Cara Membuka Dokumen Microsoft Word Tanpa Word

Microsoft Word adalah sebahagian daripada Microsoft Office dan memerlukan pembelian di muka atau langganan Microsoft 365. Sekiranya anda menggunakan komputer tanpa Word terpasang, ada cara lain untuk melihat fail DOCX atau DOC itu.

Microsoft pernah menawarkan aplikasi "Word Viewer" percuma yang memungkinkan anda melihat dokumen Word, tetapi menghentikannya pada bulan November 2017.

Berikut adalah beberapa cara lain untuk melihat dokumen Word pada PC Windows:

  • Muat turun Word Mobile dari Store di Windows 10. Versi mudah alih Word membolehkan anda melihat (tetapi tidak mengedit) dokumen Word. Anda boleh memasangnya secara percuma. Ia bertujuan untuk tablet tetapi berjalan di Window pada PC desktop Windows 10.
  • Muat naik dokumen ke Microsoft OneDrive dan buka dari laman web OneDrive. Ia akan dibuka di Microsoft Word Online, Word versi berasaskan web percuma. Anda bahkan boleh mengedit dokumen di Word Online — tidak perlu pembelian. Anda hanya perlu menggunakan penyemak imbas anda.
  • Pasang LibreOffice, suite pejabat sumber percuma dan terbuka. Ini adalah alternatif kepada Microsoft Office. LibreOffice Writer, yang disertakan, dapat membuka dan menyunting dokumen Microsoft Word dalam format DOC dan DOCX.
  • Muat naik dokumen ke Google Drive dan buka di Google Docs, suite pejabat berasaskan web percuma Google.
  • Dapatkan percubaan Office 365 selama sebulan untuk mendapatkan akses penuh ke Microsoft Word dan Microsoft Office yang lain secara percuma — untuk masa yang terhad.

BERKAITAN: Cara Mendapatkan Microsoft Office secara percuma

Di Android, iPhone, dan iPad, Anda juga dapat mengunduh aplikasi Word percuma Microsoft untuk melihat dokumen Word tanpa membeli atau berlangganan Office. Dapatkan Word untuk Android atau Word untuk iPhone dan iPad.

Pengguna Mac juga boleh menggunakan suite iWork percuma Apple. Aplikasi Pages dapat membuka dokumen Word.

BERKAITAN: Alternatif Microsoft Office Percuma Terbaik