Cara Menjual Laptop, Telefon, atau Tablet Anda untuk Dolar Teratas

Oleh itu, anda telah memutuskan untuk menukar elektronik lama menjadi wang tunai. Tetapi jika anda cuba mengubah telefon bimbit atau komputer riba yang sudah bersara menjadi besar, anda perlu memasukkan minyak siku.

Sekiranya Anda Mahukan Wang, Juallah Sendiri

Sekiranya anda ingin mendapatkan dolar teratas untuk telefon atau komputer riba lama, maka anda harus menjualnya sendiri. Itu bermakna anda akan berusaha lebih keras. Ya, ada laman web seperti Gazelle yang boleh membuat kerja untuk anda, tetapi mereka mengambil sebahagian besar keuntungan anda dalam prosesnya.

Terdapat banyak tempat untuk menjual semula peranti lama anda, tetapi semuanya berfungsi dengan cara yang sama. Anda menyenaraikan produk anda dengan foto, keterangan, dan harga. Sebilangan laman web ini membolehkan anda membuat penyenaraian di seluruh negara atau global, tetapi sebahagian besar daripadanya tertumpu pada penyenaraian tempatan. Secara umumnya, laman web yang menawarkan senarai tempatan sangat mudah digunakan dan dipenuhi, tetapi tidak selalu bagus untuk memaksimumkan keuntungan.

 • eBay - Di seluruh negara atau global. Mudah untuk digunakan.
 • Swappa - Seperti eBay, tetapi lebih mudah digunakan.
 • Amazon - Di seluruh negara. Terbaik untuk produk seperti baru.
 • Craigslist - Setempat
 • LetGo - Setempat
 • Pasaran Facebook - Tempatan
 • Tawaran -Tempat

Tetapi anda tidak boleh hanya membuat senarai usaha rendah untuk produk dan berharap dapat menghasilkan banyak wang. Anda perlu memastikan senarai anda tetap bersih, terperinci dan profesional. Dengan cara itu, bakal pembeli akan mengeluarkan wang untuk telefon bimbit atau komputer riba lama anda tanpa sedikit pun ragu-ragu atau risau.

Fikirkan dengan cara ini: Anda adalah penjual, jadi tugas anda adalah menjual peranti anda. Tugas pembeli adalah membeli, dan mereka harus mengisi peranan ini seolah-olah ia adalah perkara kedua. Sekiranya pembeli mempunyai pertanyaan atau tempahan mengenai penyenaraian anda, maka anda belum berjaya menjual produk anda kepada mereka.

Anda perlu memastikan bahawa gambar, keterangan, dan harga produk anda dapat menarik dan memberi tahu bakal pembeli. Ini boleh menjadi sukar dan memakan masa, tetapi kami akan menuntun anda selangkah demi selangkah.

Format Data Anda, dan Periksa Jika Ada Yang Rosak

Jangan menjual telefon atau komputer riba yang penuh dengan gambar peribadi dan maklumat log masuk Google. Itu idea bodoh. Luangkan masa sebentar untuk memformat telefon, komputer riba atau tablet anda sebelum menjualnya. Ini adalah langkah mudah, dan memberi anda peluang untuk melihat apakah peranti masih berfungsi.

Anda masih boleh menjual peranti yang rosak dengan jumlah wang yang lumayan, tetapi peranti yang berfungsi akan menghasilkan lebih banyak wang tunai kepada anda. Periksa bahawa tidak ada yang salah dengan paparan, bahawa bateri masih dapat diisi, dan semua butang berfungsi. Anda boleh pergi ke bengkel untuk menyelesaikan masalah - atau tidak. Sebilangan orang akan membeli barang elektronik yang rosak.

Memformat peranti yang rosak boleh menjadi sukar, tetapi masih merupakan langkah penting. Sekiranya paparan telefon anda rosak, pertimbangkan untuk membaikinya dan kemudian memformat peranti. Pembaikan akan meningkatkan nilai telefon anda, dan anda akan dapat menghapus data anda. Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan perisian seperti LockWiper untuk memformat telefon anda yang rosak dari komputer.

Jadikan Produk Anda Terlihat Baru

Tidak ada yang mahu membayar dolar teratas untuk barang elektronik yang kelihatan terpakai, jadi luangkan masa sebentar untuk membersihkan telefon atau komputer riba lama anda sebelum anda menjualnya. Sedikit alkohol isopropil boleh pergi jauh (jangan gunakan sabun dan air, anda lebih tahu daripada itu). Walaupun iPhone lama masih berfungsi seperti baru, penampilan adalah segalanya.

