Bolehkah Saya Membawa iPhone Saya ke Pembawa Lain?

Sekiranya anda sudah bosan dengan pembawa anda sekarang dan ingin beralih ke yang lebih baik, anda mungkin tertanya-tanya sama ada anda boleh membawa iPhone semasa anda. Ini jauh lebih mudah daripada dulu, tetapi masih ada beberapa perkara yang perlu diingat.

Anda Perlu Mendapatkan Kunci iPhone Anda oleh Pembawa Semasa Anda (Jika Belum)

BERKAITAN: Cara Membuka Kunci Telefon Bimbit Anda (Sehingga Anda Dapat Membawanya ke Pembawa Baru)

Beberapa tahun yang lalu, kebanyakan telefon (jika tidak semua) terkunci oleh pembawa, yang bermaksud bahawa telefon anda hanya dapat digunakan dengan pembawa tempat anda membelinya. Oleh itu, jika anda membeli telefon pintar Verizon, anda hanya boleh menggunakannya di Verizon. Beberapa telefon bimbit masih terkunci, ada yang tidak.

Sekiranya telefon anda masih terkunci ke pembawa anda, anda perlu memasukkannya dan meminta mereka membukanya untuk anda. Itu membolehkan anda menggunakan telefon pada pembawa lain ... selagi perkakasan telefon anda serasi dengan pembawa itu.

Ia Juga Bergantung pada Model iPhone Anda

Pembawa yang berbeza menggunakan teknologi selular yang berbeza juga, jadi tidak semua telefon semestinya serasi dengan setiap pembawa.

BERKAITAN: 6 Sebab Mengapa Anda Tidak Dapat Memindahkan Telefon Bimbit Anda Ke Pembawa Yang Anda Mahukan

AT&T, T-Mobile, dan banyak syarikat penerbangan global menggunakan standard GSM (Sistem Global untuk Komunikasi Bergerak), sementara Verizon dan Sprint menggunakan standard lama yang disebut CDMA (Code-Division Multiple Access). Sekiranya telefon anda hanya menyokong salah satu standard tersebut, anda tidak boleh membawanya ke pembawa yang menggunakan yang lain. (Anda tidak boleh menggunakan telefon GSM sahaja di Verizon, misalnya, tetapi anda boleh menggunakannya di AT&T dan T-Mobile.)

Berita baiknya adalah bahawa banyak telefon hari ini dilengkapi dengan cip CDMA dan GSM di dalamnya, termasuk beberapa versi iPhone sejauh iPhone 4. Tetapi tidak setiap iPhone mempunyai kedua-dua cip tersebut.

The iPhone 6 dan 6s , sebagai contoh, adalah serasi dengan kedua-dua standard. Di mana sahaja anda membeli iPhone, anda boleh membawanya ke pembawa lain selagi ia tidak dikunci. Ini juga berlaku untuk 6 Plus dan 6s Plus.

The iPhone 7, 8, X, XS, dan XR  adalah sedikit berbeza. Terdapat dua versi setiap telefon:

  • Varian Verizon dan Sprint mempunyai cip CDMA dan GSM di bahagian dalam, dan dapat dibawa ke pembawa lain selagi telefon tidak terkunci.
  • Namun, varian AT&T dan T-Mobile hanya dilengkapi dengan cip GSM. Ini bermakna anda tidak boleh menggunakan iPhone AT&T atau T-Mobile di Verizon atau Sprint, kerana versi tersebut tidak mempunyai cip CDMA. (Anda boleh mengambil iPhone AT&T ke T-Mobile, atau sebaliknya).

Oleh itu, jika anda membeli iPhone dari AT&T atau T-Mobile, pastikan anda merancang untuk tetap menggunakan salah satu syarikat penerbangan tersebut.

Sekiranya anda merancang untuk menaik taraf ke iPhone dan menginginkan kebebasan untuk berpindah ke mana-mana pembawa, lebih baik mendapatkan model Verizon, kerana kilang itu dibuka pada hari pertama dan ia akan berfungsi dengan mana-mana empat pembawa besar di AS tanpa masalah. Model iPhone Sprint adalah cara yang sama, tetapi ia mesti dikunci untuk Sprint sekurang-kurangnya 50 hari.

Terakhir,  iPhone SE serupa dengan iPhone lain, kerana terdapat dua model. Ada yang berfungsi dengan Verizon, AT&T, dan T-Mobile, tetapi ada yang berfungsi dengan hanya Sprint. Model sebelumnya boleh digunakan pada Sprint, tetapi anda tidak akan mendapat kelajuan LTE penuh yang ditawarkan oleh Sprint. IPhone SE telah dihentikan, tetapi perlu diingat sekiranya anda membeli terpakai.

Semuanya agak membingungkan, dan hari ketika telefon pintar dan pembawa menjadi lebih mudah adalah hari di mana neraka membeku. Sehingga itu, kita harus melalui kekacauan ini, tetapi mudah-mudahan ini dapat menyelesaikannya apabila anda akan membeli iPhone baru dan menginginkan kebebasan pembawa yang terbaik yang anda dapat.

Imej oleh Apple, Darla Mack / Flickr