Apa itu Wake-on-LAN, dan Bagaimana Saya Mengaktifkannya?

Teknologi sering menghasilkan kemudahan yang tidak masuk akal, seperti dapat menghidupkan komputer anda dari jarak beberapa batu tanpa menekan butang kuasa. Wake-on-LAN telah lama wujud, jadi mari kita lihat bagaimana ia berfungsi dan bagaimana kita dapat mengaktifkannya.

Apa itu Wake-on-LAN?

Wake-on-LAN (kadang-kadang disingkat WoL) adalah protokol standard industri untuk membangunkan komputer dari mod daya yang sangat rendah dari jauh. Definisi "mod daya rendah" sedikit berubah dari masa ke masa, tetapi kita dapat menganggapnya sementara komputer "mati" dan mempunyai akses ke sumber kuasa. Protokol ini juga membolehkan kemampuan Wake-on-Wireless-LAN tambahan.

Ini berguna jika anda merancang untuk mengakses komputer anda dari jauh dengan alasan apa pun: ia membolehkan anda mengekalkan akses ke fail dan program anda, sambil mengekalkan PC dalam keadaan kuasa rendah untuk menjimatkan elektrik (dan tentu saja, wang). Sesiapa yang menggunakan program seperti VNC atau TeamViewer, atau memastikan pelayan fail atau program pelayan permainan tersedia, mungkin harus mempunyai pilihan yang diaktifkan demi kemudahan.

Wake-on-LAN bergantung pada dua perkara: papan induk dan kad rangkaian anda. Papan induk anda mesti disambungkan ke bekalan kuasa yang serasi dengan ATX, seperti kebanyakan komputer pada dekad yang lalu. Ethernet atau kad wayarles anda juga mesti menyokong fungsi ini. Kerana ia disetel melalui BIOS atau melalui firmware kad rangkaian anda, anda tidak memerlukan perisian khusus untuk mengaktifkannya. Sokongan untuk Wake-on-LAN cukup universal sekarang, walaupun tidak diiklankan sebagai ciri, jadi jika anda mempunyai komputer yang dibina dalam dekad yang lalu, anda akan dilindungi.

Bagi anda yang membina pelantar anda sendiri, berhati-hatilah semasa membeli kad Ethernet. Walaupun kebanyakan kad terbina dalam motherboard tidak memerlukan langkah ini, kad rangkaian diskrit sering memerlukan kabel 3-pin yang terpasang pada motherboard untuk menyokong Wake on LAN. Lakukan penyelidikan dalam talian sebelum anda membeli, jadi anda tidak akan kecewa di kemudian hari.

Paket Ajaib: Cara Kerja Wake-on-LAN

Komputer yang dibolehkan Wake-on-LAN pada dasarnya menunggu "paket sihir" tiba yang merangkumi alamat MAC kad rangkaian di dalamnya. Paket ajaib ini dikirimkan oleh perisian profesional yang dibuat untuk platform apa pun, tetapi juga dapat dikirim oleh penghala dan laman web berasaskan internet. Port biasa yang digunakan untuk paket sihir WoL adalah UDP 7 dan 9. Oleh kerana komputer anda aktif mendengar paket, beberapa kuasa memberi makan kad rangkaian anda yang akan menyebabkan bateri komputer anda habis dengan lebih cepat, jadi pejuang jalan raya harus berhati-hati untuk menghidupkannya apabila anda perlu mengeluarkan jus tambahan.

Paket ajaib biasanya dikirim ke seluruh rangkaian dan mengandungi maklumat subnet, alamat siaran rangkaian, dan alamat MAC kad rangkaian komputer sasaran, sama ada Ethernet atau tanpa wayar. Gambar di atas menunjukkan hasil alat sniffer paket yang digunakan pada paket sihir, yang mempertanyakan seberapa tepat keselamatannya ketika digunakan di rangkaian yang tidak selamat dan melalui internet. Pada rangkaian yang selamat, atau untuk keperluan asas rumah, semestinya tidak ada sebab praktikal untuk dikhawatirkan. Banyak pengeluar papan induk sering mengimplementasikan perisian bersama dengan kemampuan Wake-on-LAN untuk menawarkan senario penggunaan yang mudah atau tanpa konfigurasi.

Cara Mengaktifkan Wake-on-LAN pada Sistem Anda

Untuk mula menggunakan Wake-on-LAN, anda mesti mengaktifkannya di beberapa tempat — biasanya BIOS anda dan dari dalam Windows. Mari mulakan dengan BIOS.

Di BIOS

BERKAITAN: Apa yang Dilakukan BIOS PC, dan Bilakah Saya Perlu Menggunakannya?

Sebilangan besar komputer lama dan banyak komputer moden mempunyai tetapan Wake-on-LAN yang tersimpan di BIOS. Untuk memasuki BIOS, anda perlu menekan kekunci semasa anda boot komputer anda - biasanya Delete, Escape, F2, atau sesuatu yang lain (skrin boot anda akan memberi anda arahan mengenai kunci apa yang harus ditekan untuk memasuki setup). Sebaik sahaja anda masuk, periksa di bawah Pengurusan Kuasa atau Pilihan Lanjutan atau sejenisnya.

