Cara Mengisi Suis Nintendo Tanpa Dock

Kadang-kadang, anda dalam perjalanan dan anda perlu mengisi semula bateri Nintendo Switch anda, tetapi anda tidak mempunyai dok anda. Sama ada anda memainkan Suis semasa mengecas atau membiarkannya dalam mod Siaga, berikut adalah cara anda boleh mengecas dengan secubit — dan cara terbaik untuk melakukannya.

Cara Rasmi untuk Mengisi Suis Tanpa Dok

Kedua-dua Switch dan Switch Lite menyertakan Adaptor AC Nintendo Switch rasmi di dalam kotak semasa anda membelinya. Sebilangan besar orang menggunakan penyesuai ini untuk menghidupkan dok, yang seterusnya, menghidupkan Suis. Tetapi anda juga boleh mencabut penyesuai AC dari dok dan memasangkannya terus ke Suis.

Adaptor AC Nintendo Switch rasmi memberikan kuasa yang cukup untuk mengisi Suis dengan cara yang paling cepat dan cekap. Ini juga memberikan arus yang cukup untuk mengisi semula bateri semasa anda bermain, walaupun laju pengisian akan lebih lambat daripada membiarkan Switch mengecas kembali dalam mod Siaga.

Oleh itu, jika anda tahu anda akan menggunakan Switch anda dalam perjalanan, bawa Nintendo Switch AC Adapter bersama anda atau beli yang kedua untuk perjalanan. Anda juga boleh mencuba penyesuai Switch AC pihak ketiga, seperti ini dari AmazonBasics.

Menurut Nintendo, semua model konsol Switch memerlukan masa kira-kira tiga jam untuk dicas sepenuhnya dalam mod Siaga sambil menggunakan Adaptor AC Nintendo Switch rasmi.

Cara Mengecas Suis Nintendo Menggunakan Kabel USB

Semua model Nintendo Switch menggunakan USB-C untuk port pengecasan di bahagian bawah unit. Oleh itu, anda boleh mengecasnya dengan kabel USB-C yang disambungkan ke sumber kuasa, seperti pengecas tablet / telefon pintar, pek bateri, PC, atau hab USB. Kelajuan di mana bateri diisi semula (dan sama ada ia sebenarnya menghidupkan Switch untuk bermain) berbeza-beza bergantung pada sumber kuasa.

Sejauh kabel, kabel USB-A-to-USB-C yang dibuat dengan baik akan berfungsi dengan sumber kuasa yang mencukupi untuk mengisi Suis. Walau bagaimanapun, kaedah ini menghadkan kuasa maksimum hingga 7.5 watt kerana reka bentuk Switch. Itu cukup untuk bermain dan mengecas secara serentak — tetapi tidak pada kadar terpantas.

Switch juga menyokong mod pengecasan watt yang lebih tinggi yang mengecas bateri dengan lebih pantas. Walau bagaimanapun, ia memerlukan kabel USB-C-ke-USB-C dengan sumber kuasa watt tinggi (seperti pengecas USB-C MacBook Pro 61-watt) atau Switch AC Adapter yang dibuat khas.

  • Keperluan minimum untuk dicas semasa bermain: Untuk mengecas bateri Switch anda, (walaupun perlahan), semasa anda bermain permainan, anda memerlukan sumber kuasa yang dapat membekalkan kuasa sekurang-kurangnya 5 volt dan 1.5 amp (atau 7.5 watt). Lebih banyak amp lebih baik untuk pengecasan bateri yang lebih pantas.
  • Keperluan minimum untuk dicas dalam mod Siaga (tanpa dok): Nintendo tidak memberikan had semasa rasmi yang diperlukan untuk mengecas Suis dalam mod Sedia. Dari pengujian kami sendiri, nampaknya Switch akan dicas semula dari sumber kuasa yang dapat menghasilkan sedikit sebanyak 5 volt pada pecahan amp (seperti 400mA / 0,4 A), tetapi pengecasan akan perlahan.

Secara amnya, semakin banyak Amps yang anda miliki, semakin pantas pengecasan Suis. Output yang ideal untuk pengisian Siaga dari penyesuai USB yang tersedia (seperti yang anda dapati di sebuah kedai serbaneka) adalah sekitar 5 volt dan 2 amp.

Setiap penyesuai kuasa USB atau pek bateri harus mempunyai label kecil yang menyenaraikan output kuasanya. Ia akan mengatakan seperti "Output: 5V / 1A", yang bermaksud ia dapat memberikan maksimum 5 volt pada arus 1 amp, atau 5 watt kuasa. Itulah nombor yang anda mahukan.

Butiran Teknikal Mengenai Pengecasan Suis Nintendo

Perincian teknikal bagaimana setiap model Switch menerima kuasa dan caj dalam mod yang berbeza jauh melebihi yang perlu diketahui oleh kebanyakan orang. Sekiranya anda berminat untuk menggali lebih dalam lagi, atau menginginkan cara optimum untuk mengisi Suis semasa bermain, seseorang di Reddit membuat carta kompleks yang meneroka pelbagai pilihan. Kajian tidak formal juga telah dilakukan mengenai berapa banyak kuasa yang digunakan oleh Switch dalam senario yang berbeza. Sudah tentu, kerana kajian ini tidak rasmi, anda mungkin ingin mengambilnya dengan sebutir garam.

Garisan bawah? Untuk hasil terbaik, berpegang pada Nintendo Switch AC Adapter rasmi. Ia memberikan daya yang optimum untuk bermain dan mengecas, dan ia berfungsi dengan Switch dan Switch Lite. Ia tidak semudah meraih kabel USB dan mengharapkan bekalan kuasa yang baik semasa dijalankan. Namun, anda akan tahu penyesuai rasmi Nintendo dapat menangani apa sahaja yang dilancarkan oleh Switch.