Apakah MU-MIMO, dan Adakah Saya Memerlukannya di Router Saya?

Semakin banyak, internet menjadi pusat segala yang kita lakukan di rumah. Menonton filem, bermain permainan video, dan berbual video dengan keluarga semuanya memerlukan akses berterusan. Tetapi dengan begitu banyak lebar jalur tambahan yang diperlukan untuk mendorong data ke komputer riba tanpa wayar, komputer meja, peranti penstriman dan TV Pintar anda, adakah penghala hari ini dapat menangani tuntutan hari esok?

Masukkan teknologi MU-MIMO, satu ciri baru yang diperlukan oleh router kita yang akan segera dibahagi-bahagikan untuk membahagikan lebar jalur antara peranti anda. Tetapi adakah MU-MIMO bernilai sekarang? Bolehkah rumah tangga anda memanfaatkan semua yang ditawarkannya?

Apa itu MU-MIMO?

"MIMO" adalah singkatan dari "Multiple-Input, Multiple-Output", dan ini merujuk pada cara lebar jalur dipecah oleh router dan didorong ke setiap perangkat. Sebilangan besar router moden menggunakan "SU-MIMO", atau "Pengguna Tunggal, Input Berbilang, Output Berganda". Dengan penghala ini, hanya satu peranti yang dapat menerima data pada waktu tertentu. Ini bermaksud bahawa jika anda mempunyai satu orang yang menonton Netflix dan yang lain menonton Youtube, jika anda memulakan kedua aliran tersebut pada masa yang sama, satu peranti akan mendapat keutamaan sementara yang lain harus menunggu sehingga yang pertama telah menyimpan beberapa bit data untuk dirinya sendiri.

Biasanya, anda tidak akan melihat penurunan. Walaupun penghala SU-MIMO hanya dapat membuka satu aliran pada satu masa, mereka melakukannya secara berturut-turut, yang dengan mata kasar kelihatan seperti aliran data yang padat. Untuk meminjam analogi, fikirkan seperti dispenser Pez yang diikat pada karusel: semua orang yang berdiri di sekeliling bulatan akhirnya akan mendapat sebiji permen, tetapi korsel masih perlu melakukan satu putaran penuh sebelum semua anggota rangkaian berada berpuas hati.

Router "MU-MIMO", di sisi lain ("Multiple User, Multiple-Input, Multiple-Output") dapat memecah lebar jalur ini menjadi terpisah, aliran individu yang masing-masing berkongsi sambungan secara merata, tidak kira aplikasi. Router MU-MIMO terdapat dalam tiga perisa: 2 × 2, 3 × 3, dan 4 × 4, yang merujuk kepada jumlah aliran yang dapat mereka buat untuk setiap peranti di rumah anda. Dengan cara ini, korsel MU-MIMO dapat menghantar Pez terbang secara serentak dalam empat arah sekaligus. Tanpa terlalu teknikal, ini seperti setiap peranti mendapat penghala "persendirian" sendiri, sehingga empat jumlahnya dalam muat 4 × 4 MU-MIMO

Manfaat utama di sini adalah bahawa bukannya setiap aliran secara berkala (walaupun sangat, sangat singkat) terganggu oleh masa yang diperlukan untuk carousel berputar sekali, penghala MU-MIMO dapat mengekalkan isyaratnya tetap untuk keempat-empat peranti tersebut, dan cukup sebarkan lebar jalur kepada masing-masing tanpa menjejaskan kelajuan yang lain pada masa yang sama.

Kelemahan MU-MIMO

Semua ini terdengar hebat, bukan? Memang, tetapi seperti kebanyakan fitur yang berkaitan dengan rangkaian, ada satu kelemahan besar: agar MU-MIMO dapat berfungsi, penghala dan peranti penerima perlu mempunyai keserasian MU-MIMO sepenuhnya untuk berkomunikasi antara satu sama lain.

Pada masa ini, router MU-MIMO hanya dapat menyiarkan melalui protokol wayarles 802.11ac yang lebih baru, satu isyarat bahawa banyak peranti belum dikemas kini untuk menyahkodkannya. Malah lebih sedikit peranti yang sebenarnya mempunyai MU-MIMO. Pada penulisan ini, hanya terdapat beberapa komputer riba yang mempunyai penerima tanpa wayar siap MU-MIMO, dan sebilangan telefon pintar dan tablet terpilih yang disertakan dengan cip Wi-Fi yang tahu apa yang harus dilakukan dengan aliran MU-MIMO (seperti Microsoft Lumia 950).

