Cara Menyiapkan Pencetak Rangkaian Bersama pada Windows 7, 8, atau 10

Selama bertahun-tahun, Windows menjadi jauh lebih baik mengenai cara mengendalikan pencetak rangkaian. Tetapi jika anda ingin berkongsi pencetak melalui rangkaian, anda mungkin masih perlu melakukan sedikit usaha agar semuanya berjalan lancar. Inilah cara semuanya berfungsi.

Menyiapkan pencetak di rangkaian anda memerlukan dua langkah. Langkah pertama ialah menyambungkan pencetak ke rangkaian, dan terdapat tiga cara untuk melakukannya:

  • Sambungkan pencetak ke rangkaian secara langsung . Ini adalah kaedah termudah untuk menyediakan pencetak rangkaian. Ia tidak memerlukan PC lain dihidupkan untuk dicetak (seperti kaedah di bawah), dan anda tidak perlu melalui kerumitan mengatur perkongsian. Dan, kerana kebanyakan pencetak yang dibuat dalam beberapa tahun terakhir mempunyai rangkaian yang terpasang, ada kemungkinan besar pencetak anda menyokong pilihan ini.
  • Sambungkan pencetak ke salah satu PC anda dan kongsi dengan rangkaian melalui Homegroup . Sekiranya menyambungkan pencetak secara langsung ke rangkaian bukanlah pilihan, anda boleh menyambungkannya ke PC di rangkaian dan membaginya dengan Windows Homegroup. Sangat mudah untuk disiapkan, dan optimum untuk rangkaian yang kebanyakannya terdiri dari komputer Windows. Walau bagaimanapun, kaedah ini memerlukan agar komputer yang disambungkannya aktif dan berfungsi agar anda dapat menggunakan pencetak.
  • Sambungkan pencetak ke salah satu PC anda dan kongsi tanpa Homegroup . Ini sangat sesuai jika rangkaian anda mempunyai komputer lain yang menjalankan sistem operasi yang berbeza, jika anda mahukan lebih banyak kawalan ke atas perkongsian fail dan pencetak, atau jika Homegroup tidak berfungsi dengan baik. Seperti kaedah Homegroup, ini memerlukan agar komputer yang disambungkannya aktif dan berfungsi agar anda dapat menggunakan pencetak.

Langkah kedua, setelah anda menghubungkan pencetak anda, akan menghubungkan PC lain ke pencetak rangkaian ... yang banyak bergantung pada bagaimana anda memasangnya. Keliru lagi? Jangan risau. Kita akan menyelesaikan semua ini.

Kemas kini : Microsoft membuang ciri HomeGroup dari Windows 10 pada kemas kini April 2018. Anda masih boleh menggunakan HomeGroups jika anda menggunakan Windows 7 atau 8, tetapi mereka tidak akan dapat diakses oleh komputer yang menjalankan Windows 10 (sekurang-kurangnya dengan kemas kini terbaru) kecuali anda juga mengatur perkongsian fail tradisional.

Langkah Pertama: Sambungkan Pencetak Anda ke Rangkaian

Pertama, mari kita bincangkan mengenai penyambungan pencetak itu ke rangkaian anda. Seperti yang kami nyatakan di atas, anda mempunyai tiga pilihan di sini. Anda boleh menyambungkannya terus ke rangkaian, anda boleh menyambungkannya ke PC dan membaginya melalui Homegroup, atau anda boleh menyambungkannya ke PC dan membaginya tanpa menggunakan Homegroup.

