Cara Menggunakan Slmgr untuk Menukar, Membuang, atau Memperluas Lesen Windows Anda

Pengaktifan Windows direka untuk sebodoh mungkin, jadi alat grafik Microsoft menjadikannya mudah. Sekiranya anda ingin melakukan sesuatu yang lebih maju seperti membuang kunci produk, memaksa pengaktifan dalam talian, atau memanjangkan pemasa pengaktifan, anda memerlukan Slmgr.vbs.

Alat baris perintah ini disertakan dengan Windows, dan memberikan pilihan yang tidak tersedia di antara muka pengaktifan standard yang disediakan pada layar Pembaruan & Keselamatan> Pengaktifan dalam aplikasi Tetapan.

Pertama: Buka Tetingkap Prompt Perintah Pentadbir

BERKAITAN: Bagaimana Pengaktifan Windows Berfungsi?

Untuk menggunakan alat ini, anda ingin melancarkan Prompt Perintah dengan akses Pentadbir. Untuk melakukannya pada Windows 8 atau 10, klik kanan butang Mula atau tekan Windows + X. Klik pilihan "Command Prompt (Admin)" di menu yang muncul. Pada Windows 7, cari menu Mula untuk "Prompt Perintah", klik kanan, dan pilih "Jalankan sebagai Pentadbir."

Catatan : Sekiranya anda melihat PowerShell dan bukannya Prompt Perintah pada menu Power Users, itu adalah suis yang berlaku dengan Pembaruan Pembuat untuk Windows 10. Sangat mudah untuk beralih kembali untuk menunjukkan Prompt Perintah pada menu Power Users jika anda mahu, atau anda boleh mencuba PowerShell. Anda boleh melakukan hampir semua perkara di PowerShell yang boleh anda lakukan di Command Prompt, ditambah banyak perkara berguna lain.

BERKAITAN: Cara Memasang Kembali Prompt Perintah pada Menu Pengguna Windows + X Power

Lihat Maklumat Pengaktifan, Lesen, dan Tarikh Luput

Untuk memaparkan maklumat lesen dan pengaktifan yang sangat asas mengenai sistem semasa, jalankan arahan berikut. Perintah ini memberitahu anda edisi Windows, sebahagian daripada kunci produk sehingga anda dapat mengenalinya, dan sama ada sistem diaktifkan.

slmgr.vbs / dli

Untuk memaparkan maklumat lesen yang lebih terperinci - termasuk ID pengaktifan, ID pemasangan, dan butiran lain - jalankan arahan berikut:

slmgr.vbs / dlv

Lihat Tarikh Luput Lesen

Untuk memaparkan tarikh luput lesen semasa, jalankan perintah berikut. Ini hanya berguna untuk sistem Windows yang diaktifkan dari pelayan KMS organisasi, kerana lesen runcit dan beberapa kunci pengaktifan menghasilkan lesen kekal yang tidak akan luput. Sekiranya anda belum memberikan kunci produk sama sekali, ia akan memberi anda mesej ralat.

slmgr.vbs / xpr

Nyahpasang Kunci Produk

Anda boleh mengeluarkan kunci produk dari sistem Windows semasa anda dengan Slmgr. Selepas anda menjalankan perintah di bawah ini dan menghidupkan semula komputer anda, sistem Windows tidak akan mempunyai kunci produk dan akan berada dalam keadaan tidak diaktifkan dan tidak berlesen.

Sekiranya anda memasang Windows dari lesen runcit dan ingin menggunakan lesen itu di komputer lain, ini membolehkan anda membuang lesen tersebut. Ia juga berguna jika anda memberikan komputer itu kepada orang lain. Walau bagaimanapun, kebanyakan lesen Windows terikat dengan komputer yang disertakan - kecuali anda membeli salinan kotak.

Untuk membuang nyahpasang kunci produk semasa, jalankan arahan berikut dan mulakan semula komputer anda:

slmgr.vbs / upk

Windows juga menyimpan kunci produk dalam registri, kerana kadangkala perlu untuk memasukkan kunci ke dalam pendaftaran semasa menyiapkan komputer. Sekiranya anda menyahpasang kunci produk, anda harus menjalankan perintah di bawah untuk memastikan ia juga dikeluarkan dari pendaftaran. Ini akan memastikan orang yang menggunakan komputer pada masa akan datang tidak dapat mengambil kunci produk.

Menjalankan perintah ini sahaja tidak akan menyahpasang kunci produk anda. Ia akan menghapusnya dari pendaftaran sehingga program tidak dapat mengaksesnya dari sana, tetapi sistem Windows anda akan tetap dilesenkan melainkan anda menjalankan perintah di atas untuk benar-benar mencopot pemasangan kunci produk. Pilihan ini benar-benar dirancang untuk mengelakkan kunci dicuri oleh perisian hasad, jika perisian hasad yang berjalan pada sistem semasa mendapat akses ke pendaftaran.

slmgr.vbs / cpky

Tetapkan atau Tukar Kunci Produk

Anda boleh menggunakan slmgr.vbs untuk memasukkan kunci produk baru. Sekiranya sistem Windows sudah mempunyai kunci produk, menggunakan arahan di bawah akan menggantikan kunci produk lama dengan kunci yang anda berikan.

