Cara Menyusun Semula Windows dengan Pintasan Papan Kekunci pada Windows 10

Menyusun ruang kerja anda di Windows 10 kadang-kadang terasa seperti proses yang membosankan dengan tetikus anda. Nasib baik, anda boleh menggunakan banyak pintasan papan kekunci untuk menukar, menukar, meminimumkan, memaksimumkan, memindahkan, atau mengubah saiz tingkap.

Tukar Antara Windows

Windows 10 merangkumi jalan pintas yang berguna yang sering disebut "task switcher." Ia membolehkan anda menggunakan papan kekunci untuk beralih antara tetingkap aktif dengan cepat. Cukup tekan Alt + Tab pada bila-bila masa, dan gambar kecil semua tetingkap terbuka akan muncul di skrin anda.

Untuk menelusuri pilihan, tekan dan tahan Alt dan tekan Tab sehingga tetingkap yang anda inginkan diserlahkan. Lepaskan kedua kunci dan tetingkap akan dibawa ke latar depan.

Anda juga boleh menekan Ctrl + Alt + Tab untuk membuka pengalih tugas. Kemudian, gunakan kekunci anak panah untuk memilih tetingkap yang anda mahukan dan tekan Enter.

Cara yang lebih canggih untuk menukar antara tingkap adalah Task View. Memerlukan lebih banyak layar dan menunjukkan pratonton yang lebih besar dari tingkap yang terbuka. Untuk membuka Paparan Tugas, tekan Tab + Windows.

Dari sana, gunakan kekunci anak panah untuk memilih tetingkap yang ingin anda lihat, dan kemudian tekan Enter. Tingkap yang anda pilih dibawa ke latar depan.

BERKAITAN: Menguasai Alt + Tab Switcher Windows 10 dengan Trik Ini

Minimumkan dan Maksimumkan

Mudah untuk meminimumkan atau memaksimumkan tetingkap hanya dengan menggunakan papan kekunci anda. Meminimumkan menyembunyikan tetingkap dari pandangan, sambil memaksimumkan memperbesar tetingkap sehingga menempati kawasan seluas mungkin di layar. Anda juga dapat meminimumkan semua tetingkap secara serentak sehingga anda dapat melihat desktop.

Gunakan jalan pintas berikut:

 • Minimumkan tetingkap semasa: Windows + Panah Bawah.
 • Maksimumkan tetingkap semasa: Windows + Panah Atas.
 • Minimumkan semua tetingkap: Windows + M.
 • Minimumkan semua tetingkap dan tunjukkan desktop:  Windows + D. (Ini juga berfungsi pada tingkap yang keras kepala).
 • Minimumkan semua tetingkap kecuali yang sekarang: Windows + Home.
 • Pulihkan semua tetingkap yang dikecilkan: Windows + Shift + M.

Anda juga boleh memperbesar tetingkap tanpa memaksimumkannya sepenuhnya. Sekiranya anda ingin meregangkan ketinggian (tetapi bukan lebar) tetingkap semasa ke bahagian atas dan bawah skrin, tekan Windows + Shift + Panah Atas. Perhatikan bahawa jalan pintas ini tidak berfungsi jika tetingkap tersentap ke kedudukan pandangan suku yang kita tutup di bawah.

Tangkap Windows ke Bahagian atau Bahagian

Sekiranya anda menyulap beberapa tetingkap dan ingin menggunakan pintasan papan kekunci untuk mengaturnya tepat pada skrin, anda bernasib baik! Dengan mudah meletakkan dua tingkap menjadi bahagian yang sempurna, atau empat tingkap menjadi empat bahagian pada skrin.

Mula-mula, tekan Alt + Tab atau gunakan tetikus anda untuk meletakkan tetingkap yang ingin anda ubah semula menjadi fokus. Dari sana, tentukan bahagian skrin yang anda mahu tetingkap itu.

Anda kemudian boleh menggunakan jalan pintas berikut untuk meletakkan dua tetingkap menjadi dua bahagian:

 • Maksimumkan di sebelah kiri:  Windows + Panah Kiri.
 • Maksimumkan di sebelah kanan:  Windows + Panah Kanan.

Untuk meletakkan empat tetingkap menjadi empat (masing-masing akan memenuhi 1/4 skrin), anda boleh menggunakan urutan dua pintasan. Urutan ini menganggap tetingkap belum tersentap ke kiri atau kanan separuh skrin.

Inilah caranya:

 • Bahagian atas kiri:  Windows + Panah Kiri, dan kemudian Windows + Panah Atas.
 • Bahagian bawah kiri:  Windows + Panah Kiri, dan kemudian Windows + Panah Bawah.
 • Bahagian atas kanan:  Windows + Panah Kanan, dan kemudian Windows + Panah Atas.
 • Bahagian bawah kanan:  Windows + Panah Kanan, dan kemudian Windows + Panah Bawah.

Gerakkan Tetingkap dengan Tepat

Anda boleh menggunakan papan kekunci anda untuk memindahkan tetingkap tertentu ke tempat tertentu di layar. Pertama, tekan Alt + Tab untuk memilih tetingkap yang ingin anda pindahkan.

Apabila tetingkap dipilih, tekan Alt + Space untuk membuka menu kecil di sudut kiri atas. Tekan kekunci anak panah untuk memilih "Pindahkan," dan kemudian tekan enter.

Gunakan kekunci anak panah untuk memindahkan tetingkap di mana anda mahu di skrin, dan kemudian tekan Enter.

Silap mata ini berfungsi walaupun tetingkap yang ingin anda pindahkan tersembunyi dan anda tidak dapat mencarinya dengan tetikus anda.

BERKAITAN: Cara Memindahkan Tetingkap Kehilangan, Keluar dari Skrin Kembali ke Desktop Anda

Memindahkan Windows Antara Paparan

Sekiranya anda menggunakan beberapa monitor dan anda telah memperluas desktop di antara mereka, anda boleh dengan cepat memindahkan tetingkap aktif di antara paparan. Untuk melakukan ini, tekan Windows + Shift + Kiri atau + Anak Panah Kanan.

BERKAITAN: Cara Menggunakan Pelbagai Monitor untuk Lebih Produktif

Lembaran Menipu Pengurusan Tetingkap

Berikut adalah lembaran cheat yang berguna dari semua yang kami bahas di atas. Berlatihlah ini, dan anda akan menjadi ninja tingkap dalam masa yang singkat:

 • Alt + Tab: Buka pengalih tugas.
 • Tab Windows +: Buka Paparan Tugas.
 • Windows + Panah Bawah: Minimumkan tetingkap.
 • Windows + Panah Atas:  Tetingkap maksimum.
 • Windows + M: Minimumkan semua tetingkap.
 • Windows + D: Paparkan desktop.
 • Windows + Home: Minimumkan semua tetingkap kecuali yang aktif.
 • Windows + Shift + M: Pulihkan semua tetingkap yang minimum
 • Windows + Shift + Panah Atas: Peregangan tetingkap ke bahagian atas dan bawah skrin.
 • Windows + Panah Kiri: Maksimumkan tetingkap di sebelah kiri skrin.
 • Windows + Panah Kanan: Maksimumkan tetingkap di sebelah kanan skrin.
 • Windows + Shift + Panah Kiri atau Kanan: Pindahkan tetingkap dari satu monitor ke monitor yang lain.

Sekiranya anda mahukan sihir pintasan papan kekunci yang lebih banyak lagi, lihat pintasan tambahan ini untuk Windows 10, serta beberapa untuk penyemak imbas web, dan penyuntingan teks.

BERKAITAN: 32 Pintasan Papan Kekunci Baru di Windows 10