari dokumen (atau sebagai panduan rujukan cepat peribadi). Perkara ini berlaku terutamanya untuk dokumen yang lebih panjang dengan jumlah media yang berlebihan. Penting untuk diperhatikan, bagaimanapun, bahawa menambahkan jadual angka hanya mungkin dilakukan jika anda menambah kapsyen (tidak boleh dikelirukan dengan teks alternatif) pada angka, gambar, dan jadual anda. Kami akan menganggap bahawa anda telah menuliskan kiriman yang berkaitan dalam dokumen Word anda dalam contoh ini.

Setelah anda siap memasukkan jadual angka anda, teruskan dan klik lokasi dokumen di mana anda mahu jadual tersebut ditambahkan. Selanjutnya, pergi ke tab "Rujukan" dan pilih "Masukkan Jadual Angka."

Setelah dipilih, tetingkap “Table of Figures” akan muncul, menampilkan cetakan dan pratonton web jadual angka. Di sini, anda juga dapat menyesuaikan beberapa pilihan dan menyesuaikan format jadual.

Setelah anda mengubah tetapan anda, klik "OK."

Jadual angka anda sekarang akan dimasukkan ke dalam dokumen Word anda.

Kemas kini Jadual Angka

Maklum, objek kapsyen anda mungkin bergerak semasa anda menambah, membuang, dan mengedit kandungan dalam dokumen. Hasilnya, Word juga menyediakan cara mudah untuk mengemas kini jadual angka untuk menggambarkan perubahan yang dibuat.

Untuk mengemas kini jadual angka anda, anda mesti memilihnya terlebih dahulu. Sekiranya anda tidak memilih jadual, maka pilihan kemas kini tidak akan tersedia. Setelah jadual angka dipilih, pergi ke tab "Rujukan" dan klik "Kemas kini Jadual." Sebagai alternatif, anda boleh menekan F9.

Sekarang, kotak dialog "Update Table of Figures" akan muncul. Di sini, anda dapat mengemas kini keseluruhan jadual atau hanya nombor halaman. Pilih pilihan yang paling sesuai untuk anda dan kemudian klik "OK."

Jadual angka anda sekarang akan dikemas kini untuk menggambarkan versi terkini dokumen.