Pengguna Windows XP: Inilah Pilihan Peningkatan Anda

Windows XP tidak akan disokong secara rasmi lebih lama lagi. Sudah tentu, anda boleh terus menggunakannya - ia tidak akan berhenti berfungsi pada suatu hari Ia akan menjadi semakin tidak selamat dari masa ke masa kerana Microsoft dan orang lain berhenti menyokongnya.

Mari kita hadapi, Windows XP telah berjalan dengan baik. Ia telah disokong secara rasmi selama lebih dari satu dekad. Sekiranya anda masih menggunakan Windows XP, anda harus membuat rancangan untuk meningkatkan ke sesuatu yang akan disokong.

Mengapa Anda Perlu Peduli

Kami telah menjelaskan mengapa sudah waktunya untuk melepaskan Windows XP dan apa yang akan berlaku apabila Microsoft akhirnya berhenti menyokongnya pada 8 April 2014.

Ringkasnya, Windows XP sudah lama. Ia tidak menyokong perkakasan moden dengan betul dan tidak seaman versi Windows moden kerana tidak mempunyai Kawalan Akaun Pengguna dan ciri keselamatan moden yang lain. (Lupakan apa yang mungkin anda dengar mengenai UAC pada Windows Vista - kini lebih baik.)

Seiring berjalannya waktu, Windows XP akan menjadi semakin tidak selamat dan kedua-dua vendor perkakasan dan perisian akan berhenti menyokongnya. Cuba gunakan perkakasan atau perisian moden pada Windows 98, Windows Me, atau bahkan Windows 2000 - malah Firefox tidak lagi menyokong Windows 2000. Windows XP adalah yang seterusnya untuk blok pemotongan.

BERKAITAN: Keselamatan Dalam Talian: Mengapa Anda Harus Menyerah Windows XP dengan Baik (Dikemas kini)

Ke Mana Anda Boleh Pergi Dari sini

Mungkin anda pernah mendengar betapa canggihnya Windows 8 pada komputer tradisional - Sekiranya anda menggunakan Windows XP, kami menganggap anda tidak menggunakan salah satu tablet Windows XP Microsoft. Atau mungkin anda sangat berpuas hati dengan perisian yang ada dan hanya menggunakan komputer anda untuk perkara-perkara yang sangat asas, jadi anda tidak mempunyai gunanya membayar yuran peningkatan kepada Microsoft.

Berikut adalah pilihan anda:

Windows 7 : Sekiranya anda masih menggunakan Windows XP, ada kemungkinan besar Anda tidak ingin mengalami kejutan peningkatan ke Windows 8. Windows 7 bukanlah yang terbaru, tetapi ia adalah versi Windows yang paling banyak digunakan dan akan disokong sehingga 14 Januari 2020. Bahkan hari ini, banyak perniagaan menaik taraf dari Windows XP ke Windows 7 - bukan Windows 8.

Sekiranya anda pengguna rumah biasa, mendapatkan Windows 7 mungkin memerlukan sedikit usaha tambahan. Komputer baru disertakan dengan Windows 8, dan kedai PC tempatan anda mungkin tidak menjual Windows 7. Sekiranya anda ingin mendapatkan salinan Windows 7 berkotak untuk ditingkatkan, anda mungkin ingin mendapatkannya secara dalam talian - salinan Windows 7 dalam kotak masih ada dijual di laman web seperti Amazon, walaupun anda mungkin tidak akan menjumpainya di banyak kedai PC.

Windows 8 : Windows 8 agak canggung pada PC tradisional tanpa skrin sentuh, terutama pada mulanya. Yang mengatakan, ia tidak dapat ditanggung sepenuhnya. Ia sebenarnya menawarkan banyak ciri desktop yang merupakan peningkatan daripada Windows 7 dan anda dapat menyembunyikan banyak persekitaran "Moden" yang baru. Windows 8.1 juga sedang dalam perjalanan, siap untuk dilancarkan secara rasmi pada 17 Oktober 2013, dan lebih selesa digunakan pada desktop atau komputer riba yang lebih tradisional.

Windows 8 mempunyai kelebihan lebih senang dicari. Anda boleh pergi ke mana-mana kedai komputer dan membeli salinan kotak Windows 8 atau komputer baru dengan Windows 8. Microsoft malah menjual Windows 8 dalam bentuk yang boleh dimuat turun.

Desktop Linux : Tidak seperti Windows 7 atau 8, pengedaran Linux desktop seperti Ubuntu adalah percuma. Sekiranya anda hanya menggunakan komputer anda untuk melayari web dan tugas-tugas asas lain, Linux desktop adalah pilihan yang baik untuk dipertimbangkan dengan serius. Selain selamat, moden, dan percuma, ia kebal terhadap malware Windows. Bahkan mungkin memasang Microsoft Office versi lama di Linux.

Sekiranya anda mempunyai komputer lama, anda mungkin ingin mencuba Xubuntu yang lebih ringan atau Lubuntu yang sangat ringan dan bukannya sistem Ubuntu standard yang lebih berat. Sekiranya anda menggunakan Ubuntu, anda mungkin ingin mengikuti pelepasan perkhidmatan jangka panjang (LTS), yang disokong selama lima tahun dengan kemas kini keselamatan. Kami sebelum ini telah membincangkan cara menukar dari Windows XP ke sistem Linux yang lebih selamat.

iPad, Mac, Chromebook, dan Banyak Lagi : Baiklah, jadi pilihan di atas bukanlah satu-satunya pilihan. Anda boleh membeli iPad (atau tablet Android) dan papan kekunci untuknya, Chromebook, atau bahkan komputer Mac baru jika anda ingin mengambil komputer riba di kedai tetapi tidak dijual pada Windows 8. Ini adalah semua jalan peningkatan yang sah, tetapi mereka memerlukan pembelian perkakasan baru dan menggantikan komputer yang ada.

Malangnya, pemasangan tidak boleh dilakukan dari Windows XP ke Windows 7 atau Windows 8. Anda tidak boleh melakukan pemasangan yang bersih. Nasib baik, pemasangan bersih adalah kaedah yang ideal untuk memasang sistem operasi baru.

Tetapi Saya Mempunyai Aplikasi Windows XP!

Anda mungkin masih mempunyai aplikasi Windows XP yang penting. Sekiranya seluruh perniagaan anda akan berhenti kerana anda tidak dapat menjalankan aplikasi lama di Windows XP, anda masih boleh menaik taraf komputer anda ke sistem operasi yang lebih moden.

Inilah sebabnya mengapa Windows 7 - versi Profesional, sekurang-kurangnya - mengandungi mod Windows XP, yang membolehkan anda menjalankan aplikasi dalam sistem Windows XP khas. Pada dasarnya, komputer anda akan menjalankan salinan Windows XP yang terpencil di mana aplikasi Windows XP anda dapat dijalankan.

Mod Windows XP tidak disertakan dengan Windows 8, tetapi anda boleh menyiapkan sesuatu seperti mod Windows XP dengan VMware Player pada Windows 8. Anda bahkan boleh menggunakan VMware Player - atau alat mesin maya lain, seperti VirtualBox - untuk menjalankan Windows XP dan aplikasi Windows XP anda pada sistem operasi lain, seperti versi Home Windows 7 atau Linux desktop.

BERKAITAN: Pandangan Kami pada Mod XP di Windows 7

Apa yang telah anda tingkatkan dari Windows XP, atau apa yang anda rencanakan untuk meningkatkannya? Adakah anda merancang untuk mengambil risiko dengan terus menggunakan Windows XP?

Kredit Gambar: PoloGoomba di Flickr