Apa itu Fail .DOCX, dan Bagaimana Ia Berbeza dengan Fail .DOC di Microsoft Word?

Untuk sepanjang sejarahnya yang panjang, Microsoft Word telah menggunakan format proprietari untuk fail yang disimpannya, DOC. Mulai tahun 2007 dengan versi Word yang dikemas kini (dan Microsoft Office), format simpan lalai diubah menjadi DOCX. Ini bukan versi format "ekstrim" yang lewat tahun 1990-an - X tambahan bermaksud standard Office Open XML. Apa bezanya, dan mana yang harus anda gunakan?

DOC adalah format dokumen yang digunakan oleh Microsoft Word, sementara DOCX adalah penggantinya. Kedua-duanya agak terbuka, tetapi DOCX lebih cekap dan menghasilkan fail yang lebih kecil dan tidak mudah rosak. Sekiranya diberi pilihan, gunakan DOCX. DOC hanya diperlukan jika fail tersebut akan digunakan oleh Word versi pra-2007.

Sejarah Ringkas Format DOC

Microsoft Word mula menggunakan format DOC dan peluasan fail lebih dari 30 tahun yang lalu dalam rilis pertama Word untuk MS-DOS. Sebagai peluasan secara eksplisit untuk pemproses dokumen proprietari Microsoft, formatnya juga berpemilik: Word adalah satu-satunya program yang secara rasmi menyokong fail DOC sehingga Microsoft membuka spesifikasi pada tahun 2006, setelah itu dibuat semula.

Pada tahun 90-an dan awal 2000-an, pelbagai produk yang bersaing dapat berfungsi dengan fail DOC, walaupun beberapa format dan pilihan Word yang lebih eksotik tidak disokong sepenuhnya pada pemproses kata lain. Oleh kerana Office dan Word adalah piawai de facto untuk suite produktiviti pejabat dan pemproses kata, masing-masing, sifat format fail yang tertutup telah pasti membantu Microsoft mengekalkan penguasaannya terhadap produk seperti Corel's WordPerfect. Sejak 2008, Microsoft telah meluncurkan dan mengemas kini spesifikasi format DOC beberapa kali untuk digunakan dalam program lain, walaupun tidak semua fungsi lanjutan Word didukung oleh dokumentasi terbuka.

Selepas tahun 2008, format DOC disatukan ke dalam program pemprosesan kata berbayar dan percuma dari banyak vendor. Ini menjadikan kerja dengan format pemproses kata yang lebih lama jauh lebih mudah, dan banyak pengguna masih memilih untuk menyimpan dalam standard DOC yang lebih lama, sekiranya rakan atau pelanggan dengan versi Microsoft Office yang lebih lama mungkin perlu membukanya.

Pengenalan Office Open XML (DOCX)

Di bawah tekanan dari persaingan Open Office sumber bebas dan terbuka dan Open Document Format (ODF) yang bersaing, Microsoft mendorong untuk menerapkan standard terbuka yang lebih luas pada awal tahun 2000-an. Ini memuncak dalam pengembangan format fail DOCX, bersama dengan pendampingnya seperti XLSX untuk spreadsheet dan PPTX untuk persembahan.

Piawaian tersebut dipersembahkan dengan nama "Office Open XML" (tidak ada kaitan dengan program Open Office) kerana formatnya berdasarkan pada Extensible Markup Language daripada format berasaskan binari yang lebih lama dan kurang cekap. Bahasa ini memungkinkan untuk beberapa faedah, terutamanya saiz fail yang lebih kecil, kemungkinan berlakunya rasuah, dan gambar yang dimampatkan dengan lebih baik.

Format DOCX berasaskan XML menjadi fail simpanan lalai untuk Word dalam versi perisian 2007. Pada masa itu, banyak pengguna menganggap format DOCX baru dan sezaman Microsoft Office hanyalah alat untuk Microsoft menghentikan versi perisian yang lebih lama dan menjual salinan baru, kerana versi Word dan Office yang lebih lama tidak dapat membaca XML baru fail. Ini tidak sepenuhnya benar; Word 2003 dapat membaca format fail Word XML khas, dan kemas kini kesesuaian kemudian diterapkan ke versi lain. Tetapi dalam keadaan apa pun, beberapa pengguna menyimpan fail secara manual dalam standard DOC yang lebih lama dan bukannya DOCX demi keserasian… agak ironisnya, kerana ia hanya lebih sesuai dengan versi Word yang lebih lama, bukan dengan alat lintas platform lain seperti Open Office Writer .

Sepuluh tahun kemudian, DOCX telah menjadi standard de facto yang baru, walaupun tidak begitu universal seperti format fail DOC yang lebih lama, terima kasih kepada pesaing seperti ODF dan penurunan umum dalam penggunaan pemproses kata tradisional.

Mana Yang Harus Anda Gunakan?

DOCX adalah pilihan yang lebih baik untuk setiap keadaan. Formatnya menghasilkan fail yang lebih kecil dan lebih ringan yang lebih senang dibaca dan dipindahkan. Sifat terbuka standard Open Office XML bermaksud bahawa ia dapat dibaca oleh hampir semua pemproses kata yang lengkap, termasuk alat dalam talian seperti Google Docs. Satu-satunya sebab untuk menggunakan format fail DOC yang lebih lama sekarang ialah memulihkan beberapa fail yang lebih tua dari sepuluh tahun, atau bekerja dengan pemproses kata yang sangat ketinggalan zaman. Dalam kedua-dua kes, lebih baik menyimpan semula fail di DOCX, atau beberapa standard moden lain seperti ODF, untuk penukaran yang mudah.

Kredit Imej: WinWorld