Sambungkan Pencetak Anda Secara Langsung ke Rangkaian

Sebilangan besar pencetak hari ini mempunyai rangkaian yang dibina. Sebilangan dilengkapi dengan Wi-Fi, ada yang menggunakan Ethernet, dan banyak yang mempunyai kedua-dua pilihan yang ada. Sayangnya, kami tidak dapat memberi anda arahan yang tepat untuk menyelesaikannya, kerana cara anda melakukannya bergantung pada jenis pencetak yang anda miliki. Sekiranya pencetak anda mempunyai paparan LCD, kemungkinan anda dapat mencari tetapan rangkaian di suatu tempat di bahagian Tetapan atau Alat pada menu. Sekiranya pencetak anda tidak mempunyai paparan, anda mungkin perlu bergantung pada beberapa siri penekanan butang fizikal untuk memberitahunya sama ada ia harus menggunakan penyesuai rangkaian Wi-Fi atau Ethernet. Beberapa pencetak malah mempunyai butang penyambungan mudah khusus yang dapat menyediakan Wi-Fi untuk anda.

Sekiranya anda menghadapi masalah untuk memasang pencetak yang menyambung terus ke rangkaian, pengeluar harus mempunyai arahan untuk mewujudkannya. Periksa manual yang disertakan dengan pencetak atau laman web pengeluar anda untuk mendapatkan maklumat mengenai cara memasangnya.

Kongsi Pencetak yang Disambungkan ke PC dengan Menggunakan Homegroup

Berkongsi pencetak dengan Homegroup sangat mudah. Pertama sekali, anda pasti ingin memastikan bahawa pencetak disambungkan ke salah satu PC di rangkaian dan disiapkan dengan betul. Sekiranya PC itu dapat mencetak ke pencetak, maka anda boleh pergi.

Mulakan dengan menghidupkan aplikasi panel kawalan Homegroup. Klik Mula, ketik "homegroup," dan kemudian klik pilihan atau tekan Enter.

Apa yang anda lakukan seterusnya bergantung pada apa yang anda lihat di tetingkap Homegroup. Sekiranya PC yang disambungkan oleh pencetak anda sudah menjadi sebahagian daripada Homegroup, anda akan melihat seperti skrin berikut. Sekiranya ini menunjukkan bahawa anda sudah berkongsi pencetak, maka anda sudah selesai. Anda boleh melangkah ke langkah kedua, di mana anda menyambungkan PC lain di rangkaian. Sekiranya anda belum berkongsi pencetak, klik pautan "Tukar apa yang anda kongsi dengan kumpulan rumah".

Pada menu tarik-turun "Pencetak & Peranti", pilih pilihan "Dikongsi". Klik Next dan kemudian anda boleh menutup pilihan Homegroup dan beralih ke langkah kedua.

Sekiranya sudah ada Homegroup yang dibuat untuk PC lain di rangkaian, tetapi PC yang disambungkan oleh pencetak anda bukan ahli, skrin utama semasa anda memulakan aplikasi panel kawalan Homegroup akan kelihatan seperti yang ada di bawah. Klik butang "Sertai sekarang" dan kemudian klik "Seterusnya" pada skrin berikut yang hanya memberitahu anda sedikit mengenai Homegroup.

Tetapkan pilihan perkongsian anda, pastikan "Pencetak dan perangkat" diset ke "Dikongsi", lalu klik "Seterusnya"

Ketik kata laluan untuk Homegroup dan kemudian klik "Next." Sekiranya anda tidak mengetahui kata laluan, pergi ke salah satu PC lain di rangkaian yang sudah menjadi ahli Homegroup, lancarkan aplikasi panel kawalan Homegroup, dan anda boleh mencarinya di sana.

Sekiranya anda menyambung dari PC lain yang telah anda log masuk menggunakan akaun Microsoft yang sama dengan PC yang sudah menjadi ahli Homegroup, Windows 8 dan 10 tidak akan meminta kata laluan anda. Sebaliknya, Windows akan membenarkan anda secara automatik.

Pada skrin terakhir, klik butang "Selesai" dan kemudian anda dapat melanjutkan ke langkah kedua dan mendapatkan PC anda yang lain di rangkaian yang disambungkan ke pencetak.

Dan akhirnya, jika tidak ada Homegroup sama sekali di rangkaian anda, anda akan melihat seperti skrin berikut semasa anda membuka tetingkap panel kawalan Homegroup. Untuk membuat homegroup baru, klik butang "Buat homegroup".

