Bagaimana Sukar Mengganti Bateri iPhone?

Dengan pemilik iPhone bergegas untuk mengganti bateri mereka, senarai tunggu di Apple Genius Bar semakin lama semakin lama. Tetapi jika anda tidak mahu menunggu, anda boleh mengganti bateri sendiri.

BERKAITAN: Anda Boleh Mempercepat iPhone Lambat Anda dengan Mengganti Bateri

Singkat cerita, Apple telah mengakui bahawa iPhone anda akan melambatkan diri secara aktif jika ia mempunyai bateri lama yang sudah rosak Namun, untuk mendapatkan kembali prestasi yang hilang, pengguna disarankan untuk mengganti bateri dengan yang baru dan baru.

Satu-satunya masalah ialah terdapat senarai tunggu di hampir semua Kedai Apple. Anda boleh mencuba Penyedia Perkhidmatan Sah tempatan, tetapi masih ada kemungkinan anda akan disenaraikan di sana juga. Dan mungkin agak lama sehingga keadaan menjadi tenang.

BERKAITAN: Tiada Kedai Apple Berdekatan? Cubalah Penyedia Perkhidmatan Sah Apple

Sebilangan pemilik iPhone pesakit mungkin dapat menunggu, tetapi jika anda mahu bateri anda diganti sekarang , pilihan terbaik anda ialah menggantinya sendiri. Ini mungkin kelihatan seperti tugas yang menakutkan, tetapi lebih mudah dilakukan daripada yang anda fikirkan, dan sama murahnya. Saya secara peribadi memutuskan untuk kehilangan keperawanan iPhone saya dan mencubanya di iPhone 6. isteri saya. Berikut adalah pemikiran saya mengenai prosesnya.

Alat ganti dan alat mudah didatangkan (dan harganya murah)

Jelas, sebelum anda mengganti bateri di iPhone, anda memerlukan alat yang betul dan bateri pengganti baru. Nasib baik, iFixit menjual kit penggantian bateri untuk kebanyakan iPhone, yang merangkumi bateri pengganti baru bersama dengan semua alat yang anda perlukan untuk menyelesaikannya.

Bahagian yang terbaik adalah bahawa kit ini tidak jauh lebih mahal daripada yang dikenakan oleh Apple. Kit iPhone 6 berharga sekitar $ 37 setelah anda mempertimbangkan caj penghantaran, sementara Apple mengenakan $ 30. Membayar tujuh dolar tambahan tidak terlalu buruk untuk mengelakkan penantian selama seminggu.

Selain itu, iFixit juga menawarkan panduan cara menyeluruh untuk mengganti bateri, hingga menunjukkan gambar proses yang dekat. Oleh itu, walaupun anda tidak pernah melakukan perkara seperti ini sebelumnya, panduan ini membawa anda melalui proses langkah demi langkah.

Ini Kebanyakan Skru dan Penyambung

Jangan salah sangka: litar dan pemasangan di dalam iPhone bukan lelucon, dan beberapa pembaikan boleh menjadi sangat sukar. Tetapi ketika hendak mengganti bateri, kebanyakan anda akan menggunakan skru dan penyambung, dengan sedikit pelekat. Tiada apa-apa yang akan anda hadapi disolder atau dihubungkan secara kekal dengan apa-apa, jadi anda boleh meletakkan besi pematerian dan alat tugas berat lain ke dalam laci.

BERKAITAN: Sekiranya Anda Membaiki Telefon atau Laptop Anda sendiri?

Bagi pelekat, bateri diamankan menggunakan pelekat 3M Command Strip-esque, yang boleh menyebabkan sakit kepala jika pecah semasa anda mengeluarkannya (lebih lanjut mengenai itu kemudian). Terdapat juga beberapa pelekat di sekitar tepi yang menahan pemasangan paparan pada iPhone yang lebih baru, tetapi sedikit haba yang digunakan untuk melonggarkannya menjadikan tugas ini sedikit lebih mudah.

Selain itu, anda hanya mempunyai skru yang menahan penutup penyambung bateri, dan juga penutup unit paparan. Setelah barang-barang itu dikeluarkan, anda hanya melepaskan penyambung ke unit paparan dan bateri.

Beberapa Langkah Boleh Menyusahkan

Skru dan penyambungnya mudah, tetapi seperti yang saya nyatakan di atas, beberapa langkah (seperti pelekat) boleh menjadi agak berbatu.

Pertama, jika anda mempunyai iPhone 7 atau yang lebih baru, anda perlu menggunakan sedikit panas di tepi telefon untuk melembutkan pelekat yang melekatkan skrin ke bahagian lain telefon, tetapi jangan risau — panduan iFixit menunjukkan kepada anda bagaimana melakukan ini. Bagi iPhone 6s, ia mempunyai sedikit pelekat di sekitar tepi, tetapi tidak cukup untuk memerlukan panas (walaupun tidak akan menyakitkan). IPhone 6 dan lebih lama tidak mempunyai pelekat di tepi.

Bermula dengan iPhone 7, Apple mula mematikan iPhone dengan menaikkan pelekat pelekat di tepi. Sebaik sahaja anda melepaskan meterai itu, anda masih dapat memasang semula iPhone tanpa masalah, tetapi meterai di sekitar tepi tidak lagi kedap air. Syukurlah, anda boleh membeli pelekat baru dari iFixit dan mengganti meterai jika anda ingin mengekalkan kalis air, tetapi ia tidak diperlukan dengan cara apa pun, dan tidak ada jaminan seperti yang anda dapat dari perkhidmatan Apple rasmi.

Adapun pelekat yang menahan bateri ke bawah, ada tab di bahagian bawah yang perlahan-lahan anda tarik untuk melepaskan jalur pelekat, seperti yang anda lakukan semasa melepaskan Jalur Perintah 3M. Satu-satunya masalah ialah mereka sangat nipis dan mudah patah, terutamanya apabila mereka tersangkut pada sekeping logam yang berdekatan.

Apabila itu berlaku, anda perlu memanaskan bahagian belakang peranti untuk melembutkan pelekat dan kemudian perlahan-lahan mencabut bateri, pastikan tidak membengkokkannya terlalu banyak - bateri lithium-ion agak berbahaya, kerana ia mengandungi bahan kimia berbahaya dan mungkin boleh menyala jika tertusuk atau rosak dengan cara apa pun.

Jangan biarkan hal itu menakutkan anda, kerana sedikit lenturan adalah baik dan anda dapat mengurangkan risiko dengan benar-benar melepaskan bateri sebelum anda membuka iPhone anda. Pastikan anda meluangkan masa anda dan cuba jangan memasukkan semua bateri Bruce Lee semasa mencuba mengeluarkannya.

Luangkan Masa Anda, Lakukan Penyelidikan Anda, dan Ikuti Petunjuk

Mengganti bateri di iPhone anda pasti tidak mudah, tetapi pasti dapat dilakukan. Dan semestinya tidak memerlukan profesional yang bertauliah dengan pengalaman bertahun-tahun.

Selagi anda meluangkan masa, lakukan penyelidikan anda (seperti membaca panduan dan menonton video yang disertakan), dan hanya mengikuti arahan, anda boleh mengganti bateri di iPhone anda tanpa masalah. Dan tentu saja, sedikit tekad berjalan jauh.

Selepas anda berjaya melakukannya sekali, ia akan menjadi lebih mudah pada masa berikutnya. Tidak lama lagi, anda akan mengganti bateri iPhone rakan dan keluarga anda dan bahkan boleh menjadi wira tempatan bandar anda.