Cara Menyahpasang Pasukan Microsoft secara kekal pada Windows 10

Sekiranya Microsoft Teams terus memasang semula dirinya pada PC Windows anda dan melancarkannya sendiri semasa boot, ada penyelesaiannya. Anda tidak boleh mencopot pemasangan Pasukan Microsoft dengan cara biasa: Anda mesti menyahpasangnya dua kali.

Ia bodoh, tapi begitulah cara kerjanya. Secara khusus, anda harus mencopot pemasangan "Microsoft Teams" dan "Teams Machine-Wide Installer." Sekiranya anda menyahpasang aplikasi Microsoft Teams, pemasang seluruh mesin akan memasangnya semula setiap kali anda masuk ke PC anda. Untuk menyahpasang sepenuhnya Pasukan, anda mesti membuang kedua-dua aplikasi tersebut.

Untuk menyahpasang kedua-duanya, pergi ke Tetapan> Aplikasi> Aplikasi & ciri pada Windows 10.

Di bawah Aplikasi & ciri, cari "Pasukan". Nyahpasang kedua-dua Pasukan Microsoft dan Pasukan Mesin-Wide Installer.

Anda juga boleh menggunakan Panel Kawalan klasik untuk menyahpasang aplikasi ini. Pergi ke Panel Kawalan> Program> Nyahpasang Program, cari "Tim", dan hapus pemasangan Microsoft Teams dan Teams Machine-Wide Installer.

Anda sudah selesai! Kali berikutnya anda log masuk ke PC anda, Pasukan tidak akan memasangnya semula secara automatik. Sistem ini akan dipadamkan dari sistem anda sehingga anda memuat turun dan memasangnya dengan sengaja.

Seperti yang dinyatakan oleh laman web Microsoft, Pasukan juga akan dinyahpasang jika anda menyahpasang Office dari sistem anda. Microsoft Office nampaknya secara automatik memasang kedua-dua Pasukan dan Pasukan Machine-Wide Installer dalam banyak kes.