Skrin berikut hanya memberitahu anda sedikit mengenai Homegroup. Teruskan dan klik "Seterusnya."

Pilih perpustakaan dan folder apa sahaja yang ingin anda kongsi dengan rangkaian dari PC yang anda gunakan. Pastikan anda memilih pilihan "Dikongsi" untuk "Pencetak & Peranti." Klik "Next" setelah anda selesai membuat pilihan anda.

Skrin akhir menunjukkan kata laluan yang anda perlukan untuk komputer lain di rangkaian anda untuk menyambung ke Homegroup. Tuliskannya dan kemudian klik butang "Selesai".

Setelah anda menyediakan Homegroup dan PC anda berkongsi pencetaknya, anda boleh melangkah ke langkah kedua dan mendapatkan PC lain di rangkaian yang disambungkan ke pencetak.

Kongsi Pencetak yang Disambungkan ke PC Tanpa Menggunakan Homegroup

Sekiranya anda mempunyai komputer atau peranti mudah alih di rangkaian anda yang menjalankan OS selain Windows 7, 8, atau 10 - atau anda tidak mahu menggunakan Homegroup atas sebab tertentu - anda selalu boleh menggunakan alat perkongsian yang selalu menjadi bahagian Windows untuk berkongsi pencetak dengan rangkaian. Sekali lagi, langkah pertama anda adalah memastikan pencetak disambungkan ke PC dan anda boleh mencetaknya.

Klik Mula, ketik "peranti dan pencetak", kemudian tekan Enter atau klik hasilnya.

Klik kanan pencetak yang ingin anda kongsi dengan rangkaian dan kemudian pilih "Properti pencetak".

Tetingkap "Properties Pencetak" menunjukkan kepada anda semua jenis perkara yang boleh anda konfigurasikan mengenai pencetak. Buat masa ini, klik tab "Berkongsi".

BERKAITAN: Menyesuaikan Tetapan Perkongsian Rangkaian Anda

Anda dimaklumkan bahawa pencetak tidak akan tersedia semasa komputer anda mati atau komputer dimatikan. Juga, jika anda menggunakan perkongsian dilindungi kata laluan, anda dimaklumkan bahawa hanya pengguna di rangkaian anda yang mempunyai nama pengguna dan kata laluan untuk komputer ini yang dapat mencetaknya. Kredensial adalah perkara sekali sahaja yang perlu anda masukkan pada kali pertama anda menyambungkan PC lain ke pencetak bersama; anda tidak perlu melakukannya setiap kali anda mencetak. Sekiranya anda mahu, anda boleh membuat perkongsian tersedia untuk tetamu sehingga kata laluan tidak diperlukan, tetapi tetapan itu juga akan berlaku untuk fail yang telah anda kongsi. Kami sarankan anda membaca untuk menyesuaikan tetapan perkongsian rangkaian anda sebelum membuat keputusan itu.

Untuk meneruskan, aktifkan pilihan "Bagikan pencetak ini" dan, jika anda mahu, beri nama pencetak yang lebih mesra agar orang lain di rangkaian dapat mengenal pasti pencetak dengan lebih mudah.

Pilihan lain yang boleh anda tetapkan di sini adalah sama ada anda ingin membuat kerja cetak di komputer pelanggan. Sekiranya tetapan ini diaktifkan, semua dokumen yang akan dicetak diberikan pada komputer tempat orang melakukan pencetakan. Apabila tetapan ini dilumpuhkan, dokumen akan diberikan pada komputer tempat printer terpasang. Sekiranya PC yang digunakan seseorang secara aktif, kami mengesyorkan untuk mengaktifkan tetapan ini agar prestasi sistem tidak terjejas setiap kali sesuatu dicetak.

Setelah selesai mengatur semuanya, teruskan dan klik "OK."

Setelah anda berkongsi pencetak, PC lain di rangkaian anda seharusnya dapat menyambung ke komputer tersebut. Jadi, anda sudah bersedia untuk melangkah ke langkah kedua.

