Cara Terbaik untuk Mengimbas Dokumen Menggunakan Telefon atau Tablet Anda

"Memindai" dokumen dan foto dengan telefon anda adalah beg campuran. Syukurlah, ada cara yang sangat mudah untuk mengimbas item dan mendapatkan hasil yang baik.

BERKAITAN: Cara Membeli Pengimbas yang Tepat untuk Keperluan Anda: Foto, Dokumen dan Banyak Lagi

Pasti, pengimbas khusus masih bagus jika anda sering perlu mengimbas sejumlah besar dokumen, tetapi menggunakan telefon anda juga berfungsi dengan baik jika anda hanya mempunyai beberapa dokumen untuk mengimbas setiap saat. Inilah yang kami cadangkan untuk Android dan iOS.

Cara Terbaik untuk Mengimbas Dokumen di Android: Google Drive

Sekiranya anda menggunakan peranti Android, cara terbaik untuk mengimbas dokumen adalah melalui aplikasi Google Drive, yang sudah terpasang hampir pada setiap peranti Android hari ini.

Anda boleh mengimbas dokumen terus ke Google Drive dengan mengetuk butang “+” di sudut kanan bawah skrin utama.

Apabila menu meluncur ke atas dari bawah, pilih "Imbas".

Mungkin meminta izin untuk mengakses kamera telefon. Sekiranya demikian, ketuk "Benarkan".

Apabila anda sudah bersedia untuk mengimbas dokumen anda, isi layar dengan dokumen sebanyak yang anda boleh dan ketuk butang tangkapan biru. Anda juga dapat memberi sedikit gambaran pada dokumen dengan mengetuk ikon lampu kilat di sebelah butang tangkapan jika peranti anda mempunyai denyar. Sekiranya peranti anda tidak mempunyai denyar, pilihan ini tidak akan muncul.

Setelah anda mengimbas dokumen, pratonton akan segera muncul. Jangan risau jika nampaknya sebahagian besar dokumen terputus. Di sinilah alat tanaman dimainkan. Ketuk untuk membuat penyesuaian tanaman.

Ketik, tahan, dan seret titik untuk mengubah kawasan yang diimbas dan dimuat naik - anda mungkin hanya perlu mengacaukan titik sudut untuk ini.

Setelah selesai, ketuk tanda semak di sudut kanan bawah skrin.

Anda mempunyai tiga pilihan sebaik sahaja mengimbas sesuatu:

  • Ketik ikon tambah untuk menambahkan lebih banyak halaman ke dokumen.
  • Untuk mengulang imbasan, ketuk anak panah bulat di tengah.
  • Ketik ikon tanda semak untuk menyelesaikan dan memuat naik dokumen ke Google Drive.

Anda juga boleh membuat sedikit penyesuaian pada imbasan anda semasa anda pergi. Contohnya, mengetuk palet pelukis di sudut kanan atas akan membolehkan anda mengubah pemilihan warna imbasan dan melampirkannya pada jenis dokumen tertentu. Secara lalai, pengimbas akan memilih alat yang difikirkannya terbaik secara automatik.

Terakhir, tiga titik di sudut kanan atas akan membolehkan anda menghapus, menamakan semula, dan memutar imbasan jika perlu.

Imbasan yang dimuat ditambahkan ke Google Drive sebagai PDF dan namanya disertakan dengan kata "Diimbas", diikuti dengan tarikh dan waktu. Anda boleh memindahkan, menamakan semula, atau menghapus salah satu dokumen yang diimbas dengan mengklik tiga titik di sebelah nama fail.

Anda juga dapat berbagi dokumen yang dipindai dari menu ini dengan mengetuk "Kongsi Pautan". Ini akan berkongsi pautan ke dokumen di Google Drive, sementara "Kirim Salinan" akan membolehkan anda berkongsi fail sebenar melalui e-mel, mengirimnya ke Dropbox, dan banyak lagi.

Atau, jika anda berpindah ke komputer desktop, anda bahkan boleh menukar PDF yang diimbas itu menjadi dokumen yang kemudian anda boleh edit atau eksport ke Microsoft Word.

