Apa yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Meningkatkan Perkakasan Laptop Anda

Komputer riba tidak semudah ditingkatkan seperti PC desktop. Sebenarnya, komputer riba yang lebih baru menjadi lebih sukar untuk ditingkatkan - tetapi anda masih dapat menaik taraf komputer riba dengan lebih banyak RAM atau pemacu keadaan pepejal.

Secara amnya, adalah idea yang buruk untuk membeli komputer riba dengan rancangan untuk menaik tarafnya kemudian. Beli perkakasan yang anda perlukan untuk mengelakkan sakit kepala di kemudian hari. Beberapa komputer riba boleh ditingkatkan dengan mudah, tetapi buat kajian anda di sini.

Desktop berbanding komputer riba

BERKAITAN: Jangan Terganggu: Membangun Komputer Sendiri Lebih Mudah Daripada Yang Anda Fikirkan

Apabila anda membina PC desktop sendiri, casing khas akan dilengkapi dengan banyak ruang di dalamnya. Anda boleh membukanya dengan memutar beberapa skru dan mendapat akses mudah ke semua perkakasan dalam casing tersebut. Komponen yang anda pasang tidak kekal, tetapi boleh dikeluarkan dan diganti kemudian. Walaupun anda membeli PC desktop yang sudah siap, motherboardnya mungkin dilengkapi dengan slot RAM kosong dan slot PCI Express kosong sehingga anda dapat memasang lebih banyak RAM dan kad pengembangan. Sebilangan pengeluar mungkin berusaha menjadikan peningkatan PC desktop prebuilt mereka lebih sukar, tetapi bahkan PC tersebut tidak begitu sukar untuk ditingkatkan seperti laptop biasa.

Komputer riba berbeza. Anda tidak membina komputer riba anda sendiri - sebaliknya, anda membeli komputer riba yang sudah siap dari pengeluar. Mereka membina casis (case) khusus untuk komputer riba dan memilih komponen yang sesuai dengan casing tersebut. Ultrabook Intel moden dan MacBook Apple menjadi semakin nipis dan ringan, dan tidak direka bentuk untuk ditingkatkan pengguna.

Halangan untuk Meningkatkan Komputer Riba

BERKAITAN: Sekiranya Anda Membeli Jaminan Lanjutan?

Inilah yang sering menghalang anda daripada menaik taraf komputer riba:

  • Reka Bentuk : Banyak komputer riba tidak dirancang untuk dibuka. Contohnya, ambil Surface Pro 2 Microsoft - anda perlu menggunakan pengering pengering untuk mencairkan pelekat di sekitar paparan dan membukanya. Sebaik sahaja anda masuk, anda akan menemui kekacauan komponen yang padat - bateri juga dilekatkan pada casing, jadi anda tidak boleh menggantinya dengan mudah. MacBook Apple boleh dibuka dengan pemutar skru (secara teorinya - mereka menggunakan skru proprietari), tetapi anda akan menemui kekacauan komponen dengan bateri juga terpasang di tempatnya.
  • Membukanya : Walaupun membuka komputer riba anda mungkin, ini bukan pengalaman yang menyenangkan. Komputer riba mempunyai banyak komponen yang dikemas rapat, jadi anda mungkin harus mengeluarkan banyak komponen lain dari komputer riba anda sebelum melakukan servis pada komponen tertentu. Contohnya, Surface Pro 2 Microsoft mempunyai lebih daripada 90 skru di dalamnya!
  • Memateri pada Komponen : Beberapa peranti dilengkapi dengan komponen yang dipateri. Sebagai contoh, MacBook dilengkapi dengan CPU, GPU, dan RAM yang disolder ke papan logiknya (atau motherboard, seperti yang disebut oleh pengguna PC). Anda tidak boleh membuang mana-mana komponen ini dan memasang yang baru. (Pematerian adalah proses penggunaan bahan logam cair pada api yang tinggi pada dua objek. Logam menyejukkan dan kedua objek - RAM dan papan induk, dalam hal ini - disatukan oleh logam. Dengan kata lain, anda tidak boleh keluarkan komponen kerana terpasang pada papan induk anda.)
  • Jaminan : Walaupun anda dapat membuka komputer riba dan mengganti beberapa komponen, kebanyakan pengeluar komputer riba berpendapat bahawa ini akan membatalkan jaminan anda. Sekiranya komputer riba anda dapat dibuka dengan mudah, anda mungkin perlu mengeluarkan pelekat pembatalan jaminan untuk masuk ke dalam. Pengilang mungkin mencari bukti bahawa anda telah merosakkan komputer riba jika anda menghantarnya kembali. Mereka ingin menolak tuntutan jaminan anda jika mereka menemui bukti yang mungkin menyebabkan masalah anda. Secara teori, pengeluar harus menghormati jaminan sama ada anda membuka komputer riba atau tidak jika masalah itu bukan salah anda. Tetapi banyak pengeluar PC memberikan perkhidmatan pelanggan yang sangat buruk, jadi nasib baik berdebat dengan mereka!

