Cara Melumpuhkan Penyekat Iklan Baru Chrome (Di Tapak tertentu atau Semua Tapak)

Google Chrome kini mempunyai penyekat iklan bawaan, yang dirancang untuk menyingkirkan iklan yang mengganggu atau mengganggu, tetapi membenarkan iklan dari laman web yang mengikuti garis panduan tertentu. Sekiranya anda tidak berminat membiarkan penyemak imbas anda mengawal iklan yang anda lihat, anda boleh melumpuhkannya dengan mudah.

BERKAITAN: Mengapa Syarikat Iklan Suka Penyekat Iklan Google, Tetapi Benci Ciri Privasi Apple

Terdapat dua cara untuk membenarkan iklan: anda boleh mengizinkan semua iklan, atau anda boleh memasukkan laman web ke dalam senarai putih jika penyekat iklan Chrome menyebabkan masalah. Kami akan memperincikan kedua-duanya dalam artikel ini.

Catatan: Pemblokiran iklan hanya tersedia di Chrome 64 dan lebih tinggi, jadi jika anda tidak melihat fitur ini, pastikan penyemak imbas anda terkini.

Cara Membolehkan Semua Iklan

Untuk mengawal keadaan iklan anda, pertama-tama anda perlu masuk ke menu Tetapan Chrome. Klik tiga titik di kanan atas, kemudian pilih Tetapan.

Setelah berada di menu Tetapan, tatal hingga ke bawah dan klik Lanjutan.

Tatal ke bawah sedikit lagi, ke bahagian Privasi dan Keselamatan. Cari pilihan Tetapan Kandungan dan klik padanya.

Terdapat banyak pilihan di sini, tetapi anda mencari yang berjudul "Iklan". Beri satu klik.

Menariknya, ini dihidupkan secara lalai, tetapi togol membuatnya kelihatan seperti dimatikan. Daripada menonaktifkan fitur dengan mematikannya, anda sebenarnya beralih kepadanya "izinkan iklan". Ini semacam intuitif jika anda bertanya kepada saya.

Cara Membolehkan Iklan di Laman Khusus

Sekiranya anda tidak berminat untuk membiarkan semua iklan masuk untuk setiap laman web tetapi tidak keberatan untuk laman web tertentu, anda juga boleh melakukannya.

Navigasikan ke laman web yang ingin anda tampilkan semua iklan, kemudian klik kawasan di sebelah kiri URL — ia akan menunjukkan gelembung "i" atau kata "Selamat".

Dalam menu lungsur baru ini, klik pada Tetapan Tapak.

Cari entri "Iklan", kemudian pilih Benarkan di menu.

Mulai sekarang, semua iklan akan diizinkan di laman web tersebut, tetapi iklan yang mengganggu akan terus disekat pada orang lain.