10 Sistem Operasi Alternatif PC Yang Boleh Anda Pasang

Linux bukan satu-satunya sistem operasi PC alternatif di luar sana. Beberapa sistem operasi alternatif dikembangkan oleh syarikat besar, sementara yang lain adalah projek kecil yang diusahakan oleh penggemar.

Kami tidak mengesyorkan anda memasang sebahagian besar pada PC sebenar anda. Sekiranya anda ingin bermain dengan mereka, anda mungkin mahu memasang program mesin maya seperti VirtualBox atau VMware Player dan memberi mereka pusingan.

Linux, FreeBSD dan Banyak Lagi

BERKAITAN: Apakah Distro Linux, dan Bagaimana Mereka Berbeda antara satu sama lain?

Tidak ada senarai sistem operasi PC alternatif yang lengkap tanpa Linux. Ia itu sistem operasi PC alternatif. Linux terdapat dalam pelbagai rasa, yang dikenali sebagai distribusi Linux. Ubuntu dan Mint adalah antara yang paling popular. Sekiranya anda ingin memasang sistem operasi bukan Windows pada PC anda dan benar-benar menggunakannya, anda mungkin harus memilih Linux.

Linux adalah sistem operasi seperti Unix, dan terdapat sistem operasi sumber terbuka lain seperti FreeBSD di luar sana. FreeBSD menggunakan kernel yang berbeza, tetapi menggunakan banyak perisian yang sama seperti yang anda dapati pada sebaran Linux biasa. Pengalaman menggunakan FreeBSD pada PC desktop akan serupa.

OS Chrome

BERKAITAN: Bagaimana Cuba Chrome OS di VirtualBox Sebelum Membeli Chromebook

OS Chrome Google dibina di kernel Linux, tetapi menggantikan desktop dan perisian peringkat pengguna dengan desktop khusus yang hanya dapat menjalankan penyemak imbas Chrome dan aplikasi Chrome.

OS Chrome sebenarnya bukan sistem operasi PC tujuan umum - sebaliknya, ia dirancang untuk diprapasang pada komputer riba khusus, yang dikenali sebagai Chromebook. Walau bagaimanapun, ada cara untuk memasang OS Chrome pada PC anda sendiri.

SteamOS

BERKAITAN: Apa Sebenarnya Mesin Steam, dan Adakah Saya Mahu?

Valve's SteamOS kini dalam versi beta. Secara teknikal, Steam OS hanyalah sebaran Linux dan merangkumi banyak perisian Linux standard. Walau bagaimanapun, SteamOS diposisikan sebagai sistem operasi permainan PC baru. Desktop Linux lama ada di bawahnya, tetapi komputer menggunakan butang Steam yang direka untuk ruang tamu.

Pada tahun 2015, anda akan dapat membeli PC yang disertakan dengan SteamOS yang telah dipasang sebelumnya, yang dikenali sebagai Steam Machines. Valve akan menyokong anda memasang SteamOS pada mana-mana PC yang anda suka - ia belum selesai.

Android

BERKAITAN: 4 Cara Menjalankan Android di PC anda dan Membuat Sistem "Dual OS" Anda Sendiri

Android juga menggunakan kernel Linux, tetapi hampir semua perkara lain di Android sangat berbeza dengan sebaran Linux yang biasa. Asalnya direka untuk telefon pintar, anda kini boleh mendapatkan komputer riba Android dan juga desktop. Tidak hairanlah jika terdapat pelbagai projek untuk menjalankan Android pada PC tradisional - Intel malah mengembangkan port Android mereka ke perkakasan PC. Ini bukan sistem operasi yang ideal untuk PC anda - ia masih tidak membenarkan anda menggunakan banyak aplikasi pada masa yang sama - tetapi anda boleh memasangnya jika anda benar-benar mahu.

Mac OS X

BERKAITAN: Panduan Cara Geek untuk Hackintoshing - Bahagian 1: Asasnya

Mac OS X Apple sudah terpasang pada Mac, tetapi Mac kini hanya jenis PC lain dengan perkakasan standard yang sama di dalamnya. Satu-satunya perkara yang menghalang anda daripada memasang Mac OS X pada PC biasa adalah perjanjian lesen Apple dan cara mereka menghadkan perisian mereka. Mac OS X dapat berjalan dengan baik pada PC biasa jika anda dapat mengatasi sekatan ini.

