Cara Menggunakan Sejarah Fail Windows untuk Menyandarkan Data Anda

Sejarah Fail adalah alat sandaran utama Windows 10, yang awalnya diperkenalkan di Windows 8. Walaupun namanya, Sejarah Fail bukan sekadar cara untuk memulihkan versi fail sebelumnya - ini adalah alat sandaran yang dilengkapi sepenuhnya.

Setelah anda menetapkan Sejarah Fail, anda hanya boleh menyambungkan pemacu luaran ke komputer anda dan Windows akan secara automatik menyandarkan fail anda ke dalamnya. Biarkan ia bersambung dan Windows akan membuat sandaran secara automatik mengikut jadual.

Cara Mengaktifkan Sejarah Fail

BERKAITAN: Cara Menggunakan Semua Alat Sandaran dan Pemulihan Windows 10

Sejarah Fail dirancang agar cepat dan mudah diaktifkan, tidak seperti alat sandaran yang kompleks. Untuk mengaktifkannya, sambungkan dahulu cakera keras luaran ke komputer anda. Seterusnya, buka aplikasi Tetapan dari menu Mula anda. Navigasi ke Kemas kini & Keselamatan> Sandaran.

Klik atau ketuk pilihan "Tambahkan pemacu" di bawah Sandarkan menggunakan Sejarah Fail untuk menambah pemacu luaran yang akan dicadangkan oleh Sejarah Fail. Ia akan menyenaraikan pemacu luaran dan memberi anda pilihan untuk menyandarkannya.

Anda juga boleh menggunakan Panel Kawalan untuk ini, tetapi kami akan merangkumi antara muka Tetapan baru di sini. Sekiranya anda ingin menggunakan Panel Kawalan (sebagai contoh, jika anda masih menggunakan Windows 8), buka Panel Kawalan dan arahkan ke Sistem dan Keselamatan> Sejarah Fail.

Pilih pemacu, dan Windows akan menggunakannya untuk Sejarah Fail. Pilihan "Cadangkan fail saya secara automatik" akan muncul dan dihidupkan secara automatik. Windows akan menyandarkan fail anda ke pemacu secara automatik setiap kali anda menyambungkannya ke komputer.

Cara Mengkonfigurasi Sejarah Fail

Pilih "Lebih banyak pilihan" untuk mengkonfigurasi seberapa sering Sejarah Fail disandarkan, berapa lama ia menyimpan salinan sandaran tersebut, dan - yang paling penting - fail mana yang disandarkannya.

Sejarah Fail membuat sandaran fail anda secara automatik setiap jam secara lalai, tetapi anda boleh memilih waktu yang berbeza di sini. Anda boleh memilih sekali setiap 10 minit, 15 minit, 20 minit, 30 minit, 1 jam, 3 jam, 6 jam, 12 jam, atau sekali sehari.

Ia biasanya akan menyimpan sandaran anda selama-lamanya, tetapi anda boleh menghapusnya apabila mereka berusia satu bulan, 3 bulan, 6 bulan, 9 bulan, 1 tahun, atau 2 tahun. Anda juga boleh membuat Sejarah Fail menghapus sandaran secara automatik yang diperlukan untuk memberi ruang pada pemacu Sejarah Fail anda.

Secara lalai, Sejarah Fail akan ditetapkan untuk membuat sandaran folder penting di folder utama akaun pengguna anda. Ini termasuk folder Desktop, Dokumen, Muat Turun, Muzik, Gambar, Video. Ini juga termasuk folder Roaming di mana banyak program menyimpan data aplikasi, folder OneDrive anda, dan folder lain.

Anda boleh menyemak senarai penuh folder di tetingkap ini, dan menambahkan lebih banyak folder. Pilih "Tambahkan folder" dan anda akan dapat memilih folder mana pun di komputer anda untuk membuat sandaran. Anda juga dapat memilih folder di sini dan menggunakan butang "Buang" untuk mengelakkan Windows menyandarkannya.

CATATAN: Di Windows 8, anda tidak mempunyai pilihan untuk menambahkan folder dari Sejarah Fail - sebaliknya, anda mesti menambahkan folder ke Perpustakaan agar ia disertakan.

Anda juga akan menemui bahagian "Kecualikan folder ini" yang membolehkan anda mengecualikan subfolder tertentu daripada disandarkan. Sebagai contoh, anda boleh membuat Windows membuat sandaran secara automatik setiap folder dalam folder Dokumen anda, tetapi mengabaikan satu folder tertentu. Di Windows 8, anda akan menjumpainya di sebelah kiri tetingkap Sejarah Fail.

