Apa itu Meme (dan Bagaimana Mereka Mula)?

Sekiranya anda telah menggunakan internet lebih dari beberapa hari, anda mungkin pernah melihat meme. Mereka telah menjadi bahagian penting dalam kehidupan dalam talian moden. Tetapi, dari mana mereka memulakannya? Bagaimana mereka berkembang? Dan dari mana kata "meme" berasal?

Dari mana datangnya perkataan "Mim"?

Huruf meme yang diterbitkan pertama (diucapkan "Meem," bukan me-me) , berasal dari buku tahun 1976 Richard Dawkins,  The Selfish Gene. Dawkins menyebutnya sebagai "Mimeme" - kata yang berasal dari bahasa Yunani yang bermaksud "apa yang ditiru." Kata itu kemudian disingkat menjadi "meme" kerana kesamaan dengan kata "gen."

Dawkins mencipta istilah itu kerana dia berusaha untuk mengetahui apakah ada unit yang dapat diukur yang menggambarkan bagaimana idea menyebar dan disebarkan dari generasi ke generasi. Jadi, secara ringkasnya, meme adalah idea apa gen itu untuk sifat fizikal. Dan seperti bagaimana gen dan sifat fizikal berkembang melalui pemilihan semula jadi, Dawkins percaya bahawa apa sahaja yang mampu menjalani evolusi - seperti meme dan idea - juga melakukannya melalui pemilihan semula jadi.

Di sinilah bentuk moden dari kata "meme" diturunkan - idea replikasi, pemilihan, dan evolusi idea yang semuanya bekerja sendiri di landasan idea terbesar yang pernah ada - internet.

Adakah Memes Sebelum Internet?

Memes sudah ada sejak lama sebelum internet wujud. Sebenarnya, mereka sudah ada sejak sebelum Dawkins mencipta istilah itu, yang muncul seawal 79 Masehi di sebuah runtuhan Pompeii dan pada akhir 1970-an, di grafiti.

Sator Square adalah palindrome dari lima perkataan "SATOR AREPO TENET OPERA ROTAS" - satu di atas yang berikutnya. Anda boleh membaca ke mana saja (dengan andaian anda membaca bahasa Latin), termasuk terbalik dan belakang. Walaupun tidak ada yang tahu pasti maksudnya, ia telah muncul selama berabad-abad dalam budaya yang berlainan di seluruh dunia, termasuk Perancis, England, Syria, dan Itali.

Frodo Baggins, watak fiksyen dari trilogi The Lord Of The Rings JRR Tolkien  , juga menjadi sebahagian daripada meme. Frasa "Frodo Lives" terpampang di grafiti, butang, dan juga pelekat bumper pada kereta. Itu sering digunakan oleh orang-orang yang merasa bahawa Frodo, yang dikirim ke Mordor dalam misi kematian oleh orang-orang berkuasa dengan agenda mereka sendiri, adalah metafora yang baik untuk ditahan oleh "The Man."

Contoh lain meme berlaku di Usenet pada awal 1990-an: Hukum Godwin. Walaupun pada awalnya dirancang untuk forum perbincangan kumpulan berita, ia tetap berlaku seperti sekarang seperti yang berlaku hampir 30 tahun yang lalu. Undang-undang Godwin menyatakan bahawa "Sebagai perbincangan Usenet semakin lama, kebarangkalian perbandingan yang melibatkan Nazi atau Hitler mendekatinya." Sekali utas sampai pada titik itu, secara tradisional dipertimbangkan, dan siapa pun yang menyebut Nazi segera kehilangan kredibiliti dalam hujah tersebut.

BERKAITAN: Apakah Perbezaan Antara Usenet dan Internet?

Apa Memes Internet Pertama?

Meme internet viral pertama dapat disambungkan ke bayi menari tertentu yang tersebar di internet, sebelum akhirnya muncul di episod  Ally McBeal.