Terdapat komuniti yang berkembang pesat membangun PC yang menjalankan Mac OS X - yang dikenali sebagai hackintoshes - di luar sana.

Haiku

BeOS adalah sistem operasi PC ringan yang dibawa ke platform Intel x86 pada tahun 1998, tetapi tidak dapat bertahan dengan Windows Microsoft. Be Inc. akhirnya menuntut Microsoft, menuduh mereka menekan Hitachi dan Compaq untuk tidak melepaskan perkakasan BeOS. Microsoft menyelesaikan di luar mahkamah, membayar $ 23.5 juta kepada Be Inc. tanpa mengakui rasa bersalah. Be Inc. akhirnya diambil alih oleh Palm Inc.

Haiku adalah implementasi semula sumber terbuka dari BeOS yang kini dalam alpha. Ini adalah gambaran mengenai apa yang mungkin berlaku sekiranya Microsoft tidak menggunakan amalan perniagaan yang kejam pada tahun 90an.

eComStation

OS / 2 adalah sistem operasi yang pada awalnya dibuat oleh Microsoft dan IBM. IBM meneruskan pembangunan setelah Microsoft meninggalkannya dan OS / 2 bersaing dengan MS-DOS dan versi Windows yang asal. Microsoft akhirnya menang, tetapi masih ada ATM lama, PC, dan sistem lain yang menggunakan OS / 2. IBM pernah memasarkan sistem operasi ini sebagai OS / 2 Warp, jadi anda mungkin mengetahuinya dengan nama itu.

IBM tidak lagi mengembangkan OS / 2, tetapi sebuah syarikat bernama Serenity Systems berhak untuk terus menyebarkannya. Mereka memanggil sistem operasi mereka eComStation. Ia berdasarkan OS / 2 IBM dan menambah aplikasi, pemacu, dan tambahan lain.

Ini adalah satu-satunya sistem operasi berbayar dalam senarai ini selain dari Mac OS X. Anda masih boleh memuat turun CD demo percuma untuk memeriksanya.

ReactOS

ReactOS adalah penyempurnaan semula sumber terbuka seni bina Windows NT. Dengan kata lain, ini adalah usaha untuk menerapkan semula Windows sebagai sistem operasi sumber terbuka yang serasi dengan semua aplikasi dan pemacu Windows. ReactOS berkongsi beberapa kod dengan projek Wine, yang membolehkan anda menjalankan aplikasi Windows di Linux atau Mac OS X. Ini tidak berdasarkan Linux - ia mahu menjadi sistem operasi sumber terbuka yang dibina sama seperti Windows NT. (Versi pengguna moden Windows telah dibina di Windows NT sejak Windows XP.)

Sistem operasi ini dianggap alpha. Matlamatnya sekarang adalah menjadi serasi dengan Windows Server 2003, jadi ia masih panjang.

Suku kata

Suku kata adalah sistem operasi sumber terbuka yang bercabang dari AtheOS, yang pada awalnya dimaksudkan untuk menjadi klon AmigaOS. Ini adalah sistem operasi ringan "dalam tradisi Amiga dan BeOS, tetapi dibina menggunakan banyak bahagian dari projek GNU dan Linux." Seperti beberapa sistem operasi lain yang lebih kecil di sini, ia hanya mempunyai segelintir pembangun.

SkyOS

Tidak seperti banyak sistem operasi hobi yang lain di sini, SkyOS adalah hak milik dan bukan sumber terbuka. Awalnya anda harus membayar untuk mengakses sehingga anda dapat menggunakan versi pengembangan SkyOS pada PC anda sendiri. Pembangunan di SkyOS berakhir pada tahun 2009, tetapi versi beta terakhir disediakan sebagai muat turun percuma pada tahun 2013.

Anda juga boleh memasang FreeDOS - versi sumber terbuka DOS - untuk menghidupkan kembali DOS yang lama.

Kredit Imej: Travis Isaacs di Flickr, Theis Kofoed Hjorth di Flickr