Langkah Kedua: Sambungkan ke Pencetak Anda dari Mana-mana PC di Rangkaian

Setelah pencetak anda disambungkan ke rangkaian menggunakan salah satu kaedah di atas, inilah masanya untuk mengalihkan perhatian anda ke bahagian kedua proses: menghubungkan PC lain di rangkaian ke pencetak tersebut. Cara anda melakukannya bergantung pada sama ada anda menggunakan Homegroup atau tidak.

Sambungkan ke Pencetak yang Dikongsi oleh PC Menggunakan Homegroup

Ini mungkin langkah paling mudah dalam keseluruhan tutorial ini. Sekiranya pencetak anda disambungkan ke PC dan PC itu berkongsi pencetak sebagai sebahagian daripada Homegroup, yang harus anda lakukan ialah memastikan bahawa PC lain di rangkaian juga bergabung dengan Homegroup. Anda boleh menggunakan proses yang sama dengan yang kami jalani di Langkah Pertama untuk menyertainya. Apabila PC adalah sebahagian daripada Homegroup yang sama, Windows secara automatik akan menyambung ke mana-mana pencetak yang dikongsi dari PC lain. Mereka hanya akan muncul di tetingkap Peranti dan Pencetak anda secara automatik dan mana-mana PC dalam Kumpulan Home dapat mencetaknya. Super sederhana.

Sambungkan ke Pencetak Tanpa Menggunakan Homegroup

Sekiranya pencetak anda disambungkan terus ke rangkaian, atau dikongsi dari PC tanpa menggunakan Homegroup, anda perlu melakukan lebih banyak kerja untuk menyambungkannya dari PC lain di rangkaian. Walaupun begitu, ia masih cukup mudah. Klik Mula, ketik "peranti dan pencetak", kemudian tekan Enter atau klik hasilnya.

Tetingkap Peranti dan Pencetak menunjukkan koleksi peranti di PC anda. Klik pautan "Tambahkan pencetak" untuk mula menambahkan pencetak rangkaian anda.

Windows akan melakukan imbasan cepat ke rangkaian anda untuk mencari alat yang belum dipasang di PC anda dan memaparkannya di tetingkap "Tambahkan perangkat". Kemungkinan besar anda akan melihat pencetak anda dalam senarai, sama ada ia disambungkan secara langsung ke rangkaian atau dikongsi dari PC lain. Sekiranya anda melihat pencetak yang anda cari, maka tugas anda menjadi sangat mudah. Klik pencetak yang ingin anda pasangkan. Windows akan mengendalikan pemasangan, memuat turun pemacu jika diperlukan, dan meminta anda memberikan nama untuk pencetak. Itu sahaja yang harus anda lakukan.

Sekiranya anda tidak melihat pencetak yang ingin anda pasang – dan anda pasti berjaya memasangnya dengan betul ke rangkaian– klik pautan “Pencetak yang saya mahukan tidak disenaraikan”. Tetingkap seterusnya akan memberi anda beberapa pilihan untuk menolong anda mencarinya:

