Cara Meningkatkan dan Memasang Hard Drive atau SSD Baru di PC Anda

Peningkatan cakera keras adalah salah satu kaedah termudah untuk meningkatkan PC anda, sama ada anda mencari lebih banyak storan atau peningkatan kelajuan yang disediakan oleh SSD. Inilah cara memilih dan memasang pemacu baru anda.

Langkah Pertama: Memilih Pemacu Baru Anda

Memilih pemacu yang sesuai dengan anggaran anda dan melakukan apa yang anda perlukan adalah langkah pertama. Hari-hari ini, pilihan terpenting anda adalah antara cakera keras tradisional atau pemacu keadaan pepejal (SSD). Tetapi ada beberapa perkara lain yang perlu difikirkan juga.

Sekiranya Anda Mendapat Drive Berkala, SSD, atau Kedua-duanya?

Inilah soalan yang perlu ditanyakan kepada diri sendiri: adakah anda mahukan lebih banyak kelajuan atau lebih banyak simpanan?

BERKAITAN: Apakah Pemacu Keadaan Pepejal (SSD), dan Adakah Saya Memerlukannya?

SSD moden sangat mengagumkan, dan merupakan peningkatan yang layak untuk hampir semua sistem. Berpindah dari pemacu biasa ke SSD meningkatkan kelajuan di seluruh sistem anda. PC anda akan bermula lebih cepat, memuatkan aplikasi dan fail besar dengan lebih cepat, dan mengurangkan masa muat di kebanyakan permainan. Masalahnya ialah, setelah anda melewati ruang penyimpanan terabyte, SSD mulai mahal.

Sebagai alternatif, cakera keras konvensional lebih perlahan, tetapi menawarkan banyak simpanan dengan harga yang murah. Anda boleh menemui pemacu desktop yang memuat empat terabyte — cukup untuk memuaskan semua penimbun media yang paling menuntut — dengan harga di bawah $ 100 USD.

Anda juga boleh menggabungkan kekuatan SSD dan cakera keras. Sekiranya desktop anda dapat mengendalikan lebih dari satu pemacu (dan kebanyakannya dapat), anda boleh memasang sistem operasi anda pada SSD utama untuk akses pantas ke program dan fail penting, dan menggunakan pemacu tradisional berkapasiti besar untuk menyimpan fail. Ini menjadikan SSD peningkatan yang sangat menarik jika anda sudah mempunyai cakera keras, kerana anda dapat memindahkan sistem operasi dan "menurunkan" cakera keras ke tugas penyimpanan.

Sekiranya wang bukan objek - atau jika anda terhad pada satu sambungan pemacu di komputer riba anda - anda boleh menghabiskan banyak perbelanjaan untuk mendapatkan SSD berbilang terabait. Tetapi bagi kebanyakan orang, SSD yang lebih kecil digabungkan dengan cakera keras yang lebih besar adalah kompromi yang hebat.

Apakah Ukuran Fizikal yang Harus Dilakukan?

Pemacu keras biasanya terdapat dalam dua saiz: 2.5 ″ dan 3.5 ″. Pemacu 3.5 also juga dikenal sebagai "ukuran penuh" atau "pemacu desktop." Hampir setiap komputer desktop di luar sana mempunyai ruang untuk sekurang-kurangnya satu (dan kadang-kadang banyak) 3.5 ″ pemacu. Pengecualian yang mungkin berlaku adalah PC faktor bentuk yang sangat kecil yang hanya dapat mengendalikan pemacu 2.5 ″.

Pemacu 2.5 tradition secara tradisional dimaksudkan untuk komputer riba, tetapi juga sesuai dengan komputer desktop. Beberapa PC desktop mempunyai titik pemasangan untuk 2.5 2.5 pemacu. Sekiranya tidak, anda memerlukan pendakap pemasangan seperti ini. Perhatikan bahawa ini biasanya dilabel sebagai "kurungan pemasangan SSD." Ini kerana semua SSD dalam bentuk pemacu keras tradisional adalah pemacu 2.5 ″. Itulah ukuran yang akan anda gunakan sama ada anda memasangnya di desktop atau komputer riba.

BERKAITAN: Apakah Slot Pengembangan M.2, dan Bagaimana Saya Boleh Menggunakannya?