Pada tahun 1996, pereka grafik Michael Girard membuat perisian yang menunjukkan bagaimana pergerakan dapat diprogram dan diproyeksikan melalui komputer. Reka bentuk terakhir adalah model bayi yang menunjukkan pergerakan yang berbeza dari Cha-Cha-Cha. Majikan Girard kemudian menghantar demo kepada pemaju untuk menunjukkan kemampuan perisian mereka. Salah satu demo tiba di peti masuk pekerja LucasArts, yang kemudian mengubah video itu menjadi GIF dan membagikannya (sebahagian besarnya melalui forum dan e-mel, tetapi juga di laman web yang berkembang), menghantarnya menjadi sensasi viral yang meluas.

Tarian Hampster adalah meme internet awal yang popular. Itu adalah laman web yang menampilkan barisan hamster GIF animasi yang menari ke versi "Whistle Stop" yang dipercepat - sebuah lagu yang digunakan dalam penghargaan Robin Hood dari Walt Disney. Laman web ini dibuat oleh seorang pelajar seni Kanada dalam pertandingan dengan kakak dan rakannya pada tahun 1998, untuk melihat siapa yang dapat menghasilkan lalu lintas web paling banyak dalam talian.

Setelah hanya memperoleh 600 tontonan dalam 8 bulan, laman webnya tiba-tiba menjadi viral. Hanya dalam empat hari, laman webnya melihat lebih dari 600,000 tontonan, mendapat populariti melalui e-mel, blog, dan juga pelekat bumper.

Bagaimana Memes Berkembang Sejak Itu?

Dengan penggunaan media sosial dan laman web yang meluas seperti Reddit, 9GAG, dan 4Chan, meme menjadi semakin mudah untuk mendapatkan populariti dan menjadi viral semalam, dengan berjuta-juta pengunjung setiap hari ingin mendapatkan satu atau dua lol.

Sebelum internet muncul, meme cenderung mempunyai kepentingan politik atau budaya, dan popularitinya bertahan lebih lama daripada yang mereka lakukan sekarang. Walaupun beberapa meme hari ini masih dapat menunjukkan umur panjang, kebanyakan meme menjadi viral hingga dilupakan dalam masa yang agak singkat. Ini sebahagiannya disebabkan oleh seberapa cepat internet bergerak (selalu ada sesuatu yang baru untuk menarik perhatian anda) dan sebahagiannya kerana betapa mudahnya membuat meme.

Memes juga telah menjauh dari topik politik atau budaya untuk lebih memfokuskan pada rujukan budaya pop dan pemerhatian hidup yang sarkastik, menjadikannya dapat dihubungkan, lucu, dan lebih mudah bagi mereka untuk menyebar seperti api di seluruh web.

Satu kes evolusi penting dalam meme adalah LOLCats dan keseluruhan bahasa di sekitar meme itu sendiri. LOLCats menggunakan gaya ejaan kreatif dengan meme mereka, yang disebut lolspeak, memperibadikan kucing yang digambarkan dalam gambar. Menggunakan kesalahan ejaan dan tulisan yang tidak betul untuk membuat ayat dalam struktur umum, di mana "Bolehkah saya mempunyai cheeseburger?" akan diterjemahkan kepada "saya boleh mempunyai cheezberger."

Pada tahun 2010, Projek Terjemahan Alkitab LOLCat telah menyelesaikan terjemahan Alkitab ke dalam lolspeak, bahkan untuk menerjemahkan Perjanjian Baru juga. Tetapi perkara tidak berhenti di situ: bahasa pengaturcaraan esoterik yang disebut LOLCode dilahirkan, menggunakan format ucapan yang sama dalam meme LOLCats, untuk membentuk meme yang sentiasa berkembang di luar gambaran sederhana.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai meme tertentu? Tidak ada tempat yang lebih baik untuk dijelajahi daripada Know Your Meme - sebuah ensiklopedia yang betul dari semua perkara.