  • Pencetak saya agak lama . Sekiranya anda memilih pilihan ini, Windows akan melakukan imbasan yang lebih teliti dari rangkaian anda untuk mencari pencetak. Namun, menurut pengalaman kami, ia jarang menemui sesuatu yang belum dijumpainya semasa imbasan awalnya. Ini adalah pilihan yang cukup mudah untuk dicuba, tetapi mungkin memerlukan beberapa minit.
  • Pilih pencetak yang dikongsi mengikut nama . Sekiranya komputer rangkaian dikongsi dari PC lain, ini adalah pilihan terbaik untuk mencarinya. Sekiranya anda mengetahui nama rangkaian komputer dan pencetak yang tepat, anda boleh menaipnya di sini. Atau anda boleh mengklik butang "Browse" untuk melihat melalui PC di rangkaian anda yang mempunyai perkongsian diaktifkan dan melihat apakah anda dapat mencari pencetak dengan cara itu.
  • Tambahkan pencetak menggunakan alamat TCP / IP atau nama host . Sekiranya pencetak anda terpasang terus ke rangkaian dan anda mengetahui alamat IP-nya, ini mungkin pilihan paling mudah dan pasti. Sebilangan besar pencetak rangkaian mempunyai fungsi yang memungkinkan anda menentukan alamat IP mereka. Sekiranya pencetak anda mempunyai paparan LCD, anda mungkin dapat mencari alamat IP dengan menatal tetapan pencetak. Untuk pencetak tanpa paparan, anda biasanya dapat melakukan beberapa urutan menekan butang yang akan mencetak tetapan untuk anda. Sekiranya semuanya gagal, anda sentiasa boleh menggunakan aplikasi pengimbasan IP seperti Wireless Network Watcher untuk mencari peranti di rangkaian anda. Lihat bahagian terakhir panduan ini untuk maklumat lebih lanjut mengenai cara melakukannya.
  • Tambahkan pencetak Bluetooth, tanpa wayar, atau rangkaian yang dapat dijumpai . Sekiranya anda memilih pilihan ini, Windows akan mengimbas jenis peranti tersebut. Sekali lagi, kita jarang melihatnya mengambil peranti yang tidak dijumpainya semasa imbasan awal. Tetapi, ia masih boleh dicuba.
  • Tambahkan pencetak tempatan atau pencetak rangkaian dengan tetapan manual . Pilihan ini dapat membantu anda menambahkan pencetak jika tidak ada yang berfungsi. Ini kebanyakan untuk mengkonfigurasi pencetak tempatan dengan menentukan maklumat port yang tepat, tetapi ada satu tetapan khususnya yang dapat membantu pencetak rangkaian jika anda mengetahui modelnya. Ketika diminta untuk menentukan port, Anda dapat memilih opsi Windows Self Discovery, yang tercantum di bagian bawah port yang tersedia sebagai "WSD" diikuti oleh serangkaian angka dan huruf. Apabila anda memilihnya, Windows akan meminta anda menentukan model agar dapat memasang pemacu. Setelah selesai, Windows kemudian akan memantau rangkaian pencetak tersebut. Ini adalah jangka panjang, tetapi patut dicuba jika semuanya gagal.

Anda akan mendapati semua pilihan ini cukup mudah dan mempunyai penyihir pendek untuk memandu anda melalui proses ini. Oleh kerana TCP / IP adalah cara paling pasti untuk menambahkan pencetak, kami akan meneruskannya sebagai contoh kami. Pilih "Tambahkan pencetak menggunakan alamat TCP / IP atau nama host" dan kemudian klik "Seterusnya."

Ketik alamat IP untuk pencetak ke dalam kotak "Nama Host atau alamat IP". Pastikan kotak centang "Pertanyaan pencetak dan pilih pemacu yang akan digunakan secara automatik" dan kemudian klik "Seterusnya."

Ketik nama baru untuk pencetak jika nama lalai tidak sesuai dengan anda dan kemudian klik "Seterusnya."

Pilih sama ada untuk menetapkan pencetak baru sebagai lalai, cetak halaman ujian jika anda ingin memastikan semuanya berfungsi, dan kemudian klik "Selesai" setelah selesai.

Mudah-mudahan, anda tidak perlu bersusah payah dengan kebanyakan perkara ini. Sekiranya pencetak rangkaian anda disambungkan dengan betul ke rangkaian, kemungkinan besar Windows akan mengambilnya dan memasangnya untuk anda segera. Dan jika rangkaian anda kebanyakannya adalah mesin Windows dan anda menggunakan Homegroup untuk berkongsi fail dan pencetak, perkara juga harus berlaku secara automatik. Sekiranya tidak - atau jika anda mempunyai persediaan yang lebih rumit - sekurang-kurangnya anda tahu anda mempunyai beberapa pilihan.