Dan mengenai SSD, ada satu lagi faktor bentuk yang perlu dibincangkan: standard M.2. Pemacu ini sebenarnya lebih mirip stik RAM daripada cakera keras. Daripada menyambung ke papan induk anda melalui kabel SATA seperti pemacu biasa, pemacu M.2 disambungkan ke slot khusus. Sekiranya anda berminat dengan pemacu M.2, anda harus menentukan sama ada PC anda menyokongnya.

Satu nota lain mengenai komputer riba. Oleh kerana mereka semakin kecil dan ramping, komputer riba juga semakin sukar untuk ditingkatkan. Sebilangan besar komputer riba yang tidak terlalu kecil masih menggunakan pemacu 2.5,, tetapi mungkin atau mungkin tidak mempunyai ruang pemacu yang dapat diakses oleh pengguna untuk peningkatan. Komputer riba yang lebih murah, lebih besar, dan beberapa reka bentuk kelas perniagaan seperti Lenovo's ThinkPads atau Dell's Latitude, masih membenarkan akses dengan mudah. Model lain mungkin memerlukan kerja yang luas untuk sampai ke ruang pemacu, atau mungkin tidak mempunyai akses sama sekali, terutamanya jika mereka telah beralih ke standard M.2 yang mahal. Meningkatkan pemacu tersebut mungkin akan membatalkan jaminan anda, dan anda perlu mencari panduan khusus model, seperti yang ada di iFixIt.

Apa Sambungan yang Saya Perlu?

Semua pemacu 3.5 modern dan 2.5 modern moden menggunakan sambungan SATA untuk kuasa dan data.

Sekiranya anda memasang pemacu ke PC desktop, kabel kuasa SATA adalah kabel 15-pin yang beroperasi dari bekalan kuasa PC anda. Sekiranya PC anda hanya menawarkan kabel Molex 4-pin yang lebih lama, anda boleh membeli adaptor yang berfungsi dengan baik.

Kabel data SATA menghendaki papan induk anda menyokong sambungan SATA (semua PC moden dilakukan). Anda akan menjumpainya dalam konfigurasi yang sedikit berbeza. Sebilangan (seperti yang digambarkan di bawah) mempunyai palam lurus di satu hujung dan palam berbentuk L di hujung yang lain. Palam berbentuk L menjadikannya lebih mudah dimasukkan ke dalam bicu yang lebih dekat dengan komponen lain. Beberapa kabel SATA mempunyai palam lurus atau palam berbentuk L di kedua hujungnya. Anda harus mendapatkan kabel SATA dengan cakera keras anda, tetapi jika anda bekerja di tempat yang sangat ketat, ingat bahawa ada pilihan lain ini.

Sekiranya anda memasang ke komputer riba yang membolehkan akses pengguna, perkara lebih mudah. Anda biasanya dapat memasang pemacu terus ke slot yang sudah mempunyai sambungan kuasa dan data - tidak ada kabel untuk disambungkan.

Satu perkataan lain pada pemacu SATA. Penyemakan terkini untuk standard SATA adalah SATA 3.3, dan pemacu dan kabel serasi dengan versi lama. Di desktop, anda pasti ingin memastikan bahawa pemacu yang anda beli secepat atau lebih pantas daripada sambungan yang diterima oleh papan induk anda - kebanyakan sambungan SATA motherboard sejak lima tahun kebelakangan ini mempunyai sokongan sekurang-kurangnya 3.0. Perkara yang sama berlaku untuk kabel SATA yang anda beli. Komputer riba tidak menggunakan kabel SATA, jadi pastikan pemacu yang anda tingkatkan menggunakan semakan SATA yang sama atau lebih baru daripada pemacu yang diganti.

Berapa Banyak Penyimpanan yang Saya Perlu?

Yang ini mudah: apa sahaja yang sesuai dengan anggaran anda. Lebih banyak simpanan memerlukan lebih banyak wang, tidak kira jenis pemacu yang anda cari.

Berapa Pantas Pemacu Saya Perlu?

Jawapan lalai di sini adalah "secepat yang anda mampu." Walaupun begitu, jika anda menaik taraf dari cakera keras ke SSD, anda akan terpesona dengan peningkatan kelajuan tidak kira apa. Oleh itu, anda mungkin tidak mahu menggunakan SSD terpantas yang anda dapat. Mendapatkan lebih banyak storan pada SSD akan menjadi lebih penting bagi kebanyakan orang daripada mendapatkan lebih banyak kelajuan.