Jalankan arahan berikut untuk mengganti kunci produk, menggantikan ##### - ##### - ##### - ##### - ##### dengan kunci produk. Perintah akan memeriksa kunci produk yang anda masukkan untuk memastikannya sah sebelum menggunakannya. Microsoft menasihatkan anda menghidupkan semula komputer setelah menjalankan perintah ini.

Anda juga dapat mengubah kunci produk dari layar Pengaktifan di aplikasi Tetapan, tetapi perintah ini memungkinkan anda melakukannya dari baris perintah.

slmgr.vbs / ipk ##### - ##### - ##### - ##### - #####

Aktifkan Windows Dalam Talian

Untuk memaksa Windows mencuba pengaktifan dalam talian, jalankan arahan berikut. Sekiranya anda menggunakan edisi runcit Windows, ini akan memaksa Windows untuk mencuba pengaktifan dalam talian dengan pelayan Microsoft. Sekiranya sistem disiapkan untuk menggunakan pelayan pengaktifan KMS, ia akan mencuba pengaktifan dengan pelayan KMS di rangkaian tempatan. Perintah ini boleh berguna jika Windows tidak diaktifkan kerana masalah sambungan atau pelayan dan anda ingin memaksanya untuk mencuba semula.

slmgr.vbs / ato

Aktifkan Windows Luar Talian

Slmgr juga membolehkan anda melakukan pengaktifan luar talian. Untuk mendapatkan ID pemasangan untuk pengaktifan luar talian, jalankan arahan berikut:

slmgr.vbs / dti

Anda sekarang perlu mendapatkan ID pengesahan yang boleh anda gunakan untuk mengaktifkan sistem melalui telefon. Hubungi Pusat Pengaktifan Produk Microsoft, berikan ID pemasangan yang anda terima di atas, dan anda akan diberi ID pengaktifan jika semuanya sudah selesai. Ini membolehkan anda mengaktifkan sistem Windows tanpa sambungan Internet.

Untuk memasukkan ID pengesahan yang anda terima untuk pengaktifan luar talian, jalankan arahan berikut. Ganti "ACTIVATIONID" dengan ID pengaktifan yang anda terima.

slmgr.vbs / atp ACTIVATIONID

Setelah selesai, anda boleh menggunakan  slmgr.vbs /dliatau  slmgr.vbs /dlvperintah untuk mengesahkan anda diaktifkan.

Ini secara umum dapat dilakukan dari layar Pengaktifan di aplikasi Tetapan jika PC Anda tidak diaktifkan - Anda tidak perlu menggunakan perintah jika anda lebih suka menggunakan antara muka grafik.

Panjangkan Pemasa Pengaktifan

BERKAITAN: Anda Tidak Memerlukan Kunci Produk untuk Memasang dan Menggunakan Windows 10

Beberapa sistem Windows menyediakan masa yang terhad di mana anda boleh menggunakannya sebagai percubaan percuma sebelum memasukkan kunci produk. Contohnya, Windows 7 menawarkan tempoh percubaan selama 30 hari sebelum mula mengadu kepada anda. Untuk memperpanjang tempoh percubaan ini dan menetapkannya kembali ke baki 30 hari, anda boleh menggunakan perintah berikut. Seperti yang dinyatakan oleh dokumentasi Microsoft, perintah ini "mengatur semula pemasa pengaktifan."

Perintah ini hanya dapat digunakan beberapa kali, jadi anda tidak dapat melanjutkan percubaan selama-lamanya. Jumlah waktu yang dapat digunakan bergantung pada "jumlah senjata," yang dapat Anda lihat menggunakan slmgr.vbs /dlvperintah. Nampaknya berbeza pada versi Windows yang berlainan – tiga kali pada Windows 7, dan sepertinya lima kali pada Windows Server 2008 R2.

Ini tidak lagi berfungsi pada Windows 10, yang sangat lembut jika anda tidak memberikannya kunci produk. Pilihan ini masih berfungsi pada versi Windows yang lebih lama dan mungkin terus berfungsi pada edisi Windows yang lain, seperti Windows Server, pada masa akan datang.

slmgr.vbs / rearm

Slmgr.vbs Boleh Melakukan Tindakan pada Komputer Jauh, Terlalu

Slmgr biasanya melakukan tindakan yang anda tentukan pada komputer semasa. Namun, anda juga dapat mentadbir komputer dari jarak jauh jika anda mempunyai akses ke komputer tersebut. Sebagai contoh, arahan pertama di bawah ini berlaku untuk komputer semasa, sementara yang kedua akan dijalankan pada komputer jauh. Anda hanya memerlukan nama, nama pengguna dan kata laluan komputer.

slmgr.vbs / pilihan
slmgr.vbs nama pengguna kata laluan / pilihan pengguna

Perintah Slmgr.vbs mempunyai pilihan lain, yang berguna untuk menangani pengaktifan KMS dan pengaktifan berdasarkan token. Rujuk dokumentasi Slmgr.vbs Microsoft untuk maklumat lebih lanjut.