Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Menggunakan UEFI Bukannya BIOS

PC Windows 8 baru tidak termasuk BIOS tradisional. Mereka menggunakan firmware UEFI sebagai gantinya, seperti yang dimiliki Mac selama bertahun-tahun. Bagaimana anda menjalankan tugas sistem biasa telah berubah.

Sekiranya anda berminat mengapa UEFI menggantikan BIOS, lihat gambaran keseluruhan UEFI kami dan bagaimana ia berbeza dengan BIOS tradisional.

Anda Perlu Mengakses Pilihan Ini Dari Dalam Windows

BERKAITAN: Tiga Cara untuk mengakses Menu Pilihan Boot Windows 8 atau 10

Daripada PC moden menunggu beberapa saat untuk menekan kekunci dan melambatkan proses boot mereka yang pantas, anda harus mengakses menu pilihan boot setelah boot ke Windows.

Untuk mengakses menu ini, buka pesona Tetapan - sapu dari kanan dan ketik Tetapan atau tekan Kekunci Windows + I. Klik pilihan Kuasa di bawah pesona Tetapan, tekan dan tahan kekunci Shift, dan klik Mulakan semula. Komputer anda akan reboot ke menu pilihan but.

Catatan:  jika anda menggunakan Windows 10, anda boleh masuk ke menu pilihan kuasa dari Menu Mula. Cukup tahan SHIFT dan klik Mulakan semula dengan cara yang sama.

Akses Tetapan UEFI Tahap Rendah

Untuk mengakses Tetapan Firmware UEFI, yang paling dekat dengan skrin persediaan BIOS biasa, klik jubin Selesaikan Masalah, pilih Pilihan Lanjutan, dan pilih Tetapan Firmware UEFI.

Klik pilihan Mulakan semula selepas itu dan komputer anda akan reboot ke skrin tetapan firmware UEFI-nya.

Anda akan mendapat pelbagai pilihan di komputer yang berbeza. Sebagai contoh, hanya beberapa pilihan yang tersedia di Surface Pro PC Microsoft, tetapi banyak lagi pilihan yang mungkin terdapat pada PC desktop tradisional.

UEFI berlaku untuk komputer baru. Anda tidak akan melihat pilihan Tetapan Firmware UEFI di sini jika anda memasang Windows 8 atau 10 pada komputer lama yang dilengkapi dengan BIOS dan bukan UEFI - anda hanya perlu mengakses BIOS dengan cara yang sama seperti yang anda selalu ada.

Perhatikan bahawa pilihan pilihan menu but ini mungkin tidak terdapat di semua PC UEFI. Pada beberapa PC UEFI, anda mungkin perlu mengakses skrin tetapan UEFI dengan cara yang lain - periksa dokumentasi PC anda untuk mendapatkan arahan sekiranya anda tidak melihat butang di sini.

Lumpuhkan Boot Selamat

BERKAITAN: Cara Boot dan Pasang Linux pada PC UEFI Dengan Secure Boot

Skrin tetapan UEFI membolehkan anda melumpuhkan Secure Boot, ciri keselamatan yang berguna yang menghalang malware daripada merampas Windows atau sistem operasi lain yang dipasang. Walau bagaimanapun, ia juga dapat mengelakkan sistem operasi lain - termasuk pengedaran Linux dan versi Windows yang lebih lama seperti Windows 7 - dari boot dan pemasangan.

Anda boleh mematikan Secure Boot dari skrin tetapan UEFI pada mana-mana PC Windows 8 atau 10. Anda akan melepaskan kelebihan keselamatan yang ditawarkan oleh Secure Boot, tetapi anda akan mendapat keupayaan untuk boot sistem operasi yang anda suka.

Boot Dari Media Boleh Tanggalkan

Untuk boot komputer anda dari media yang boleh ditanggalkan - sebagai contoh, untuk boot pemacu USB live Linux - anda perlu mengakses skrin pilihan boot. Pilih pilihan Boot Device dan pilih peranti yang ingin anda boot. Bergantung pada perkakasan yang dimiliki komputer anda, anda akan melihat pelbagai pilihan seperti pemacu USB, pemacu CD / DVD, kad SD, but rangkaian dan sebagainya.

Mod BIOS yang lama

Banyak komputer dengan firmware UEFI akan membolehkan anda mengaktifkan mod keserasian BIOS yang lama. Dalam mod ini, firmware UEFI berfungsi sebagai BIOS standard dan bukannya firmware UEFI. Ini dapat membantu meningkatkan keserasian dengan sistem operasi lama yang tidak dirancang dengan mempertimbangkan UEFI - Windows 7, misalnya.

Sekiranya PC anda mempunyai pilihan ini, anda akan menjumpainya di skrin tetapan UEFI. Anda hanya perlu mengaktifkannya jika perlu.

Tukar Masa Sistem

BIOS secara amnya menyertakan jam terpasang yang memaparkan waktu dan membolehkan pengguna mengubahnya dari skrin tetapan BIOS. PC dengan UEFI masih mengandungi jam perkakasan yang berfungsi dengan cara yang sama, tetapi mungkin tidak memberi anda pilihan untuk mengendalikannya di layar tetapan UEFI. Ini tidak begitu penting - ubah masa dalam sistem operasi anda dan juga akan mengubah waktu jam sistem.

Akses Maklumat Perkakasan

Skrin tetapan UEFI anda mungkin atau tidak menawarkan kemampuan untuk melihat maklumat mengenai perkakasan di dalam komputer anda dan suhunya. Sekiranya tidak, ini tidak penting - anda sentiasa dapat melihat maklumat ini dengan alat maklumat sistem di Windows, seperti Speccy.

Tukar Tetapan Perkakasan

BIOS secara tradisional menawarkan pelbagai tetapan untuk tweaker perkakasan sistem - overclocking CPU anda dengan mengubah pengganda dan tetapan voltan, mengubah waktu RAM anda, mengkonfigurasi memori video anda, dan mengubah tetapan lain yang berkaitan dengan perkakasan. Pilihan ini mungkin ada atau tidak terdapat dalam firmware UEFI perkakasan anda. Contohnya, pada tablet, alat tukar, dan komputer riba, anda mungkin tidak menemui tetapan ini. Pada papan induk desktop yang direka untuk tweaker, semoga anda dapat mencari tetapan ini di skrin tetapan UEFI anda.

Walaupun kaedah mengakses skrin tetapan UEFI dan boot dari peranti yang boleh ditanggalkan keduanya berbeza, tidak banyak yang lain telah berubah. Sama seperti BIOS yang disertakan dengan komputer riba khas menawarkan pilihan yang lebih sedikit daripada BIOS yang disertakan dengan motherboard yang ditujukan untuk peminat, skrin tetapan firmware UEFI pada tablet dan alat tukar boleh menawarkan pilihan yang lebih sedikit daripada yang terdapat pada desktop yang didayakan oleh UEFI.