Itu bermakna bahawa walaupun anda menjatuhkan duit syiling tambahan pada penghala dengan kemampuan MU-MIMO (biasanya sekitar $ 50 lebih banyak, bergantung pada modelnya), kemungkinan beberapa tahun sebelum setiap peranti di rumah anda dapat menggunakan fitur tersebut seperti yang dimaksudkan. Ya, anda boleh membeli dongle USB tanpa wayar MU-MIMO yang serasi untuk komputer meja atau komputer riba, tetapi ia jauh lebih mahal daripada penerima SU-MIMO biasa, yang boleh menghalang sebilangan pengguna daripada terjun.

Juga, terdapat masalah memaksimumkan aliran yang tersedia. Sekarang MU-MIMO unggul di empat aliran, yang bermaksud bahawa jika anda menambahkan peranti kelima ke rangkaian, ia harus berkongsi aliran dengan peranti lain dengan cara yang sama seperti yang dilakukan oleh router SU-MIMO, yang mana mengalahkan tujuan.

BERKAITAN: Apakah Penghala Dual-Band dan Tri-Band?

Terakhir, ada kenyataan bahawa isyarat siaran MU-MIMO berfungsi berdasarkan arah, dan hanya dapat dipecah apabila peranti berada di lokasi yang berlainan di sekitar rumah. Contohnya: jika anda menayangkan filem ke ruang tamu di TV dan anak-anak anda menyambungkan Nintendo 3DS mereka di sofa hanya beberapa meter, secara lalai kedua-dua peranti akan dipaksa untuk berkongsi aliran yang sama. Kerana cara aliran MU-MIMO berfungsi, buat masa ini tidak ada penyelesaian untuk ini, yang bermaksud jika anda tinggal di sebuah pangsapuri kecil atau melakukan sebahagian besar penyemakan imbas anda dari bilik yang sama, MU-MIMO tidak akan memberikan faedah tambahan berbanding SU -MIMO.

Adakah saya Memerlukannya di Penghala Saya?

Sekiranya anda mempunyai empat atau kurang peranti serasi MU-MIMO yang disambungkan secara serentak dari hujung rumah yang bertentangan, maka penghala MU-MIMO boleh menjadi pilihan yang baik untuk anda.

Sebagai contoh, jika anda mempunyai pemain permainan tegar dalam satu bilik yang berkongsi hubungan dengan orang lain yang cuba menonton aliran Netflix 4K di bilik lain, MU-MIMO mungkin akan bernilai dalam jangka masa panjang. Sudah tentu, ini hanya masuk akal jika kedua-dua peranti streaming dan komputer riba mempunyai kemampuan untuk menyahkod isyarat MU-MIMO sama sekali.

Walau bagaimanapun, jika anda masih menggunakan DSL dan tidak mempunyai lebar jalur yang banyak untuk pertama, tidak ada penghala (MU-MIMO atau sebaliknya) yang dapat meningkatkan kelajuan muat turun / muat naik asas yang anda dapat dari ISP. MU-MIMO hanyalah alat pengurusan lebar jalur, alat yang hanya berfungsi dalam parameter kelajuan yang sudah anda perolehi dari jack yang keluar dari dinding.

Buat masa ini, MU-MIMO mungkin akan disediakan untuk isi rumah yang dikemas dengan peranti yang memerlukan banyak lebar jalur individu, dan melakukannya di bilik yang berasingan. Jika tidak, kenaikan kos teknologi yang lebih baru akan melarang pembeli standard sehingga corak penggunaan jenis ini menjadi lebih biasa dan pengeluar penghala dapat menurunkan harga.

Mungkin belum banyak peranti yang dapat memanfaatkannya, tetapi itu tidak bermaksud router MU-MIMO tidak layak dilihat. Tidak, mereka tidak benar-benar menyelesaikan masalah untuk pengguna web hari ini, dan masih belum ada petunjuk bahawa protokol MU-MIMO akan melihat penggunaan yang meluas dalam peranti arus perdana pada bila-bila masa sebelum tahun 2017. Tetapi bagi sesiapa yang boleh memanfaatkannya (seperti ketiga orang yang membeli Lumia 950), ia masih merupakan ciri kukuh yang berpotensi membuktikan rumah tangga anda untuk keperluan lebar jalur pada hari esok.

Kredit Imej: Netgear, TP-Link, Microsoft,