Pastikan pelekat dilepaskan dari peranti, dan bersihkan residu dengan alkohol. Mungkin menggoda untuk menggunakan pisau untuk melepaskan pelekat, tetapi cuba lakukan dengan tangan anda terlebih dahulu, sehingga tidak tergores.

Setelah selesai, bersihkan butirannya, seperti butang dan lipatan. Dengan komputer riba, anda mungkin mahu meluangkan masa sebentar untuk membersihkan papan kekunci. Mungkin ada beberapa tahun soda, habuk Cheeto, dan kulit mati yang tersekat di dalamnya. Kami tidak akan berpura-pura bahawa pembersihan papan kekunci itu menyeronokkan, tetapi hei, adakah anda akan membeli komputer riba yang penuh dengan makanan yang membatu dan habuk biologi? Tidak fikir begitu.

Sekiranya anda cuba menjual barang elektronik yang rosak, maka menggoda untuk melewatkan fasa pembersihan. Jangan ketinggalan. Orang yang membeli elektronik yang rosak bukan makhluk pembetung yang kotor (baik, kebanyakan dari mereka tidak), dan mereka akan membayar lebih banyak untuk peranti yang kelihatan bersih.

Ambil Foto Terperinci yang Baik

Sekiranya anda menyenaraikan telefon atau tablet lama anda di laman web seperti eBay, Facebook Marketplace, atau LetGo, anda pasti ingin meletakkan beberapa gambar yang bagus. Ini mungkin merupakan langkah yang paling ditakuti dalam proses penjualan, tetapi yang paling penting. Pembeli melihat gambar sebelum melihat keterangan, dan orang akan membayar dolar teratas untuk produk yang disenaraikan secara profesional.

Anda tidak memerlukan kamera mewah untuk mengambil gambar yang bagus; telefon anda akan berfungsi dengan baik. Cuba ambil gambar di permukaan yang bersih dengan cahaya yang banyak. Sebaik-baiknya, penyenaraian produk anda akan kelihatan seperti dibuat oleh perniagaan, bukan oleh beberapa orang pelik di dapur yang kotor.

Anda tidak perlu mengambil sejuta gambar yang berbeza; pastikan semua pangkalan anda dilindungi. Hidupkan paparan peranti (jika berfungsi) dan dapatkan campuran gambar dan jarak dekat yang baik. Ambil gambar mana-mana kawasan yang tergores atau rosak, dan pastikan produk tersebut tidak disamarkan oleh casing telefon. Ingat, pembeli berpotensi tidak perlu mengajukan sebarang pertanyaan kepada anda.

Sekiranya ada sesuatu yang tambahan disertakan dengan telefon, tablet, atau komputer riba yang anda senaraikan, maka anda ingin menunjukkannya dalam gambar. Item tambahan ini akan sentiasa memberi nilai tambah kepada apa sahaja yang anda jual, dan pembeli perlu melihat apa yang mereka beli. Sekiranya kabel disertakan, tunjukkan kabel. Sekiranya bungkusan runcit disertakan, tunjukkan bungkusannya.

Tulis Huraian yang Baik dan Ringkas

Anda tidak perlu menulis esei untuk produk anda. Sekiranya ada, penerangan ringkas dan tersusun adalah yang terbaik. Dengan cara itu, pembeli dapat melonjak tanpa merasa terbeban atau bingung. Ingat, pembeli tidak boleh menghabiskan masa dengan berfikir; mereka harus menghabiskan masa mereka untuk membeli.

Untuk telefon dan tablet, anda biasanya ingin menyenaraikan nombor model, ruang penyimpanan dan keadaan. Untuk komputer riba, cuba sertakan nombor model penuh (biasanya di bahagian bawah komputer riba), dan spesifikasi seperti RAM, storan dalaman, dan kuasa pemprosesan.

Pastikan untuk menyebutkan sebarang kekurangan, walaupun hanya kosmetik. Dan sertakan maklumat mengenai perkara tambahan yang disertakan dengan peranti, seperti mengecas kabel.

Sekiranya anda menjual peranti yang rosak, luangkan masa untuk mempertimbangkan siapa yang akan membelinya daripada anda. Mungkin seseorang akan menggunakannya untuk bahagian, atau mungkin mereka akan berusaha memperbaikinya. Anda perlu memasukkan maklumat tambahan yang mungkin penting bagi pembeli ini. Perincikan sekiranya ada yang hilang, jika peranti membuat bunyi bising, atau jika ia hidup sama sekali.

Anda boleh menambahkan beberapa perincian menarik, jurujual, tetapi tetap pendek dan manis. Sebagai contoh: "Komputer riba yang sangat ringan ini sangat pantas, dan siap untuk permainan atau kerja pejabat."

