Apa itu jusched.exe dan Mengapa Ia Berjalan?

Sekiranya anda melihat Pengurus Tugas dan tertanya-tanya apa proses jusched.exe dan jika anda dapat mematikannya, maka anda bernasib baik. Proses ini adalah penjadwalan Pembaruan Java, yang merupakan proses yang membuang memori sepanjang waktu hanya untuk memeriksa sebulan sekali apakah ada pembaruan baru untuk Java.

BERKAITAN: Apakah Proses Ini dan Mengapa Ia Berjalan di PC Saya?

Artikel ini adalah sebahagian daripada siri berterusan kami yang menerangkan pelbagai proses yang terdapat di Task Manager, seperti dwm.exe, ctfmon.exe, mDNSResponder.exe, conhost.exe, rundll32.exe, Adobe_Updater.exe, dan banyak lagi yang lain. Tidak tahu apa perkhidmatan itu? Lebih baik mulakan membaca!

Terdapat ciri tugas berjadual yang dibina di dalam Windows untuk jenis ini… penjadual kemas kini java jelas tidak digunakan untuk kemas kini kritikal kerana ia hanya dijadualkan untuk diperiksa setiap bulan. Oleh kerana saya tidak dapat memahami mengapa proses itu perlu membuang ingatan saya, proses itu harus dilalui.

Apa yang perlu anda lakukan ialah membuka Panel Kawalan, dan kemudian jika anda berada di XP, anda dapat mengklik ikon Java, atau di Vista anda dapat mengklik Pilihan Tambahan, dan kemudian klik pada Java.

Setelah anda membuka Java Control Panel, pilih tab Update, dan kemudian hapus centang kotak untuk "Check for Updates Automatically"

Anda akan menerima mesej amaran yang menyatakan bahawa jika seseorang menemui lubang keselamatan di Java, ia akan memakan masa sehingga sebulan sebelum anda dilindungi daripadanya:

Adakah orang lain berpendapat bahawa kalimat itu harus membaca "Java yang paling cepat dan paling selamat" dan bukan cara pengucapannya?

Selepas anda mengklik butang Jangan Periksa di atas, anda mungkin akan menerima mesej ralat ini jika anda berada di Windows Vista, yang menyatakan bahawa ia juga belum diperakui betul untuk bekerja dengan Vista di tempat pertama. Cukup klik bahawa ia berfungsi dengan betul.

Itu membuat saya tertanya-tanya ... saya rasa kita akan terlepas kemas kini yang menyelesaikan masalah dengan panel kawalan ... atau kita akan? Yang boleh anda lakukan ialah menjadualkan tugas yang akan dijalankan setiap bulan menggunakan penjadual Tugas terbina dalam. Sekiranya anda tidak peduli dengan kemas kini ke Java, maka abaikan bahagian seterusnya.

Jadualkan Pemeriksaan Kemas kini Java (Pilihan)

Cukup ketik Task Scheduler ke dalam kotak carian menu mula untuk membuka task scheduler, dan kemudian klik Buat Basic Task.

Ikuti wizard bersama untuk memilih bulan dan tarikh, dan kemudian ketika Anda sampai ke layar "Mulai Program", gunakan ini sebagai jalan, menyesuaikan jika Anda menjalankan versi Java yang lain. Yang penting ialah anda menjalankan jucheck.exe di direktori Java anda.

"C: \ Program Files \ Java \ jre1.6.0_01 \ bin \ jucheck.exe"

Sekarang apabila tugas yang dijadualkan berjalan sebulan sekali, atau setiap kali anda menjadualkannya, anda akan mendapat dialog ini jika ada versi baru, atau dialog lain yang menyatakan tidak ada kemas kini ke Java.

Sebenarnya agak ironis kerana terdapat kemas kini ke Java pada hari saya menulis artikel ini…