Kaedah Terbaik untuk Membuat Panggilan Persidangan Percuma

Anda kini boleh mengadakan panggilan persidangan anda sendiri dengan lebih mudah daripada sebelumnya. Sama ada anda bekerja dari rumah, memiliki perniagaan kecil, atau hanya ingin berhubung dengan rakan dan keluarga, terdapat puluhan perkhidmatan percuma yang tersedia untuk anda.

Antara persidangan audio-telekonferensi, perkongsian skrin, panggilan video, dan sembang teks, kami akan merangkumi beberapa pilihan terbaik untuk anda memulakan dengan panggilan persidangan percuma. Sebilangan besar aplikasi yang akan kami bahas di bawah ini memberikan sokongan untuk telefon bimbit, sambungan darat, dan VoIP, yang pada dasarnya bermaksud anda boleh menghubungi menggunakan internet.

Google Hangouts

Kita semua biasa dengan Google, gorila 800lb, jadi tidak hairanlah gergasi teknologi itu menyediakan penyelesaian panggilan persidangan. Walaupun begitu, Hangouts lebih daripada sekadar panggilan persidangan. Anda boleh menghantar teks, video, atau persidangan audio dari mana-mana peranti dengan mikrofon dan kamera.

Bermula dengan Google Hangouts semudah mendaftar ke akaun Gmail. Setelah akaun anda disiapkan, log masuk untuk mula menggunakan alat persidangan baru yang percuma dan hebat. Anda boleh mempunyai sehingga 25 orang dalam panggilan persidangan video atau audio dan 150 orang dalam sembang teks.

Perlu diketahui, untuk mengirim SMS atau video call menggunakan Google Hangouts, pihak yang ingin Anda hubungi juga harus memiliki akun Gmail. Walau bagaimanapun, jika anda mencari persidangan audio-telekomunikasi, daftarkan nombor telefon dan anda boleh pergi. Selagi anda mempunyai mikrofon, anda boleh menghubungi talian darat atau telefon bimbit dari peranti yang anda gunakan secara percuma.

BERKAITAN: Cara Menggunakan Hangouts Google Baru di Penyemak Imbas Anda

Skype

Skype adalah salah satu penyelesaian panggilan persidangan yang paling terkenal. Microsoft memperoleh Skype pada tahun 2011 dan sejak itu merombak antara muka pengguna, ciri, dan bagaimana program ini berjalan di bahagian belakang. Terdapat beberapa masalah keselamatan pada masa lalu, tetapi Skype adalah alat yang kuat dan mudah digunakan.

BERKAITAN: Skype rentan terhadap eksploitasi jahat: Beralih ke Windows Store Versi

Walaupun anda pernah menggunakan Skype pada masa lalu, anda mungkin akan terkejut dengan perubahan baru-baru ini. Anda boleh menggunakan versi penyemak imbas web atau memuat turun aplikasi di komputer atau peranti mudah alih anda. Skype memberikan anda penyelesaian teks, audio, dan persidangan video secara percuma.

Anda boleh mengadakan sembang video kumpulan atau panggilan persidangan sehingga 25 orang, jika mereka sudah mempunyai Skype. Sekiranya tidak, anda boleh memanggil mereka menggunakan Skype Credit atau mendaftar untuk berlangganan. Sebagai alternatif, tanyakan kepada pengguna yang ingin anda hubungi untuk mendaftar ke Skype secara percuma, dan kemudian tambahkan mereka ke kenalan anda.

Persidangan Uber

Sekiranya anda mencari sesuatu yang lebih formal daripada Hangouts, namun masih mudah digunakan, UberConference memberikan. Menawarkan telefon dan audio VoIP percuma hingga 10 peserta, UberConference menyediakan persidangan tanpa had, perkongsian skrin dan dokumen, dan rakaman panggilan. Mereka bangga tidak menggunakan PIN persidangan. Sekiranya anda pernah cuba menyambung ke panggilan persidangan dan tidak mengetahui PIN, anda dapat memahami mengapa ini adalah ciri yang menarik. Semasa anda mendaftar, anda diberi nombor telefon persidangan yang tetap statik.

Sayangnya, tidak ada ciri persidangan video, tetapi antara muka mereka yang mudah digunakan menjadikan alat percuma ini sebagai pilihan yang bagus untuk perniagaan kecil. UberConference mempunyai aplikasi yang tersedia untuk desktop, iOS, dan Android, serta sambungan Chrome. Mereka mendakwa semua ciri mereka berfungsi di mana-mana penyemak imbas, tetapi mengesyorkan menggunakan Google Chrome.

Anda boleh membayar langganan perniagaan yang meningkatkan peserta maksimum anda menjadi 100 untuk $ 10 sebulan yang ditagih setiap tahun, atau $ 15 yang ditagih setiap bulan. Penyelesaian perniagaan menambah lebih banyak alat seperti portal pengurusan pasukan, muzik penahan khusus, akses antarabangsa, dan tidak ada iklan audio ketika menyertai panggilan.

