Apakah Perbezaan Antara NTSC dan PAL?

Sama ada anda seorang nerd filem, pemain permainan atau pembuat filem amatur, anda mungkin pernah mendengar NTSC dan PAL. Tetapi apa bezanya? Dan bagaimana format ini masih relevan hari ini?

Orang Amerika Menggunakan NTSC; Semua Orang Lain Menggunakan PAL

Pada peringkat dasar, NTSC adalah sistem warna TV analog yang digunakan di Amerika Utara, Amerika Tengah, dan beberapa bahagian di Amerika Selatan. PAL adalah sistem warna TV analog yang digunakan di Eropah, Australia, bahagian Asia, bahagian Afrika, dan bahagian Amerika Selatan.

Sistemnya sangat serupa, dengan perbezaan utama adalah penggunaan elektrik. Di Amerika Utara, tenaga elektrik dihasilkan pada 60 Hz. Di benua lain, standardnya adalah 50 Hz, tetapi perbezaan ini mempunyai kesan yang lebih besar daripada yang anda jangkakan.

Mengapa Kuasa Membuat Perbezaan Besar

Kadar penyegaran (kadar bingkai) TV analog berkadar langsung dengan penggunaan kuasanya. Tetapi hanya kerana TV beroperasi pada 60 Hz tidak bermakna ia memaparkan 60 bingkai sesaat.

TV analog menggunakan tiub sinar katod (CRT) untuk memancarkan cahaya di bahagian belakang skrin. Tiub ini tidak seperti projektor - mereka tidak dapat mengisi skrin dalam satu masa. Sebaliknya, mereka dengan cepat memancarkan cahaya dari bahagian atas skrin. Namun, hasilnya, gambar di bahagian atas layar mulai pudar ketika CRT memancarkan cahaya di bahagian bawah layar.

Untuk menyelesaikan masalah ini, TV analog “mengaitkan” gambar. Maksudnya, mereka melangkau setiap baris lain di layar untuk menahan gambar yang kelihatan sesuai dengan mata manusia. Hasil daripada “skipping” ini, TV NTSC 60 Hz beroperasi pada 29,97 FPS, dan TV PAL 50 Hz berjalan pada 25 FPS.

PAL Secara teknikalnya unggul

Pembaca Amerika, jangan terlalu teruja dengan tambahan 4.97 bingkai sesaat anda. Selain itu, PAL secara teknikalnya lebih tinggi daripada NTSC.

Ketika Amerika Syarikat mula menyiarkan TV berwarna pada awal tahun 50-an, nama permainan adalah keserasian mundur. Sebilangan besar orang Amerika sudah mempunyai set TV hitam dan putih, jadi memastikan bahawa siaran warna sesuai dengan TV yang lebih tua adalah tidak perlu. Akibatnya, NTSC tersekat dengan resolusi hitam dan putih (525 baris), beroperasi pada frekuensi lebar jalur rendah, dan umumnya tidak boleh dipercayai.

Benua lain tidak mahu menangani ketidakpercayaan NTSC dan hanya menunggu teknologi TV warna menjadi lebih baik. Siaran TV berwarna biasa tidak sampai ke England sehingga tahun 1966 ketika BBC memantapkan format PAL. PAL bertujuan untuk mengatasi masalah dengan NTSC. Ia mempunyai resolusi yang meningkat (625 baris), berfungsi pada frekuensi lebar jalur tinggi, dan lebih dipercayai daripada NTSC. (Sudah tentu, ini bermakna PAL tidak berfungsi dengan set hitam putih.)

Baiklah, cukup pelajaran sejarah. Mengapa semua ini penting sekarang? Kami terus bercakap mengenai TV analog, tetapi bagaimana dengan TV digital?

Mengapa Perkara Ini Berpengaruh di Era Digital?

Kesalahan (atau ciri) NTSC dan PAL ditentukan terutamanya oleh bagaimana TV analog berfungsi. TV digital sepenuhnya mampu mengatasi batasan ini (khususnya kadar bingkai), tetapi kami masih melihat NTSC dan PAL digunakan hari ini. Kenapa?

Baiklah, ini kebanyakannya masalah keserasian. Sekiranya anda menghantar maklumat video dengan kabel analog (RCA, koaksial, SCART, s-video), TV anda mesti dapat menyahkod maklumat tersebut. Walaupun beberapa TV moden menyokong format NTSC dan PAL, ada kemungkinan TV anda hanya menyokong salah satu dari kedua-duanya. Oleh itu, jika anda cuba menyambungkan konsol permainan Australia atau pemain DVD ke TV Amerika melalui kabel RCA, ini mungkin tidak berfungsi.

Terdapat juga masalah TV kabel dan TV siaran (sekarang disebut ATSC, bukan NTSC). Kedua-dua format kini digital, tetapi masih beroperasi pada 30 atau 60 FPS untuk menyokong TV CRT lama. Bergantung pada negara asal TV anda, mungkin tidak dapat menyahkod isyarat video anda jika anda menggunakan kabel analog.

Untuk menyelesaikannya, anda perlu membeli kotak penukar HDMI yang serasi NTSC / PAL, dan harganya mahal. Tetapi hei, harganya lebih murah daripada TV baru, dan ia akan sangat berguna apabila anda pasti membeli TV yang tidak mempunyai port analog.

Beberapa TV Baru Tidak Mempunyai Port Analog

Sekiranya anda membeli TV pada tahun lalu, anda mungkin menyedari sesuatu yang pelik. Ia mempunyai beberapa port HDMI, mungkin DisplayPort, tetapi kekurangan port RCA berwarna-warni yang biasa anda gunakan. Video analog akhirnya mati.

Ini menyelesaikan masalah keserasian NTSC / PAL dengan membuang kemampuan anda menggunakan sumber video lama dengan TV baru. Bukankah itu bagus?

Pada masa akan datang, anda mungkin perlu membeli kotak penukar HDMI yang serasi NTSC / PAL. Sekali lagi, mereka agak mahal sekarang. Namun, apabila permintaan meningkat, harganya lebih murah.