Cara Membuat Label Mel di Word dari Daftar Excel

Anda mungkin menggunakan Microsoft Excel untuk mengatur senarai mel dengan kemas. Walau bagaimanapun, apabila anda bersiap untuk mencetak label surat, anda perlu menggunakan gabungan surat untuk membuatnya di Word dari senarai Excel anda. Ini caranya.

Langkah Pertama: Sediakan Daftar Mel anda

Sekiranya anda sudah membuat senarai mel di Excel, maka anda boleh melangkau ujian ini dengan selamat. Sekiranya anda belum membuat senarai, walaupun Excel tidak mempunyai fungsi label surat, kami tetap mengesyorkan anda menggunakan Excel kerana lebih baik untuk mengatur dan mengekalkan data daripada menggunakan jadual Word.

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah membuat tajuk lajur masing-masing dengan data yang terdapat di setiap lajur. Letakkan tajuk tersebut di baris pertama setiap lajur.

Tajuk mana yang anda sertakan bergantung pada maklumat yang ingin anda gunakan di label surat. Tajuknya selalu bagus, tetapi penting untuk anda mengetahui tajuk yang dilalui seseorang sebelum membuat label. Selain itu, jika senarai anda adalah untuk syarikat dan bukan individu, anda boleh menghilangkan tajuk "First Name" dan "Last Name" dan hanya memilih "Company Name". Untuk menggambarkan langkah-langkahnya dengan betul, kami akan memasukkan senarai mel peribadi dalam contoh ini. Senarai kami akan merangkumi tajuk berikut:

  • Nama pertama
  • Nama terakhir
  • Alamat Jalan
  • Bandar
  • Nyatakan
  • Poskod

Ini adalah maklumat standard yang anda dapati pada label surat. Anda bahkan boleh memasukkan gambar di label surat jika anda mahu, tetapi langkah itu akan datang kemudian di Word.

BERKAITAN: Cara Membuat dan Mencetak Label di Word

Setelah selesai membuat tajuk, teruskan dan masukkan data. Setelah selesai, senarai anda akan kelihatan seperti ini:

Teruskan dan simpan senarai anda dan mari pergi ke Microsoft Word.

Langkah Kedua: Sediakan Label di Word

Buka dokumen Word kosong. Selanjutnya, pergi ke tab "Surat" dan pilih "Mulakan Gabungan Surat."

Di menu lungsur turun yang muncul, pilih "Label"

Tetingkap "Label Options" akan muncul. Di sini, anda boleh memilih jenama label dan nombor produk anda. Setelah selesai, klik "OK."

Garis besar label anda sekarang akan muncul di Word.

Catatan: Jika garis besar label anda tidak muncul, pergi ke Reka Bentuk> Sempadan, dan pilih "Lihat Garis Garis."

Langkah Ketiga: Sambungkan Lembaran Kerja anda ke Label Word

Sebelum anda dapat memindahkan data dari Excel ke label anda di Word, anda mesti menghubungkan keduanya. Kembali ke tab "Surat" dalam dokumen Word, pilih pilihan "Pilih Penerima".

Menu lungsur turun akan muncul. Pilih "Gunakan Senarai Yang Ada".

Windows File Explorer akan muncul. Gunakan untuk mencari dan memilih fail senarai mel anda. Dengan fail yang dipilih, klik "Buka."

Tetingkap "Select Table" akan muncul. Sekiranya anda mempunyai banyak helaian dalam buku kerja anda, helaian tersebut akan dipaparkan di sini. Pilih yang mengandungi senarai anda. Pastikan untuk mengaktifkan pilihan "Baris pertama data mengandungi tajuk lajur" jika belum dan kemudian klik "OK."

Label anda kini dihubungkan dengan lembaran kerja anda.

Langkah Keempat: Tambahkan Medan Gabungan Mel ke Label

Kini tiba masanya untuk menambahkan medan penggabungan mel anda di label Word. Pilih label pertama, beralih ke tab "Surat", dan kemudian klik "Blok Alamat."

Di tetingkap "Masukkan Blok Alamat" yang muncul, klik butang "Padang Padang".

Tetingkap "Padang Padang" akan muncul. Dalam kumpulan "Wajib untuk Blok Alamat", pastikan setiap tetapan sesuai dengan lajur di buku kerja anda. Contohnya, "First Name" harus sesuai dengan "First Name" dan seterusnya. Setelah anda mengesahkan semuanya diatur dengan betul, klik "OK."

Kembali ke tetingkap "Masukkan Blok Alamat", periksa pratonton untuk memastikan semuanya kelihatan baik dan kemudian klik "OK."

<> kini akan muncul di label pertama anda.

Kembali ke tab "Surat" dan kemudian klik "Kemas kini Label."

Setelah dipilih, <> akan muncul di setiap label.

Sekarang, anda kini bersedia untuk melakukan penggabungan mel.

Langkah Lima: Melakukan Penggabungan Mel

Sekarang untuk menyaksikan keajaiban berlaku. Pada tab "Surat", klik "Selesaikan & Gabungkan".

Dari menu drop-down yang muncul, pilih "Edit Dokumen Individu."

Tetingkap "Gabungkan ke Dokumen Baru" akan muncul. Pilih "Semua" dan kemudian klik "OK."

Senarai anda dari Excel kini akan digabungkan menjadi label di Word.

Yang tinggal sekarang ialah mencetak label anda dan menghantar surat anda!