Panggilan Percuma

Terdapat banyak nama. FreeConferenceCalling menerangkan dengan tepat apa yang mereka lakukan, dan mereka melakukannya dengan baik. Apa yang mereka kekurangan dalam kemampuan video dan teks yang mereka hasilkan dalam kemampuan audio-telekonferensi tulen. Anda boleh menampung sehingga 1,000 pengguna bersamaan atas permintaan, secara percuma.

FreeConferenceCalling menawarkan portal web di mana anda boleh menguruskan panggilan dan pengguna anda, melihat kehadiran, dan mendengar rakaman panggilan masa lalu. Sekiranya anda dalam perjalanan, anda boleh mengawal keseluruhan persidangan pada peranti mudah alih anda menggunakan portal web atau hanya papan kekunci telefon.

Panggilan Percuma

Untuk tidak keliru dengan produk tersebut, FreeConferenceCall menawarkan sekumpulan ciri kuat yang serupa. Ia menawarkan alat yang kuat seperti integrasi kalendar, rakaman mesyuarat, dan kawalan web.

FreeConferenceCall juga menawarkan perkongsian skrin, persidangan video, sokongan desktop jauh, dan menawarkan sehingga 1.000 pengguna bersamaan dalam mana-mana persidangan. Anda boleh memperibadikan ruang pertemuan anda, menjadualkan satu kali atau mengulangi persidangan, dan memuat naik dokumen untuk perkongsian fail dengan mudah. Lihat senarai lengkap ciri, termasuk keahlian premium, di sini.

Sertai saya

Sekiranya anda memerlukan penyelesaian panggilan persidangan dengan integrasi kalendar yang hebat, Join.Me adalah salah satu pilihan terbaik anda. Anda boleh memanfaatkan percubaan percuma selama 14 hari dari Versi Pro mereka. Selama percubaan 14 hari, anda akan menikmati persidangan audio dan video percuma dengan perkongsian skrin, penjadualan perjumpaan yang cepat dan mudah dengan integrasi kalendar Outlook dan Google, dan ciri hebat lain.

Selepas percubaan 14 hari anda, anda akan terhad kepada 3 pengguna (1 penganjur dan 2 penonton). Namun, anda dapat menyaring berkongsi, berbual, dan memindahkan fail semasa pertemuan. Sekiranya anda menginginkan lebih daripada 3 pengguna pada satu masa, anda perlu membayar sekurang-kurangnya $ 10 sebulan bagi setiap penganjur mesyuarat. Kosnya meningkat apabila anda menambah lebih banyak penganjur.

GoToMeeting

GoToMeeting Free menawarkan perjumpaan dalam talian tanpa had, panggilan VoIP percuma, dan perkongsian skrin sehingga 3 pengguna (1 penganjur dan 2 penonton). Buat akaun dan mulakan hosting panggilan persidangan tanpa had dalam talian, secara percuma, bila-bila masa. Walaupun dibatasi oleh jumlah pengguna, produk ini memberi anda penyelesaian pantas untuk keperluan panggilan persidangan anda dengan sambungan Chrome yang mudah digunakan.

Sekiranya anda mendaftar untuk percubaan 14 hari percuma mereka, anda mendapat akses ke Versi Pro mereka. Percubaan ini menambah ciri seperti rakaman mesyuarat, perkongsian tetikus dan kunci, alat gambar, dan aplikasi mudah alih. Gambar dan perkongsian kunci sangat berguna sekiranya panggilan persidangan anda lebih interaktif. Sekiranya anda memutuskan bahawa anda menyukai produk mereka, anda boleh melihat rancangan dan langganan mereka di sini.

Panggilan Persidangan iPhone dan Android

Sekiranya anda memerlukan panggilan persidangan hanya untuk beberapa orang dan tidak peduli dengan aplikasi atau ciri tambahan, anda boleh menggunakan iPhone atau telefon Android anda sebagai penyelesaian yang mudah. Cukup panggil peserta pertama anda, pilih "Tambah Panggilan" di layar telefon bimbit anda, panggil peserta berikutnya, pilih "Gabungkan Panggilan" di layar telefon bimbit anda, dan kemudian tambahkan panggilan lain jika diperlukan. IPhone menyokong sehingga lima pemanggil (termasuk anda) dan Android hingga enam, walaupun pembawa anda mungkin mempunyai had yang lebih rendah pada jumlah panggilan gabungan yang dapat anda lakukan.

Perlu diingat bahawa penyelesaian ini tidak menawarkan ciri lain. Anda tidak dapat mengawal penyertaan, menggunakan portal pengurusan, menjadualkan mesyuarat, berkongsi skrin dan sebagainya.

BERKAITAN: Cara Mengadakan Panggilan Persidangan Dengan iPhone Anda

Seperti yang anda lihat, panggilan persidangan dapat diperoleh tanpa membayar banyak wang. Dengan semua pesaing di luar sana bersaing untuk langganan anda, anda boleh meluangkan masa anda untuk mencari produk yang sesuai untuk anda. Cubalah sedikit dan buat keputusan berdasarkan pengalaman peribadi. Ya, cuba semuanya, mereka percuma!

Kredit Imej: dotshock / Shutterstock