Cara Menguraikan Teks dalam Word

Menggarisbawahi adalah tugas biasa di Word, dan mudah dilakukan, tetapi bagaimana jika anda perlu membuat garis besar (juga disebut overcore atau overbar), beberapa teks? Overlining adalah perkara biasa dalam bidang ilmiah, tetapi terdapat pelbagai alasan untuk overlining teks. Walau bagaimanapun, Word tidak menjadikannya mudah.

Anda boleh menggunakan overlining pada teks anda di Word menggunakan kod medan atau editor persamaan, atau anda boleh menambahkan batas perenggan ke bahagian atas teks.

Menggunakan Kod Medan

Pertama, kami akan menunjukkan kepada anda cara menggunakan kod medan untuk menggunakan overlining pada teks. Buka dokumen yang ada atau baru di Word dan letakkan kursor di tempat anda mahu meletakkan teks dengan garis atas. Tekan "Ctrl + F9" untuk memasukkan tanda kurung bidang, yang diserlahkan dengan warna kelabu. Kursor secara automatik diletakkan di antara pendakap.

Masukkan teks berikut di antara tanda kurung.

EQ \ x \ hingga ()

CATATAN: Terdapat ruang antara "EQ" dan "\ x" dan antara "\ x" dan "\ t ()". "EQ" adalah kod medan yang digunakan untuk membuat persamaan dan "\ x" dan "\ to" adalah suis yang digunakan untuk memformat persamaan atau teks. Terdapat suis lain yang boleh anda gunakan dalam kod medan EQ, termasuk yang menggunakan sempadan bawah, kanan, kiri, dan kotak pada persamaan atau teks.

Letakkan kursor di antara tanda kurung dan masukkan teks yang ingin anda gariskan.

Untuk memaparkan ini sebagai teks dan bukannya kod bidang, klik kanan di mana sahaja dalam kod bidang dan pilih "Toggle Field Codes" dari menu pop timbul.

Teks yang anda masukkan ke dalam kod medan dipaparkan dengan garis di atasnya. Apabila kod medan dipaparkan seperti teks biasa, anda dapat menyorotnya dan menerapkan berbagai format padanya, seperti fon, ukuran, tebal, warna, dll.

CATATAN: Untuk memaparkan lagi kod medan, cukup klik kanan dalam teks dan pilih "Toggle Field Codes" sekali lagi. Apabila anda meletakkan kursor dalam teks yang dihasilkan dari menggunakan kod medan, teks tersebut diserlahkan dengan warna kelabu, sama seperti kod medan.

Sekiranya anda mahu garis melangkaui kedua-dua hujung teks, tambahkan spasi semasa memasukkan teks ke dalam kod medan. Ini berguna untuk membuat baris dengan nama di bawahnya untuk menandatangani dokumen rasmi.

Kod medan berfungsi di semua versi Word, untuk Windows dan Mac.

Menggunakan Editor Persamaan

Anda juga boleh menggunakan overlining pada teks menggunakan editor persamaan. Untuk melakukannya, klik tab "Masukkan" dalam dokumen Word anda.

Di bahagian "Simbol" tab "Masukkan", klik "Persamaan".

Tab "Reka Bentuk" di bawah "Alat Persamaan" dipaparkan. Di bahagian "Struktur", klik "Aksen" untuk mengakses pelbagai aksen yang dapat Anda terapkan ke bahagian atas teks dalam persamaan. Terdapat dua aksen berbeza yang boleh anda gunakan. Pilih "Bar" di bawah "Aksen" pada menu lungsur ...

… Atau pilih “Overbar” di bawah “Overbars and Underbars”. "Overbar" menghasilkan garis yang sedikit lebih panjang di atas teks daripada "Bar".

Aksen yang dipilih dipaparkan di atas kotak putus kecil di objek persamaan.

Untuk memasukkan teks anda, klik pada kotak putus-putus untuk memilihnya.

Taipkan teks anda ke dalam kotak putus-putus. Garis meluas untuk merangkumi teks semasa anda menaip.

Klik di luar objek persamaan untuk melihat "persamaan" selesai, atau teks yang digariskan.

Perhatikan bahawa ketika memasukkan kata hubung atau frasa ke dalam persamaan dalam Editor Persamaan, seperti "How-To Geek", ada spasi sebelum dan sesudah tanda hubung. Itu kerana ia adalah persamaan dan Word menganggap tanda sempang sebagai tanda tolak antara dua operan. Sekiranya anda tidak mempunyai ruang tersebut (atau jika anda tidak memasang Editor Persamaan), kaedah pertama di atas, atau kaedah berikut, mungkin berfungsi lebih baik untuk anda.

Menambah Sempadan Perenggan

Menerapkan garis besar pada teks juga dapat dilakukan dengan menggunakan batas perenggan. Taipkan teks yang ingin anda gariskan ke dalam dokumen Word anda dan pastikan tab "Home" aktif di bar reben. Klik anak panah ke bawah pada butang "Sempadan" di bahagian "Perenggan" pada tab "Beranda".

Pilih "Top Border" dari menu drop-down.

Garis di atas perenggan memanjang dari margin kiri ke margin kanan. Walau bagaimanapun, anda boleh menyesuaikan lekukan untuk perenggan itu untuk memendekkan garis. Untuk melakukan ini, anda mesti membuat pembaris kelihatan. Klik tab "Lihat".

Di bagian "Tunjukkan" pada tab "Lihat", klik kotak centang "Penguasa" sehingga ada tanda centang di kotak centang

Untuk menukar lekukan untuk perenggan, letakkan kursor di perenggan dan letakkan tetikus anda di atas salah satu penanda inden pada pembaris. Untuk contoh ini, kita akan menjadikan "Inden Kanan" lebih besar, memendekkan garis dari kanan.

CATATAN: Untuk menggerakkan lekukan kiri, letakkan tetikus anda di atas kotak kecil tepat di bawah dua segitiga kecil di sebelah kiri pembaris untuk menggerakkan segitiga bersama-sama. JANGAN memindahkan segitiga secara berasingan.

Klik dan seret lekukan sehingga garis panjang yang anda mahukan.

Lepaskan butang tetikus setelah anda selesai menggerakkan lekukan. Garisan sekarang lebih pendek.

Sehingga Microsoft menambahkan kemampuan ini sebagai ciri biasa, kaedah ini memberikan cara mengatasi batasan tersebut. Mereka mungkin tidak semudah menonjolkan teks dan mengklik satu butang, atau menekan kekunci pintas, tetapi mereka akan berfungsi dalam keadaan darurat.