Peningkatan Umum Yang Boleh Berfungsi

BERKAITAN: Apakah Pemacu Keadaan Pepejal (SSD), dan Adakah Saya Memerlukannya?

Banyak komputer riba boleh ditingkatkan dengan beberapa cara biasa. Peningkatan ini akan menjadi yang paling mudah pada komputer riba yang lebih lama, yang lebih besar dan selalunya lebih mesra peningkatan.

  • Pasang Lebih Banyak RAM : Sekiranya papan induk komputer riba anda mempunyai slot RAM yang ada, mungkin mudah untuk membeli stik RAM yang lain dan memasukkannya. Sekiranya slot RAM komputer riba anda penuh, mungkin untuk mengeluarkan tongkat RAM semasa dan memasang yang baru tongkat RAM dengan kapasiti lebih banyak. Beberapa komputer riba (biasanya lebih tua, komputer riba yang lebih besar) sebenarnya dilengkapi dengan panel memori khas yang terletak di bahagian bawah komputer riba, yang boleh anda buka dengan mudah untuk mengakses slot RAM pada papan induk anda. Pastikan anda membeli jenis RAM yang betul untuk komputer riba jika anda menggunakan laluan ini.
  • Naik taraf ke SSD : Sekiranya anda mempunyai komputer riba yang dilengkapi dengan pemacu keras mekanikal yang lebih perlahan, anda mungkin dapat meningkatkannya ke pemacu keadaan pepejal yang lebih cepat dengan mudah. Proses ini akan melibatkan membuka komputer riba anda, mengeluarkan cakera keras semasa, dan memasang pemacu keadaan pepejal di tempatnya. Anda perlu membuat salinan pemacu sistem operasi anda terlebih dahulu atau memasang semula Windows selepas itu. Beberapa komputer riba yang lebih besar mungkin mempunyai banyak ruang cakera keras, tetapi tidak bergantung pada itu.
  • Ganti Pemacu Optik Dengan SSD : Sekiranya anda ingin mengekalkan pemacu dalaman komputer riba dan memasang pemacu keadaan pepejal, anda mungkin dapat mengganti pemacu optik (CD, DVD, atau Blu-ray) komputer riba dengan keadaan pepejal memandu. Anda memerlukan penutup yang sesuai yang membolehkan SSD masuk ke ruang pemacu optik untuk ini.

Peningkatan CPU dan GPU mungkin dilakukan pada beberapa komputer riba, tetapi ini akan lebih sukar. Anda perlu memastikan untuk membeli komponen yang serasi dengan komputer riba dan disokong oleh BIOSnya. CPU dan GPU yang berbeza menghasilkan jumlah haba yang berbeza, jadi komponen baru anda mungkin menghasilkan terlalu banyak haba untuk kipas dan penyelesaian penyejukan yang disertakan dengan komputer riba anda. Ini semua masalah yang perlu anda fikirkan.

Lakukan Penyelidikan Anda

Oleh itu, bolehkah anda menaik taraf RAM komputer riba atau memasang pemacu keadaan pepejal yang pantas? Lakukan kajian anda! Lihat di dalam talian untuk melihat apakah model komputer riba anda boleh ditingkatkan dengan mudah dan jika orang lain berjaya menaik taraf komponennya. Periksa dengan tepat jenis RAM, pemacu keadaan pepejal atau komponen lain yang disokong oleh komputer riba anda.

Beberapa pengeluar komputer riba menyediakan manual servis yang akan memandu anda melalui proses membuka komputer riba dan mengeluarkan pelbagai komponen. Lakukan carian untuk melihat apakah komputer riba anda mempunyai manual perkhidmatan rasmi yang boleh anda gunakan. Sekiranya tidak, anda mungkin dapati panduan tidak rasmi untuk membuka komputer riba dan memasang komponen yang ditulis oleh pengguna lain.

Pastikan untuk memeriksa prosesnya lebih awal dan melihat sama ada anda merasa selesa mengikuti arahan. Beberapa peningkatan akan jauh lebih sukar daripada yang lain.

Anda tidak boleh membeli komputer riba dengan rancangan untuk menaik tarafnya. Idea seperti, "Baiklah, RAM sedikit di sisi rendah tetapi saya selalu dapat menambah lebih banyak lagi kemudian," atau, "Saya akan memasang pemacu keadaan pepejal untuk mempercepatnya," tidak dapat dianggap seperti mereka boleh menggunakan PC desktop. Lakukan kajian anda lebih awal untuk melihat apakah ini mungkin. Walaupun mungkin kemudian, anda mungkin ingin mencari komputer riba dengan jumlah RAM yang anda inginkan atau pemacu keadaan pepejal yang baik dan membelinya, kerana ia akan menjimatkan sakit kepala di kemudian hari.

Banyak komputer riba masih boleh ditingkatkan, tetapi kita menuju masa depan di mana kebanyakan komputer tidak dapat diservis oleh pengguna.

Kredit Imej: Ray Weitzenberg di Flickr, Ambra Galassi di Flickr, Christoph Bauer di Flickr, Mark Skipper di Flickr, Joel Dueck di Flickr