Sekarang, di atas segalanya, anda perlu mengikuti peraturan emas penjual semula. Jangan berbohong, dan jangan meneka. Sekiranya anda tidak dapat menemui butiran teknikal untuk elektronik lama anda, maka anda perlu mengakuinya dalam keterangan. Sekiranya anda tidak pernah menjalankan permainan di komputer riba lama anda, maka jangan katakan itu "Fortnite-ready".

Dapatkan Harga yang Baik

Ini adalah bahagian yang menyeronokkan. Terdapat dua cara untuk mengetahui harga yang baik untuk produk anda. Anda boleh menetapkan angka berdasarkan harga runcit, atau anda dapat memeriksa berapa banyak wang yang dihasilkan oleh orang lain dari produk yang sama.

Sekiranya anda ingin melalui jalan mudah, anda boleh mendasarkan harga jualan anda pada harga runcit. Kaedah ini tidak sempurna, dan hanya berfungsi untuk elektronik yang masih ada di pasaran, seperti komputer riba atau tablet yang lebih baru. Ambil harga runcit semasa, dan potong $ 100 atau $ 200. Di sana anda pergi, itu harga jualan yang berpatutan. Sudah tentu, anda ingin mengurangkan harga lebih-lebih lagi sekiranya terdapat masalah atau cela.

Kaedah penetapan harga yang lain sedikit lebih memerlukan masa, tetapi ia membantu anda menetapkan harga yang realistik akan tetap memaksimumkan keuntungan. Anda perlu mengetahui berapa banyak wang yang biasanya dibayar orang untuk produk yang anda jual. Alat carian maju eBay menjadikan ini sangat mudah. Anda menaip nama produk anda dan mengklik kotak "Sold Listings". Boom, sekarang anda boleh menetapkan harga berdasarkan senarai sebelumnya.

Sekiranya telefon atau komputer riba yang anda jual mempunyai beberapa kekurangan, luangkan masa sebentar untuk mencari senarai jualan yang mempunyai masalah serupa. Dengan cara ini, anda dapat memperoleh idea yang lebih baik mengenai berapa banyak pembeli yang sanggup membayar untuk produk anda yang rosak.

Untuk Menawar, Menukar, atau Kekal?

Adalah menggoda untuk menawarkan produk anda untuk tawaran di eBay atau untuk berunding dengan pembeli di LetGo. Lagipun, item yang ditawarkan untuk tawaran lebih cepat dijual, dan pembeli yang cuba menukar mungkin berminat untuk menghabiskan sejumlah wang.

Sekiranya anda berusaha memaksimumkan keuntungan anda, lebih baik anda berdiri teguh dan menawarkan harga tetap. Tetapi jika anda ingin menyelesaikannya, anda mungkin juga membuka produk anda untuk membuat tawaran atau rundingan. Ingatlah bahawa produk yang disenaraikan secara profesional akan sentiasa kelihatan lebih berharga bagi bakal pembeli, walaupun mereka membuat tawaran atau pertukaran.

Atau, Ikut Laluan Mudah dengan Wang Kurang

Sekiranya semua kerja ini terdengar seperti neraka, maka anda mungkin juga mengambil jalan mudah. Tidak, anda tidak boleh membuang telefon lama atau komputer riba lama anda, anda harus menggunakan laman web penjual semula atau mengambil bahagian dalam program pembelian balik.

Penjual semula, seperti Gazelle, bersedia membayar sejumlah wang yang mencukupi untuk peranti lama. Laman web ini sangat mudah digunakan; tidak ada penulisan atau pencarian yang terlibat. Anda memasukkan beberapa maklumat mengenai peranti anda dan mendapatkan sebut harga di tempat. Sekiranya anda menyukai petikan, anda akan menghantar peranti tersebut kepada penjual semula dan dibayar.

Mulai sekarang, Gazelle akan membayar $ 125 untuk iPhone 7 256 GB dalam keadaan "adil". Itulah jenis pembayaran yang kita lihat di sini. (Sebagai rujukan, anda boleh menjual iPhone yang sama dengan skrin retak teruk dengan harga $ 235 di eBay).

Berikut adalah beberapa laman web penjual semula yang popular:

 • Gazelle
 • Nextworth
 • Cellcashier

Sekiranya anda tidak berminat untuk berurusan dengan penjual semula, anda boleh mengambil bahagian dalam program pembelian balik atau pertukaran. Program-program ini biasanya akan memberi anda kredit kedai atau potongan untuk pembelian baru, seperti peningkatan telefon. Kadang kala, mereka akan membayar anda untuk peranti yang rosak.

Berikut adalah beberapa program pembelian balik dan pertukaran yang popular:

 • Amazon
 • Belian terbaik
 • epal
 • EPA mempunyai senarai program pembelian balik dan pertukaran yang kukuh.