Cara Mengimbas (atau Memindai Semula) Saluran di TV Anda

Oleh itu, anda cuba menonton TV melalui udara percuma, tetapi anda tidak dapat mencari saluran apa pun. Itu perkara biasa. Anda hanya perlu menjalankan imbasan saluran cepat (atau revan), dan anda akan berjaya.

Mengapa Saya Perlu Mengimbas Saluran?

Televisyen digital (ATSC 1.0) telah berfungsi sebagai standard, siaran TV percuma sejak tahun 90-an. Dan seperti mana-mana teknologi berusia 20 tahun, agak pelik. Anda mengharapkan TV dapat mengetahui stesen tempatan mana yang tersedia, seperti radio, tetapi itu tidak berlaku. Sebaliknya, TV anda menyimpan senarai stesen yang tersedia. Pelik, ya?

Adakah anda tahu berapa lama TV (dan radio) perlu ditala ke stesen dengan tangan? Sekiranya anda mengimbas saluran di TV, pada dasarnya ia menjalankan proses itu untuk anda. TV perlahan-lahan melalui setiap frekuensi televisyen yang mungkin, membuat senarai setiap saluran yang tersedia di sepanjang jalan. Kemudian, apabila anda pergi menonton TV kemudian, anda hanya melihat senarai itu. Sememangnya, senarai itu perlu dikemas kini sekali-sekala, dan anda harus memulakan proses pengimbasan sekali lagi.

Bilakah Saya Perlu Mengimbas Saluran?

Anda perlu mencari saluran setiap kali ada perubahan pada frekuensi siaran tempatan. Itu bermakna anda mesti melakukan carian semula setiap kali anda bergerak, setiap kali anda membeli TV atau antena baru, dan setiap kali stesen TV tempatan berubah menjadi frekuensi siaran yang berbeza.

Pada masa lalu, ini secara kasar diterjemahkan menjadi "jika TV tidak berfungsi, cari saluran." Tetapi sekarang, Amerika sedang menjalani peralihan TV siaran. Oleh kerana mandat FCC, penyiar terus beralih ke frekuensi yang sesuai dengan 4K, ATSC 3.0 yang tidak mengganggu frekuensi selular. Akibatnya, semua TV akan kehilangan saluran tempatan secara perlahan. Selain itu, saluran yang sama sekali baru boleh muncul di kawasan anda, dan TV anda tidak akan mengetahui bahawa saluran tersebut ada di sana.

Penyelesaian? Imbas saluran baru setiap bulan, atau setiap kali anda menyedari bahawa siaran tempatan hilang. Ini adalah proses yang mudah, dan patut dilakukan demi TV OTA percuma.

Cara Mengimbas (atau Mengimbas Semula) Saluran

Mengimbas (atau meneliti semula) saluran kebanyakannya merupakan proses automatik. Yang perlu anda lakukan adalah mengatur proses tersebut melalui beberapa langkah mudah. Walaupun langkah ini berbeza untuk setiap TV, prosesnya hampir sama di setiap TV di luar sana.

  1. Pastikan TV anda disambungkan ke antena.
  2. Tekan butang "Menu" pada alat kawalan jauh anda. Sekiranya anda tidak mempunyai alat kawalan jauh, TV anda harus mempunyai butang "Menu" bawaan.
  3. Cari dan pilih pilihan "Saluran Saluran" di menu TV anda. Pilihan ini kadang-kadang dilabel "Rescan," "Tune," atau "Auto-tune."
  4. Jika Anda tidak dapat menemukan pilihan "Pemindaian Saluran", cari menu "Tetapan", "Alat", "Saluran", atau "Pilihan" TV. Di beberapa TV, anda harus menekan butang "Input" dan pergi ke "Antena."
  5. Setelah TV anda mula mengimbas saluran, cari sesuatu yang perlu dilakukan. Pengimbasan saluran boleh memakan masa lebih dari 10 minit.
  6. Apabila pengimbasan selesai, TV anda akan memaparkan berapa banyak saluran yang tersedia atau membawa anda kembali ke siaran.
  7. Masih tiada saluran? Cuba jalankan imbasan lain, atau gunakan laman web Mohu untuk memeriksa semula saluran yang tersedia di kawasan anda. Anda mungkin perlu menggerakkan antena untuk penerimaan yang lebih baik juga.

Sekiranya anda menghadapi masalah untuk mencari pilihan "Saluran Saluran" di TV anda, sudah waktunya untuk membaca manualnya. Anda biasanya dapat mencari manual dengan mencari di web untuk membuat dan model TV bersama dengan kata "manual."

Mengapa TV Saya Tidak Boleh Mengimbas Saluran Secara Automatik?

Diakui, ini adalah proses yang kikuk, agak menjengkelkan. Sekiranya radio tidak perlu melakukan revan yang membosankan, mengapa TV tidak dapat mengimbas saluran secara automatik?

Baiklah, seperti itu. Mengimbas (atau meneliti semula) adalah proses automatik; anda hanya memaksa TV anda memasuki proses itu. Sebab mengapa TV anda tidak mengimbas saluran baru secara automatik tanpa kebenaran anda adalah, itu akan menjengkelkan dan mengganggu menonton TV anda.

Ingat, kita berhadapan dengan teknologi berusia 20 tahun. Tidak ada yang salah dengannya; ia hanya mempunyai beberapa kebiasaan. Salah satu kebiasaannya ialah, sementara TV sedang mengimbas, TV tidak dapat digunakan untuk menonton televisyen. Sekiranya TV anda secara rutin mengimbas saluran baru tanpa kebenaran anda, anda harus menghadapi kesunyian 10 minit secara rawak setiap sekali dan seketika. Ia mungkin berlaku semasa anda menonton sinetron atau permainan bola sepak yang penting.

Sekiranya anda tertanya-tanya mengapa radio anda tidak perlu melakukan imbasan automatik, itu kerana mudah untuk menala radio dengan cepat. Isyarat radio yang baik diisi dengan gabungan bahagian yang kuat dan senyap (muzik), sementara isyarat yang buruk diisi dengan monoton statik atau senyap. Jadi, kebanyakan radio mempunyai litar penalaan bawaan yang hanya memeriksa tindak balas amplitud frekuensi radio. Apabila anda menekan "seterusnya" di radio anda, ia hanya menjalankan beberapa frekuensi melalui rangkaian penalaan dan mengunci apa sahaja yang mempunyai gabungan bahagian yang kuat dan tenang.

Jangan Bimbang; Pengimbasan Saluran Akan Berjalan Tidak Lama Lagi

Seperti yang telah kami sebutkan sebelumnya, FCC beralih ke standard siaran ATSC 3.0. Ini adalah perubahan menarik yang patut diteliti. Dalam dekad yang akan datang, ATSC 3.0 akan membolehkan kita menonton siaran TV dalam 4K pada hampir semua peranti, termasuk telefon, tablet, dan kereta.

Secara semula jadi, pengimbasan saluran akan menyakitkan pada peranti genggam atau di dalam kereta. Semasa anda bergerak di sekitar bandar (atau bahkan di sekitar rumah anda) frekuensi akan berubah dalam kualiti dan ketersediaan. Oleh itu, FCC akan menghilangkan keperluan untuk mengimbas saluran di ATSC 3.0. Akhirnya, anda akan lupa bahawa anda perlu duduk selama 10 minit di hadapan TV anda semasa mengimbas saluran, dan panduan ini akan hilang ke dalam eter.

BERKAITAN: ASTC 3.0 Dijelaskan: TV Siaran Akan Datang ke Telefon Anda