Cara Memperbaiki Sistem Ubuntu Bila Tidak Booting

Ubuntu tidak menawarkan alat Safe Mode dan Automatic Repair yang anda dapati di Windows, tetapi ia menawarkan menu pemulihan dan pilihan pemasangan semula yang menyimpan fail dan program anda.

Sekiranya anda tidak dapat boot apa-apa - bahkan pemacu USB atau CD - anda mungkin perlu mengkonfigurasi urutan boot di BIOS anda. Sekiranya ini tidak membantu, mungkin terdapat masalah perkakasan dengan komputer anda.

Periksa sama ada Anda Boleh Mengakses GRUB Boot Loader

BERKAITAN: GRUB2 101: Cara Mengakses dan Menggunakan Boot Loader Distribusi Linux Anda

Perkara pertama yang perlu diperiksa adalah sama ada anda dapat mengakses boot loader GRUB2. Boot komputer anda sambil menahan kekunci Shift. Sekiranya anda melihat menu dengan senarai sistem operasi muncul, anda telah mengakses pemuat boot GRUB.

Sekiranya anda tidak melihat menu dengan senarai pilihan but muncul, pemuat but GRUB mungkin telah ditimpa, menghalang Ubuntu daripada boot. Ini boleh berlaku jika anda memasang Windows pada pemacu setelah memasang Ubuntu atau sebaran Linux lain di atasnya. Windows menulis boot loader sendiri ke sektor boot, dan anda tidak akan dapat boot Ubuntu sehingga anda memasang semula GRUB.

GRUB juga dapat boot Windows untuk anda, jadi anda masih dapat boot ke Windows setelah anda memasang GRUB. Dalam situasi dual-boot, anda biasanya harus memasang Linux pada komputer setelah anda memasang Windows.

Baiki GRUB Sekiranya Anda Tidak Dapat Mengaksesnya

BERKAITAN: Cara Membaiki GRUB2 Apabila Ubuntu Tidak Booting

Sekiranya anda tidak dapat mengakses GRUB, anda perlu membaikinya. Anda boleh menggunakan cakera pemasangan Ubuntu atau pemacu USB untuk melakukan ini. Boot ke pemacu USB dan gunakan sistem Linux untuk memperbaiki GRUB. Kami mempunyai panduan untuk memasang semula pemuat boot GRUB2 di Ubuntu, baik dengan alat Pembaikan Boot grafik atau dengan menggunakan perintah terminal Linux standard.

Anda juga boleh menggunakan cakera Boot Repair khusus untuk boot terus ke alat Boot Boot grafik. Ini mungkin diperlukan, kerana alat Pembaikan Boot tidak tersedia untuk Ubuntu 14.04 ketika kami menulis artikel ini.

Setelah membaiki pemuat but GRUB, anda seharusnya dapat menghidupkan semula komputer anda semula. Pemuat but GRUB2 akan muncul dan boot Ubuntu seperti biasa. (GRUB2 disembunyikan secara lalai, jadi anda mungkin hanya melihat boot Ubuntu. Anda boleh menahan Shift pada awal proses boot untuk melihatnya.)

Gunakan Mod Pemulihan Sekiranya Anda Boleh Mengakses GRUB

Sekiranya anda melihat menu but GRUB, anda boleh menggunakan pilihan di GRUB untuk membantu memperbaiki sistem anda. Pilih pilihan menu "Pilihan lanjutan untuk Ubuntu" dengan menekan kekunci anak panah anda dan kemudian tekan Enter. Gunakan kekunci anak panah untuk memilih pilihan "Ubuntu ... (mod pemulihan)" di submenu dan tekan Enter.

GRUB akan mem-boot sistem Ubuntu anda dalam menu mod pemulihan yang sangat minimum, melewatkan sebahagian besar perkhidmatan sistem dan semua aplikasi grafik yang dimuat. Ia bahkan akan memuatkan sistem fail anda dalam mod baca sahaja yang selamat.