Sekiranya anda membeli pemacu biasa, kelajuan umumnya dinyatakan dalam RPM — revolusi per minit dari piring data berputar. 5400 RPM adalah kelajuan biasa untuk pemacu yang murah (terutama dalam bentuk 2.5 factors), dengan pemacu 7200 RPM juga cukup biasa. Beberapa cakera keras berprestasi tinggi ditawarkan pada 10,000 RPM, tetapi kebanyakannya digantikan oleh SSD yang lebih pantas.

Terdapat pilihan lain di sini, jika pilihan anda terhad pada cakera keras konvensional. Pemacu "Hibrida" menggabungkan pemacu keras standard yang besar dengan simpanan kilat kecil. Ini secara tidak ajaib menjadikan cakera keras anda secepat SSD, tetapi cache fail dapat membuat peningkatan yang besar jika anda sering mengakses program dan fail yang sama. Ia mungkin bernilai premium dengan harga yang kecil berbanding cakera keras standard.

Langkah Kedua: Tentukan Sama ada Memindahkan Sistem Operasi Anda atau Melakukan Pemasangan Bersih

Anda telah membeli pemacu baru anda dan anda sudah bersedia memasangnya. Langkah seterusnya adalah memutuskan sama ada anda mahu memindahkan sistem operasi anda ke pemacu baru atau hanya melakukan pemasangan yang bersih dan mulakan yang baru. Terdapat kebaikan dan keburukan untuk masing-masing.

Memindahkan Sistem Operasi Anda

Memindahkan sistem operasi anda (dan semua data dan aplikasi yang anda pasang) bermaksud tidak perlu risau untuk memasang semula Windows, menyiapkannya dengan cara yang anda suka lagi, dan kemudian memasang semula setiap aplikasi anda. Kelemahannya adalah proses yang agak perlahan dan membosankan.

BERKAITAN: Cara Meningkatkan ke Hard Drive yang Lebih Besar Tanpa Memasang Semula Windows

Sekiranya anda menaik taraf hanya dari satu pemacu ke pemacu yang lain (berbanding hanya memasang pemacu tambahan di desktop), anda mungkin mahu memindahkan sistem operasi anda ke pemacu baru dan bukannya memasang yang baru. Berita buruknya adalah bahawa ini adalah proses yang perlahan dan membosankan. Berita baiknya adalah bahawa tidak terlalu sukar untuk dilakukan. Sebilangan besar pemacu baru dilengkapi dengan alat untuk mewujudkannya. Dan jika anda tidak mendapat alat percuma, ada cara lain untuk menaik taraf ke cakera keras yang lebih besar tanpa memasang semula Windows.

Sekiranya anda menggunakan komputer riba, anda perlu menggunakan penyesuai atau kandang SATA berasaskan USB supaya kedua-dua pemacu dapat disambungkan sekaligus. Anda juga boleh menggunakan desktop, tetapi mungkin lebih mudah hanya dengan memasang pemacu baru, melakukan pemindahan, dan kemudian memutuskan sama ada meninggalkan pemacu lama untuk penyimpanan tambahan atau menyahpasangnya.

Melakukan Pemasangan Bersih

BERKAITAN: Cara melakukan Pemasangan Windows 10 yang Bersih dengan Cara Mudah

Terdapat juga kelebihan hanya dengan melakukan pemasangan sistem operasi yang bersih pada pemacu baru anda. Yang besar adalah anda mula segar. Tiada pemasangan program lama yang berkeliaran; ia adalah salinan baru OS anda tanpa kekacauan. Anda boleh menetapkannya dengan cara yang anda mahukan, dan hanya memasang yang anda mahukan.

Kelemahannya, tentu saja, anda mesti melakukan semua itu. Walaupun biasanya berjalan lebih pantas daripada memindahkan OS anda ke pemacu baru, melakukan pemasangan yang bersih bermakna anda akan memasang semula aplikasi dan permainan yang anda mahukan, dan memulihkan fail peribadi anda dari sandaran (atau menyalinnya dari pemacu baru). Anda juga perlu memastikan anda mempunyai akses ke aplikasi anda untuk pemasangan semula. Sekiranya anda memasangnya dari DVD atau memuat turun fail pemasangan, anda perlu mencarinya — bersama dengan kunci pengaktifan yang diperlukan.

Langkah Ketiga: Pasang Pemacu Baru Anda

Langkah-langkah memasang (atau mengganti) pemacu sedikit berbeza, bergantung pada sama ada anda memasang pemacu di komputer riba atau PC desktop.