Untuk mulai membuat sandaran ke pemacu lain, gunakan butang "Berhenti menggunakan pemacu". Ini membolehkan anda berhenti membuat sandaran ke pemacu semasa dan mula membuat sandaran ke pemacu baru. Sandaran tidak akan dihapus, tetapi Windows hanya dapat dikonfigurasi untuk membuat sandaran ke satu pemacu sekaligus.

Pautan "Lihat tetapan lanjutan" di sini membawa anda ke Panel Kawalan, yang menawarkan antara muka lain yang dapat anda gunakan untuk mengkonfigurasi Sejarah Fail. Klik "Tetapan Lanjutan" di sini dan anda akan menemui beberapa pilihan lagi, termasuk kemampuan untuk melihat ralat baru-baru ini di Event Viewer, membersihkan versi fail lama, dan membiarkan komputer lain yang merupakan bahagian dari kumpulan rumah anda membuat sandaran ke memandu.

Cara Memulihkan Fail dari Sandaran Anda

Untuk memulihkan fail dari pemacu luaran anda, buka aplikasi Tetapan, pilih "Kemas kini & keselamatan", pilih "Cadangan," pilih "Pilihan lain", tatal ke bawah ke bawah tetingkap, dan pilih "Pulihkan fail dari cadangan semasa. "

Anda juga dapat membuka Panel Kawalan, pilih "Sistem dan Keamanan", pilih "Sejarah Fail", dan klik "Pulihkan fail peribadi."

(Sekiranya anda mempunyai sandaran Sejarah Fail yang anda buat di komputer lain, cukup siapkan Sejarah Fail pada komputer baru dan pilih pemacu yang mengandungi sandaran Sejarah Fail lama anda. Mereka kemudian akan muncul di antara muka Pulihkan Fail supaya anda dapat memulihkan fail, hanya seboleh mungkin jika sandaran dibuat pada komputer semasa.)

Antara muka ini akan membolehkan anda melihat sandaran dan memulihkan fail. Semak imbas fail yang ada dan pilih satu atau lebih fail atau folder. Anda boleh melihatnya dengan mengklik kanan atau memilihnya dan klik butang hijau untuk mengembalikannya ke komputer anda.

Untuk memilih jangka masa, klik butang anak panah atau panel di sisi tetingkap. Anda juga akan diberitahu berapa banyak tempoh masa sandaran yang tersedia. Sebagai contoh, dalam tangkapan skrin di bawah, "2 dari 3" di bahagian atas tetingkap menunjukkan terdapat tiga sandaran yang tersedia, dan kami melihat yang kedua. Terdapat satu sandaran lama, dan satu sandaran yang lebih baru.

Cara Memulihkan Fail Dari Dalam Penjelajah Fail

Anda juga dapat memulihkan fail versi sebelumnya dengan cepat dari File Explorer. Buka File Explorer, klik kanan fail yang ingin anda kembalikan, dan klik "Pulihkan versi sebelumnya." Anda juga dapat mengklik "Properties" dan kemudian pilih tab "Versi Sebelumnya".

Sebarang versi fail sebelumnya yang tersedia dari Sejarah Fail akan tersedia di sini. Anda boleh melihatnya, mengembalikannya ke lokasi asalnya, atau memulihkan versi sebelumnya ke lokasi lain di komputer anda.

Anda juga dapat melihat versi sebelumnya dan menghapus fail yang ada di folder tertentu. Untuk melakukan ini, arahkan ke folder di File Explorer, klik tab "Rumah" di bar pita di bahagian atas tetingkap, dan klik "Sejarah."

Anda akan diberikan senarai fail yang dapat anda pulihkan yang pernah ada di folder. Ini adalah antara muka yang sama yang anda gunakan semasa memulihkan fail secara normal, tetapi File Explorer membolehkan anda memulakan dari dalam folder tertentu untuk mempercepat.

Sejarah Fail adalah pilihan sandaran yang sangat mudah dan berguna, dan ia adalah percuma. Windows 10 juga membolehkan anda membuat sandaran imej sistem jika anda mahukan salinan sandaran penuh dari keadaan sistem operasi anda. Ini bukan penyelesaian yang sesuai untuk membuat sandaran fail anda - walaupun anda membuat sandaran imej sistem, anda semestinya membuat sandaran fail penting anda yang lebih kerap dengan Sejarah Fail - tetapi beberapa geeks mungkin menganggapnya berguna jika mereka bermain dengan Pendaftaran atau fail sistem lain.