Pilih pilihan menu dan tekan Enter untuk menggunakannya:

  • bersih : Percubaan untuk memberi ruang kosong pada sistem fail anda. Sekiranya simpanan anda penuh dan ini menyebabkan beberapa masalah, ini dapat membantu mengosongkan ruang.
  • dpkg : Membaiki pakej perisian yang rosak. Sekiranya pakej gagal dipasang dengan betul dan sistem anda tidak berfungsi kerana itu, ini dapat membantu.
  • failafeX : Boot komputer anda dalam mod grafik failafe. Sekiranya terdapat masalah dengan konfigurasi pelayan grafik Xorg atau pemacu grafik anda dan itu menyebabkan sistem Ubuntu anda boot ke skrin hitam atau menghalang desktop grafik memuat dengan betul, ini dapat membawa anda kembali ke desktop grafik itu.
  • fsck : Melakukan pemeriksaan sistem fail, yang mengimbas sistem fail komputer untuk kesalahan dan memperbaikinya secara automatik. Ia seperti chkdsk di Windows.
  • grub : Mengemas kini pemuat but GRUB. Sekiranya anda dapat menggunakan pemuat but GRUB untuk masuk ke menu ini, pilihan ini mungkin tidak akan membantu.
  • rangkaian : Aktifkan rangkaian, yang dilumpuhkan secara lalai dalam mod pemulihan.
  • root : Meninggalkan menu dan pergi ke prompt shell root. Dari sini, anda boleh memasang sistem fail dalam mod tulis dan menjalankan perintah yang dapat membantu menyelesaikan masalah dengan sistem. Anda hanya boleh melakukan ini jika anda tahu apa yang anda lakukan - ini adalah cara untuk menyelesaikan masalah dengan tangan jika anda tahu caranya.

Pasang semula Ubuntu Semasa Menyimpan Fail dan Program

jika ada masalah dengan sistem Ubuntu yang anda pasang, anda masih boleh menjalankan pemacu CD atau USB live Ubuntu. Boot ke media langsung dan mulakan memasang Ubuntu. Ubuntu harus mencari pemasangan yang ada dan memberi anda pilihan "Pasang semula Ubuntu". Apabila anda melakukan pemasangan semula, pemasang akan menyimpan semua fail dan tetapan peribadi anda. Bahkan mungkin menyimpan pakej perisian yang anda pasang, jika mungkin. Pilihan Pasang Semula akan menghapus semua tetapan seluruh sistem anda dan mengembalikannya ke lalai, tetapi itu harus menyelesaikan masalah yang boleh menyebabkan tetapan sistem yang salah dikonfigurasi.

Pilih pilihan ini dan teruskan proses untuk memasang semula Ubuntu di komputer anda. Proses pemasangan juga akan memasang semula boot loader GRUB2 bersama dengan Ubuntu, jadi ia juga akan menyelesaikan masalah GRUB.

Sekiranya anda bimbang kehilangan fail anda, ada baiknya anda mempunyai sandaran. Anda dapat menggunakan pilihan "Cuba Ubuntu" pada media pemasangan Ubuntu untuk mengakses desktop grafik. Dari sini, buka pengurus fail dan akses fail yang disimpan di pemacu sistem Ubuntu anda. Sambungkan sejenis storan luaran - seperti pemacu kilat USB atau pemacu keras luaran - ke komputer dan gunakan pengurus fail grafik untuk membuat sandaran fail anda.

Anda akan menemui pemacu Ubuntu di bawah Peranti di bar sisi. Anda akan menemui fail peribadi anda di direktori / rumah / NAMA anda. Pastikan anda mengingat fail konfigurasi tersembunyi anda jika anda juga mahu menyandarkannya.

Secara teori, ini tidak perlu - pilihan Pasang Semula tidak boleh menghapus fail anda. Walau bagaimanapun, adalah idea yang baik untuk mempunyai salinan sandaran fail anda. jika tidak, mungkin idea yang baik untuk membuat sandaran itu sebelum melakukan perkara lain. Sesuatu mungkin selalu salah.

Proses ini seharusnya membetulkan Ubuntu jika tidak dapat boot. Sekiranya tidak berfungsi, mungkin ada masalah yang lebih serius dengan perkakasan komputer anda atau pemacu sistemnya. Contohnya, jika komputer anda mengatakan bahawa ia tidak mempunyai peranti boot dalaman dan anda tidak dapat melihat pemacu dalamannya semasa anda boot ke media langsung Ubuntu, pemacu sistem mungkin mengalami kerosakan fizikal.

Sekiranya tidak ada yang berlaku semasa anda boot komputer - bahkan logo boot atau semacam BIOS atau mesej permulaan UEFI - perkakasan komputer mungkin rosak. Sekiranya komputer riba, baterinya mungkin sudah mati.

Kredit Gambar: Mila Ranta di Flickr