Menggunakan Papan Keratan Baru Windows 10: Sejarah dan Cloud Sync

Kemas kini Windows 10 Oktober 2018 mempunyai pengalaman Clipboard baru. Anda kini dapat mengakses sejarah item yang telah anda salin ke papan keratan, pasang item yang sering digunakan, dan segerakkan papan keratan anda ke seluruh PC anda.

Cara Mengaktifkan Ciri Papan Keratan Baru

Untuk mengaktifkan ciri papan keratan baru ini, pergi ke Tetapan> Sistem> Papan keratan. Sekiranya anda tidak melihat pilihan "Papan Klip" pada sistem anda, ini kerana anda belum meningkatkan ke Kemas Kini Oktober 2018

Ciri-ciri baru ini dimatikan secara lalai. Untuk mengaktifkan sejarah papan keratan, putar "Simpan Beberapa Item" ke "Hidup".

Untuk menyegerakkan data papan keratan anda di semua peranti Windows 10 anda — atau lebih tepatnya, semua peranti Windows 10 anda yang menjalankan Redstone 5 atau yang lebih baru — tetapkan “Sync Across Devices” ke “On”.

Anda juga boleh memilih pilihan Penyegerakan Automatik. Apabila anda mengaktifkan ciri ini, pilihan lalai adalah "Menyelaraskan teks yang saya salin secara automatik." Windows 10 akan secara automatik menyegerakkan semua yang anda salin ke papan keratan.

Untuk mengelakkan Windows menyegerakkan data yang berpotensi sensitif seperti kata laluan, pilih "Jangan sesekali menyegerakkan teks yang saya salin secara automatik". Anda kemudian boleh memilih untuk menyegerakkan teks antara peranti anda secara manual pada bila-bila masa yang anda mahu.

Cara Mengakses Sejarah Papan Keratan

Untuk membuka alat Papan Klip baru, tekan Windows + V di mana-mana aplikasi. Panel Papan Keratan akan muncul.

Panel ini menunjukkan sejarah item yang telah anda salin ke papan keratan anda, dengan item terbaru di bahagian atas. Pilih sesuatu di papan keratan anda dengan mengkliknya untuk menampalnya di aplikasi semasa.

Anda boleh "menyematkan" item ke papan keratan dengan mengarahkan kursor ke ikon pin di sebelah kanan item dan mengkliknya. Windows akan menyimpan item tersebut di panel Clipboard dan tidak akan membuangnya untuk memberi ruang kepada item baru. Ia akan sentiasa tersedia, jadi pilihan ini sangat sesuai untuk item yang sering anda tampal.

Anda juga dapat mengklik butang "x" pada item untuk segera mengeluarkannya dari papan keratan anda.

Pada masa ini, sejarah papan keratan ini menyokong teks, HTML, dan gambar yang berukuran kurang dari 1 MB. Item yang lebih besar yang anda salin tidak akan disimpan dalam sejarah.

Kemas kini : Microsoft telah menaikkan had ini menjadi 4 MB, jadi apa-apa 4 MB atau kurang akan disimpan ke sejarah papan keratan anda.

Sekiranya anda belum mengaktifkan sejarah papan keratan atau tidak menyalin apa-apa ke papan keratan sejak mengaktifkannya, anda akan melihat mesej yang memberitahu anda bahawa anda perlu mengaktifkan ciri atau menyalin sesuatu sebelum meneruskan.

Bagaimana Penyegerakan Berfungsi?

Sekiranya anda mengaktifkan penyegerakan papan keratan, kandungan papan keratan anda akan diselaraskan antara PC anda yang menjalankan Kemas kini Oktober 2018. Ini berfungsi menggunakan teknologi Microsoft Graph yang sama yang memberi kuasa kepada Garis Masa, yang diperkenalkan dalam Kemas kini Windows 10 April 2018. Anda perlu log masuk ke kedua-dua peranti dengan akaun Microsoft yang sama agar ini berfungsi.

Secara lalai, pilihan "Segerakkan teks yang saya salin secara automatik" akan menyebabkan Windows 10 menyegerakkan apa-apa dengan serta-merta setiap kali anda menyalinnya ke papan keratan anda dengan menekan Ctrl + C atau mengklik pilihan "Salin" di mana-mana aplikasi. Anda tidak perlu melakukan sesuatu yang istimewa — apa yang anda salin pada satu PC hanya akan muncul dalam sejarah Papan Keratan pada PC anda yang lain.

Sekiranya anda memilih "Jangan sesekali menyegerakkan teks yang saya salin secara automatik", anda harus memilih yang anda mahu salin secara manual. Untuk melakukannya, buka sejarah Papan Keratan anda dengan Windows + V, arahkan kursor ke item dalam sejarah papan keratan anda, dan klik ikon "Segerakkan ke Peranti Lain" berbentuk awan.

Pada mulanya, Windows 10 hanya akan menyegerakkan data yang berukuran kurang dari 100 KB menggunakan ciri ini. Sebahagian besar teks dan gambar besar mungkin tidak diselaraskan sehingga Microsoft meningkatkan had ini.

Microsoft telah berjanji bahawa ciri ini akan dapat menyegerakkan data papan keratan anda ke papan kekunci SwiftKey Microsoft untuk iPhone, iPad, dan Android, yang membolehkan anda menyalin sesuatu di PC anda dan menampalnya dengan mudah ke dalam aplikasi apa pun di telefon anda. Walau bagaimanapun, ciri ini belum ditambahkan ke aplikasi papan kekunci SwiftKey.

Cara Menghapus Sejarah Papan Keratan Anda

Sekiranya anda ingin membersihkan keseluruhan sejarah anda - baik di PC anda dan di pelayan Microsoft - kembali ke Tetapan> Sistem> Papan Keratan. Klik butang "Hapus" di bawah Hapus Data Papan Keratan.

Ini tidak akan membersihkan item yang disematkan, jadi anda mesti melepaskannya atau menghapusnya secara manual.