Cara Menguruskan Mod Hibernate di Windows 7

Sekiranya anda tidak menggunakan pilihan Hibernate pada Windows 7, anda boleh menjimatkan ruang cakera dengan melumpuhkannya. Di sini kita akan melihat beberapa cara yang berbeza untuk mengurus pilihan hibernate di Windows 7.

Catatan: Mod Hibernate bukanlah pilihan pada sistem dengan RAM 4GB atau lebih.

Aktifkan atau Lumpuhkan Hibernate Melalui Prompt Perintah

Menggunakan Prompt Perintah mungkin merupakan kaedah termudah untuk mengaktifkan atau mematikan Hibernasi. Klik Mula dan ketik CMD ke dalam kotak carian dan ia akan disenaraikan di bawah program. Klik kanan pada ikon dan pilih Jalankan sebagai pentadbir .

Prompt Perintah dibuka dan anda akan menggunakan yang berikut untuk mengaktifkan Hibernasi.

powercfg / hibernate dihidupkan

Taipkan perkara berikut untuk mematikan hibernasi.

powercfg / hibernate mati

Urus Hibernasi Melalui Panel Kawalan

Klik Mula dan buka Panel Kawalan kemudian klik pada Pilihan Kuasa.

Di sebelah kiri klik pada Change ketika komputer mati .

Sekarang klik pada Ubah tetapan kuasa lanjutan .

Di tetingkap Pilihan Kuasa Lanjutan, luaskan pohon Tidur kemudian kembangkan Hibernate selepas dan ubah minit ke sifar untuk mematikannya. Atau anda boleh menentukan jumlah minit yang ingin anda lalui sebelum masuk ke hibernasi. Setelah membuat pilihan, klik Terapkan dan Ok kemudian tutup dari skrin yang tinggal.

Di mana Hibernate?

Bagaimana jika anda mencuba pilihan baris perintah untuk menghidupkannya dan mod Hibernate masih tidak tersedia? Maka apa yang anda mahu lakukan ialah mematikan Tidur Hibrid dengan memperluas Izinkan tidur hibrid dan mematikannya.

Sekarang anda harus menjadikan Hibernate dan Sleep sebagai sebahagian daripada pilihan kuasa di menu start dan juga akan menjadi pilihan ketika anda menekan Ctrl + Alt + Del.

Lumpuhkan Hibernate Melalui Regedit

Catatan: Mengubah nilai pendaftaran boleh menyebabkan komputer anda menjadi tidak stabil atau berhenti berfungsi dan hanya disarankan untuk pengguna berpengalaman.

Sekarang kerana penafian tidak dapat dilakukan ... anda mungkin mahu mematikan sepenuhnya mod Hibernate melalui pengeditan pendaftaran. Buka Registry dan semak HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Control \ Power dan ubah data nilai HiberFileSizePercent dan HibernateEnabled menjadi sifar. Setelah membuat perubahan, tutuplah dari Registry Editor dan mulakan semula mesin.

Sekiranya anda selalu mematikan komputer atau tidak pernah melakukannya, anda boleh mematikan mod Hibernate untuk mendapatkan sedikit ruang cakera keras. Pada mesin Windows 7 (32-bit) kami dengan cakera keras 300GB, melumpuhkan Hibernasi menjadikan kami ruang cakera lebih dari 3GB lebih. Itu mungkin tidak kelihatan seperti pemacu berkapasiti tinggi hari ini, tetapi jika anda tidak memerlukan Hibernasi, mengapa tidak merebut kembali ruang itu?