Memasang Pemacu Baru Anda Dalam Komputer Riba

Komputer riba yang berbeza mempunyai kaedah yang berbeza untuk mengakses ruang pemacu simpanan, jika mereka membenarkan akses mudah sama sekali. Beberapa reka bentuk kelas perniagaan membolehkan anda menukar pemacu dengan melepaskan satu skru, yang lain mungkin memerlukan anda melepaskan bahagian bawah mesin sepenuhnya atau bahkan mengeluarkan papan kekunci. Anda biasanya dapat mencari petunjuk khusus dengan mencari di web untuk pengeluar dan model komputer riba anda.

Untuk contoh ini, kami menukar pemacu dalam ThinkPad T450s. Reka bentuknya berusia beberapa tahun sekarang, tetapi cukup kecil sehingga memerlukan seluruh bahagian bawahnya dilepaskan, yang cukup tipikal di antara reka bentuk yang memungkinkan peningkatan cakera keras.

Untuk mengakses pemacu, saya mesti mengeluarkan bateri, dan kemudian mengeluarkan lapan skru yang berbeza.

Itu melonggarkan plat badan logam yang cukup untuk membiarkan saya mengeluarkannya dari komputer. Anda dapat melihat cakera keras di sudut kiri bawah.

Untuk mengeluarkan pemacu itu sendiri, saya perlu melepaskan skru lain, tarik pemacu sedikit ke atas, dan kemudian luncurkannya dari sambungan SATA bersepadu.

Untuk model ini, drive caddy hanyalah sekeping aluminium nipis dengan bumper getah. Saya mengeluarkannya, dan kemudian meletakkannya di pemacu baru.

Kemudian, saya membalikkan prosesnya, memasukkan pemacu baru ke sambungan SATA di komputer riba, memusingkan caddy kembali ke bingkai, dan mengganti panel badan.

Sekali lagi, proses ini akan sangat berbeza bergantung pada komputer riba yang anda miliki. Sekiranya anda memerlukan perincian langkah demi langkah untuk model anda, Google adalah rakan anda — secara amnya anda akan menemui sekurang-kurangnya beberapa pengguna yang ingin melakukan perkara yang sama, dan mungkin artikel atau video jika anda bernasib baik.

Memasang Pemacu Baru Anda di PC Desktop

Proses ini sedikit lebih terlibat daripada pada komputer riba, tetapi berita baiknya ialah menanggalkan dan mengakses pemacu biasanya jauh lebih mudah daripada kebanyakan komputer riba.

Anda memerlukan pemutar skru kepala Philips standard dan kabel SATA. Sekiranya anda mengganti pemacu tunggal sepenuhnya, anda boleh menggunakan kabel SATA yang sudah ada. Bekalan kuasa anda mungkin mempunyai sambungan kuasa SATA percuma - banyak palam sering tersedia — tetapi jika tidak, anda memerlukan kabel penyesuai. Sekiranya anda bekerja di kawasan yang sangat terdedah kepada elektrik statik, anda juga perlu menggunakan gelang anti-statik. Sekiranya anda membina PC anda sendiri, skru yang diperlukan untuk memasang pemacu baru anda semestinya disertakan dengan casingnya - Saya harap anda menyimpan kotak aksesori. Sekiranya tidak, anda perlu mendapatkan beberapa skru pengganti. Akhirnya, anda mahukan mangkuk atau cawan untuk menahan skru.

Matikan mesin anda dan tanggalkan semua kabel, kemudian alihkan ke kawasan kerja anda. Ini mestilah tempat yang sejuk dan kering yang mudah diakses, lebih baik tanpa permaidani di bawah anda. Sekiranya anda mengetahui konfigurasi bahagian dalaman komputer anda, jangan letakkannya pada sudut yang paling mudah diakses. Sekiranya tidak, biarkan sahaja tegak — anda mungkin perlu melepas beberapa panel untuk pemasangan penuh.

Keluarkan panel akses dari bahagian utama casing — itulah yang ada di sebelah kiri anda jika anda melihat komputer dari depan. Sebilangan besar reka bentuk memerlukan anda melepaskan dua hingga tiga skru dari bahagian belakang sebelum meluncur atau berayun keluar. Ketepikan panel akses. Beberapa desktop menghendaki anda menutup keseluruhan kes dan bukan hanya panel akses. Sekiranya anda tidak pasti, cari model atau casing desktop anda di web. Arahan mesti senang dicari.