Pada BIOS komputer HP ini, tetapan dijumpai di dekat pilihan "resume after power supply". Beberapa tidak begitu jelas: pada motherboard ASUS saya (di bawah), pilihan Wake on LAN tertanam dua lapisan jauh di dalam sistem menu, di bawah "Power on by PCIE / PCI", kerana pengawal rangkaian bawaan berada di belakang Pengawal PCI - hanya dapat dilihat bahawa ini adalah pilihan yang tepat dalam teks keterangan.

Intinya adalah, tidak selalu mudah atau jelas untuk mencari pilihan yang relevan, kerana sistem menu BIOS sangat berbeza. Sekiranya anda menghadapi masalah, periksa manual komputer atau motherboard anda atau lakukan carian Google dengan pantas. Ingat bahawa kebanyakan pengeluar menawarkan dokumentasi versi PDF dalam talian.

Di Windows

Anda juga perlu mengaktifkan Wake-on-LAN dalam sistem operasi anda. Inilah caranya di Windows. Buka menu Mula dan ketik "Pengurus Peranti". Buka Pengurus Peranti dan luaskan bahagian "Penyesuai Rangkaian". Klik kanan pada kad rangkaian anda dan pergi ke Properties, kemudian klik pada tab Advanced.

Tatal ke bawah dalam senarai untuk mencari "Wake on Magic Packet" dan ubah Nilai menjadi "Diaktifkan." Anda boleh membiarkan tetapan "Bangunlah" yang lain. (Catatan: salah satu rig ujian kami tidak mempunyai pilihan ini, tetapi Wake-on-LAN masih berfungsi dengan baik dengan tetapan lain dalam panduan ini diaktifkan dengan betul — jadi jangan resah jika tidak ada di sana.)

Sekarang klik tab Pengurusan Kuasa, dan pastikan kotak "Benarkan peranti ini mengaktifkan komputer" dan "Hanya izinkan paket ajaib untuk membangunkan komputer" diaktifkan. Klik OK apabila anda selesai.

Di macOS

Buka Pilihan Sistem anda dan pilih Penjimat Tenaga. Anda akan melihat "Bangun untuk Akses Rangkaian" atau yang serupa. Ini membolehkan Wake-on-LAN.

Di Linux

Ubuntu mempunyai alat hebat yang dapat memeriksa untuk mengetahui apakah mesin anda menyokong Wake-on-LAN, dan dapat mengaktifkannya. Buka terminal dan pasang  ethtool dengan arahan berikut:

sudo apt-get install ethtool

Anda boleh memeriksa keserasian anda dengan menjalankan:

sudo ethtool eth0

Sekiranya antara muka lalai anda adalah yang lain, gantilah dengan  eth0 .

Cari bahagian "Menyokong Wake-on". Selagi salah satu huruf yang disenaraikan  g , anda boleh menggunakan paket ajaib untuk Wake-on-LAN. Untuk mengaktifkan pilihan ini, gunakan arahan berikut.

sudo ethtool -s eth0 wol g

Ini mesti menjaganya. Anda boleh menjalankan perintah untuk memeriksa dan melihat apakah ia diaktifkan sekarang. Cari bahagian "Bangunlah". Anda harus melihat  g bukan  d sekarang.

Cara Membangunkan Komputer Anda dengan Paket Magic Wake-on-LAN

Untuk menghantar permintaan Wake-on-LAN, anda mempunyai banyak pilihan.

Depicus mempunyai rangkaian alat ringan yang sangat baik untuk menyelesaikan tugas, termasuk yang berasaskan GUI untuk Windows dan yang berasaskan baris perintah untuk Windows dan macOS. Wiki.tcl.tk mempunyai skrip ringan lintas platform yang hebat yang menangani permintaan juga.

DD-WRT mempunyai sokongan WoL yang hebat, jadi jika anda tidak mahu memuat turun perisian untuk melakukannya, anda sebenarnya tidak perlu melakukannya. Atau, jika anda hampir keluar, anda boleh menggunakan peranti Android anda untuk mengaktifkan komputer anda.

Di samping itu, banyak aplikasi menyokong Wake-on-LAN di dalamnya. Sebagai contoh, jika anda cuba mengakses komputer anda dari jauh dengan program desktop jauh, anda dapat menghidupkan komputer yang sedang tidur dengan butang "Wake Up" terbina dalam TeamViewer, yang menggunakan Wake-on-LAN.

Anda mungkin perlu mengubah tetapan lain dalam program itu agar dapat berfungsi, jadi rujuk manual program untuk maklumat lebih lanjut mengenai Wake-on-LAN.

Sebagai tambahan, bergantung pada program, Wake-on-LAN hanya dapat berfungsi jika anda mengirim paket ajaib dari komputer di rangkaian yang ada. Sekiranya program anda tidak mengendalikan sambungan rangkaian secara automatik untuk Wake-on-LAN, anda perlu menyediakan penghala anda untuk meneruskan port UDP nombor 7 dan 9, khusus untuk alamat MAC PC yang anda sambungkan. Sekiranya anda tidak pasti bagaimana melakukannya, lihat panduan kami tentang meneruskan port dari penghala. Anda juga mungkin ingin menyiapkan alamat DNS dinamik sehingga anda tidak perlu memeriksa alamat IP komputer jauh anda setiap masa.

BERKAITAN: Cara Meneruskan Pelabuhan pada Penghala Anda