5 Cara Menjalankan Perisian Linux di Windows

Pengguna Linux sering ingin menjalankan perisian Windows di Linux, tetapi pengguna Windows mungkin juga ingin menjalankan perisian Linux. Sama ada anda mencari persekitaran pembangunan yang lebih baik atau alat baris perintah yang hebat, anda boleh menjalankan perisian Linux tanpa meninggalkan Windows.

Terdapat banyak pilihan yang berbeza untuk menjalankan perisian Linux di Windows. Lebih mudah daripada menjalankan perisian Windows di Linux, kerana sesiapa sahaja dapat menyiapkan mesin maya dengan pengedaran Linux percuma - tidak memerlukan lesen perisian.

Mesin Maya

Mesin maya membolehkan anda menjalankan sistem operasi di tetingkap di desktop anda. Anda boleh memasang VirtualBox atau VMware Player percuma, memuat turun fail ISO untuk pengedaran Linux seperti Ubuntu, dan memasang pengedaran Linux di dalam mesin maya seperti yang akan anda pasangkan pada komputer standard.

Apabila anda perlu boot sistem Linux anda, anda boleh melakukannya di tetingkap di desktop anda - tidak perlu reboot dan meninggalkan semua program Windows anda. Segala sesuatu kecuali permainan yang menuntut dan kesan 3D yang maju semestinya berfungsi dengan baik, tetapi anda mungkin tidak mahu menggunakannya.

Sekiranya anda memasang Ubuntu dalam mesin maya, anda mungkin ingin mencuba memasang derivatif Ubuntu seperti Xubuntu. Desktop Unity lalai Ubuntu menggunakan kesan 3D dan antara muka desktop tidak berfungsi dengan lancar di mesin maya seperti yang dilakukan oleh desktop masa lalu. Xubuntu menggunakan Xfce, yang jauh lebih ringan.

Anda bahkan boleh mencuba menggunakan mod lancar VirtualBox atau mod kesatuan VMware untuk menjalankan aplikasi Linux secara langsung di desktop anda - mereka akan berjalan di mesin maya, tetapi tetingkap mereka akan ada di desktop Windows anda dan bukannya terperangkap dalam satu tetingkap mesin maya .

Cygwin

Cygwin adalah sekumpulan alat yang menawarkan persekitaran seperti Linux pada Windows. Ini bukan cara untuk menjalankan perisian Linux yang ada di Windows - perisian harus dikompilasi ulang. Walau bagaimanapun, banyak perisian telah dikompilasi semula. Cygwin akan memberi anda terminal seperti Linux dan persekitaran baris perintah dengan banyak program baris perintah yang mungkin sudah biasa anda gunakan.

Kami sebelum ini membuat liputan memasang dan menggunakan Cygwin. Anda bahkan dapat menggunakan Cygwin untuk memasang pelayan OpenSSH dan mendapatkan akses SSH ke sistem Windows.

Penyelesaian ini sangat sesuai untuk pengguna yang kehilangan utiliti Linux penting pada Windows - ini bukan cara untuk menjalankan desktop Linux penuh.

Pasang Ubuntu melalui Wubi

Kaedah ini secara teknikal memasang Linux, tidak menjalankan perisian Linux pada Windows. Anda mesti reboot setiap kali anda mahu menggunakan sistem Linux anda sama seperti anda memasangnya dalam konfigurasi dual-boot standard.

Namun, Wubi tidak memasang Ubuntu dengan cara biasa. Sebaliknya, ia membuat fail khas pada partition Windows anda dan menggunakan fail tersebut sebagai pemacu Ubuntu anda. Ini bermakna anda boleh memasang Ubuntu dan menggunakannya tanpa partisi dan anda boleh menyahpasang Ubuntu dari Panel Kawalan Windows apabila anda selesai.

Sekiranya aspek pemisahan adalah apa yang menghalang anda, cubalah Wubi. Prestasi tidak akan sehebat sistem Linux yang biasa dipasang ketika datang ke cakera membaca dan menulis, tetapi harus lebih cepat daripada mesin maya.

Program Portal dan Disusun

Banyak program Linux yang biasa telah dibawa ke Windows dan versi yang disusun telah tersedia dalam talian. Sekiranya anda sangat merindui Emacs, anda akan menemui versi Emacs untuk Windows. Sekiranya anda ingin menjalankan program tertentu di Windows, lakukan carian Google untuk nama program itu dan "Windows" - ada kemungkinan anda akan menemui versi program yang telah disalurkan ke Windows.

Pengagihan berasaskan coLinux

coLinux bermaksud Cooperative Linux. Ini adalah cara untuk menjalankan Linux secara asli di samping kernel Windows dengan cara yang menawarkan prestasi yang jauh lebih pantas daripada hanya menjalankan Linux di mesin maya.

Ini adalah idea yang bagus, tetapi ada masalah. coLinux belum menyokong versi Windows 64-bit, jadi anda perlu menjalankan versi Windows 32-bit pada mesin anda untuk melakukan ini - yang semakin jarang berlaku. coLinux belum mengeluarkan versi baru dalam lebih dua tahun, jadi pembangunan nampaknya terhenti atau bergerak dengan sangat perlahan.

Sekiranya anda ingin mencubanya, anda mungkin ingin mencuba Portable Ubuntu Remix. Pengedaran berasaskan coLinux ini terakhir dikemas kini pada tahun 2011, jadi agak lama - tetapi pilihan lain seperti andLinux lebih ketinggalan zaman. dan Linux, yang telah kita bahas pada masa lalu, terakhir dikemas kini pada tahun 2009.

Pengedaran berasaskan coLinux akan menjadi pilihan yang bagus, tetapi nampaknya mereka akan ketinggalan. Sekiranya anda tidak keberatan menggunakan perisian Linux yang sudah berusia bertahun-tahun dan versi Windows 32-bit, pilihan ini mungkin sesuai untuk anda.

Tidak ada satu pilihan yang tepat di sini. Orang yang menginginkan pengalaman penuh Linux mungkin akan menginginkan mesin maya, sementara pengguna beberapa utiliti shell penting mungkin lebih suka Cygwin. Orang lain yang hanya ingin menjalankan satu program mungkin mendapat nasib lebih baik dengan versi program yang disalurkan ke Windows.