Luangkan masa untuk mengorientasikan diri. Sekiranya anda menggunakan desktop konvensional, anda mungkin melihat papan induk, dengan bekalan kuasa kotak sama ada di bahagian atas atau bawah casing. Anda seharusnya dapat melihat pemacu penyimpanan komputer atau pemacu yang dipasang di bahagian depan casing. Kabel data SATA harus berjalan dari papan induk ke pemacu. Kabel kuasa SATA harus beroperasi dari bekalan kuasa ke pemacu.

Catatan : Jika anda tidak dapat melihat drive 3,5 inci yang lebih besar atau drive 2,5 inci yang lebih kecil, drive tersebut mungkin dipasang di tempat alternatif. Dalam reka bentuk yang lebih baru ini sering berada di belakang papan induk itu sendiri - tanggalkan panel akses yang bertentangan untuk diperiksa.

Sekiranya anda tidak menyimpan pemacu lama anda di sistem anda untuk penyimpanan tambahan, sekarang adalah masa untuk mengeluarkannya. Anda juga boleh meninggalkan kabel yang terpasang pada papan induk dan bekalan kuasa dan kemudian sambungkannya ke pemacu baru setelah memasangnya.

Pertama, cabut kabel data dan kuasa dari bahagian belakang pemacu lama. Tidak ada yang terlalu rumit mengenai hal ini: tarik sahaja. Sebilangan kabel mempunyai mekanisme penguncian tab kecil yang anda mesti tekan terlebih dahulu.

Sekiranya pemacu menggunakan slaid caddy, lepaskan (dan perhatikan bahawa beberapa caddies gelongsor dipasang pada tempatnya) Sekarang, gunakan pemutar skru anda untuk melepaskan skru dari pemacu, sama ada di caddy atau dilekatkan terus ke casing. Skru terdapat dalam pelbagai ukuran dan panjang — beberapa termasuk spacer silikon untuk redaman suara — dan mungkin dipasang ke bahagian bawah pemacu atau sisi, bergantung pada reka bentuk casing anda. Tidak begitu penting: hapus saja, letakkan di tempat yang tidak akan hilang.

Pemacu lama anda kini percuma! Ketepikan. Berhati-hati dengannya, tetapi jangan terlalu risau - mereka cukup kuat.

Untuk memasang pemacu baru sebagai ganti yang lama, anda hanya akan membalikkan prosesnya. Masukkan pemacu baru ke dalam caddy, dan kemudian pasangkan ke tempatnya di casing (dan selamatkan jika perlu).

Sekarang, pasangkan kabel ke pemacu baru. Sangat mudah difahami - mereka hanya sesuai dengan satu arah

Sekiranya anda menambah cakera keras baru dan meletakkan yang lama di tempatnya, ia sedikit lebih rumit. Anda perlu memasang pemacu baru ke casing (memasukkannya ke caddy tambahan yang seharusnya disertakan dengan casing anda, jika perlu). Dan, anda perlu memasang kabel tambahan.

Pasangkan satu hujung kabel data SATA ke bahagian belakang cakera keras baru dan hujung yang lain ke papan induk anda. Slot papan induk umumnya berada di sisi paling dekat dengan bahagian depan PC, biasanya dalam kelompok dua hingga enam. Tidak masalah dengan palam mana yang anda gunakan, walaupun anda mungkin mahu memasangnya ke kiri atas (yang merupakan pemacu "0") atau yang terdekat secara berurutan, hanya untuk kepentingan organisasi.

Sekarang pasangkan sambungan kuasa SATA dari bekalan kuasa ke pemacu baru. Sekiranya anda sudah memasang pemacu, periksa kabel daya yang keluar daripadanya, kerana mereka biasanya mempunyai lebih daripada satu palam dan dapat digunakan untuk beberapa pemacu. Sekiranya bekalan kuasa anda tidak mempunyai sambungan kuasa SATA percuma, anda perlu menggunakan penyesuai atau pemisah.

Selepas itu, pemanduan anda harus siap! Periksa semula sambungan anda, pastikan kabel tidak menyentuh pendingin atau terkena bilah kipas penyejuk, dan kemudian ganti panel akses pada casing. Pindahkan PC anda kembali ke kedudukan semula, sambungkan semula semua aksesori dan kabel kuasa anda, dan nyalakan!

Sumber gambar: Amazon, Amazon, Amazon, Amazon, Newegg, iFixIt, Lenovo