Cara Terbaik untuk Mengimbas Dokumen di iOS: Scanner Pro

Sayangnya, Google Drive tidak mempunyai pilihan pengimbasan dokumen pada aplikasi iOSnya, tetapi aplikasi Notes di iPhone atau iPad anda memiliki kemampuan yang terpasang. Satu-satunya kelemahan adalah bahawa ia cukup cantik, dan tidak dilengkapi dengan banyak ciri. Oleh itu, jika anda mahukan sesuatu yang lebih mantap, kami mengesyorkan Scanner Pro. Harganya $ 4, tetapi berbaloi jika anda memerlukan ciri tambahan, seperti OCR dan kemampuan untuk berkongsi dokumen yang diimbas ke sejumlah perkhidmatan yang berbeza.

Setelah aplikasi dimuat turun dan dipasang, buka dan ketik butang tambah ke bawah di sudut kanan bawah skrin.

Isi skrin dengan dokumen yang anda mahu imbas. Semasa anda melakukan ini, kotak biru akan menyerlahkan dokumen untuk menandakan sempadan kertas dengan bijak.

Setelah dokumen siap dipindai, aplikasi akan mengimbasnya secara automatik atau anda mungkin perlu menekan butang tangkap di bahagian bawah. Ini didasarkan pada apakah Anda menetapkannya ke Manual atau Auto, yang dapat diakses dengan mengetuk pengaturan yang relevan di sudut kanan atas layar.

Anda juga boleh mengakses pelbagai pilihan pengimbasan di bahagian paling atas, bergantung pada apa yang anda betul-betul scan.

Bagaimanapun, setelah dokumen diimbas, ketuk, tahan, dan seret titik sudut untuk menyesuaikan batas dokumen yang diimbas dengan lebih baik — kadang-kadang dokumen itu tidak tepat. Setelah selesai, ketuk "Simpan Pemilihan" di sudut kanan bawah. Atau ketik "Ambil semula" jika anda tidak berpuas hati dengan hasilnya.

Setelah disimpan, anda akan dibawa kembali ke skrin imbasan di mana anda boleh mengimbas lebih banyak halaman dokumen itu jika ada lebih banyak lagi. Sekiranya tidak, ketik anak panah di sudut kanan bawah untuk menyelesaikan dokumen yang diimbas.

Pada ketika ini, anda boleh menyimpan dokumen tersebut ke sejumlah perkhidmatan penyimpanan awan atau menghantar e-mel kepada seseorang (atau anda sendiri). Lakukan ini dengan mengetuk "Kongsi" di bahagian bawah.

Anda juga boleh melakukan pengeditan terakhir pada dokumen jika anda terlupa melakukannya sebelum mengetuk "Edit", atau anda boleh mengetuk "Tambah" untuk mengetuk halaman lain yang anda lupa sertakan.

Di dalam menu Kongsi, anda dapat memilih format file apa yang akan disimpan sebagai dokumen — baik PDF atau JPEG.

Di sinilah anda boleh berkongsi dokumen tersebut, baik melalui e-mel, menyimpannya ke foto anda, mengirim faks, atau menyimpannya ke sejumlah perkhidmatan penyimpanan awan yang berbeza seperti Google Drive dan Dropbox.

Setelah anda melakukan apa yang perlu anda lakukan dengan dokumen, kembali ke skrin dokumen imbasan utama dan simpan dokumen tersebut secara tempatan di Scanner Pro dengan mengetuk "Simpan" di sudut kiri atas, atau ketuk ikon elips di sudut kanan atas untuk memadam dokumen.

Dari menu elips yang sama, anda juga dapat melakukan imbasan OCR dokumen dan menyalin semua teks yang dikenalinya menjadi dokumen kata jika anda mahu. (Anda juga boleh melakukan ini melalui Google Drive di desktop, jika lebih mudah.)

Sama seperti itu, terima kasih kepada Google Drive, iOS Notes, dan Scanner Pro, impian dunia (hampir) tanpa kertas semakin hampir. Walaupun kita tidak menyangka orang akan 100% tanpa kertas, dapat mengimbas sesuatu dan kemudian membagikannya dengan mudah tanpa memerlukan mesin berat pasti menggerakkan sesuatu ke arah yang betul.