Sistem Fail Linux Mana Yang Perlu Anda Gunakan?

Semasa memformat partition pada PC Linux, anda akan melihat pelbagai pilihan sistem fail. Pilihan ini tidak perlu terlalu banyak. Sekiranya anda tidak pasti sistem fail Linux mana yang akan digunakan, ada jawapan yang mudah.

Jawapan Pantas: Gunakan Ext4 jika Anda Tidak Pasti

Kami akan memasuki rumpai dan membezakan perbezaan antara pelbagai sistem fail dalam sekejap, tetapi jika anda tidak pasti: Gunakan Ext4.

Ext4 adalah sistem fail lalai pada sebilangan besar pengedaran Linux dengan alasan. Ini adalah versi sistem fail Ext3 yang lebih baik. Ini bukan sistem fail paling mutakhir, tetapi bagus: Ini bermaksud Ext4 padat dan stabil.

Di masa depan, pengedaran Linux secara beransur-ansur akan beralih ke arah BtrFS. BtrFS masih canggih dan melihat banyak perkembangan, jadi anda pasti ingin menjauhinya dari sistem pengeluaran. Risiko kerosakan data atau masalah lain tidak sepadan dengan peningkatan kelajuan yang berpotensi.

BERKAITAN: Apakah Perbezaan Antara FAT32, exFAT, dan NTFS?

Namun, perhatikan bahawa nasihat "gunakan Ext4" ini hanya berlaku untuk partisi sistem Linux dan partisi dalam cakera lain yang hanya akan diakses oleh Linux. Sekiranya anda memformat pemacu luaran yang ingin anda kongsi dengan sistem operasi lain, anda tidak boleh menggunakan Ext4 kerana Windows, macOS, dan peranti lain tidak dapat membaca sistem fail Ext4. Anda ingin menggunakan exFAT atau FAT32 semasa memformat pemacu luaran di Linux.

Sekiranya anda menyiapkan partition pada pemacu boot Linux utama anda, anda juga ingin membuat partisi swap dengan ukuran sekurang-kurangnya beberapa GB semasa mengatur partisi tersebut. Partition ini digunakan untuk "swap space". Ia serupa dengan fail paging pada Windows. Linux menukar memori ke ruang pertukaran apabila RAMnya penuh. Partisi ini mesti diformat sebagai "swap" dan bukannya dengan sistem fail tertentu.

Apa itu Jurnal?

Satu perkara yang akan anda perhatikan ketika memilih antara sistem fail adalah beberapa di antaranya ditandai sebagai sistem fail "penjurnalan" dan ada yang tidak. Ini sangat penting.

Jurnal direka untuk mencegah kerosakan data dari kerosakan dan kehilangan kuasa secara tiba-tiba. Katakan sistem anda telah melalui proses menulis fail ke cakera dan tiba-tiba kehilangan kuasa. Tanpa jurnal, komputer anda tidak akan tahu sama ada fail tersebut ditulis sepenuhnya ke cakera. Fail akan kekal di sana pada cakera, rosak.

Dengan jurnal, komputer anda akan mengetahui bahawa ia akan menulis fail tertentu ke cakera di jurnal, menulis fail itu ke cakera, dan kemudian membuang pekerjaan itu dari jurnal. Sekiranya kekuatannya habis untuk menulis fail, Linux akan memeriksa jurnal sistem fail ketika boot dan menyambung semula pekerjaan yang telah selesai. Ini mencegah kehilangan data dan kerosakan fail.

Jurnal membuat prestasi penulisan cakera perlahan sedikit, tetapi sangat berbaloi di desktop atau komputer riba. Ia tidak terlalu banyak yang anda fikirkan. Fail penuh tidak ditulis ke jurnal. Sebaliknya, hanya metadata fail, inode, atau lokasi cakera yang direkodkan dalam jurnal sebelum ditulis ke cakera.

Setiap sistem fail moden menyokong penjurnalan, dan anda pasti ingin menggunakan sistem fail yang menyokong penjurnalan semasa menyiapkan desktop atau komputer riba.

Sistem fail yang tidak menawarkan penjurnalan tersedia untuk digunakan pada pelayan berprestasi tinggi dan sistem lain di mana pentadbir ingin mengeluarkan prestasi tambahan. Mereka juga sesuai untuk pemacu kilat yang boleh ditanggalkan, di mana anda tidak mahu overhead yang lebih tinggi dan penulisan jurnal tambahan.

Apa Perbezaan Antara Semua Sistem Fail Linux?

Walaupun Microsoft mengembangkan Windows dan Apple mengawal macOS, Linux adalah projek sumber terbuka yang dibangunkan oleh masyarakat. Sesiapa sahaja (atau mana-mana syarikat) yang mempunyai kemahiran dan masa boleh membuat sistem fail Linux baru. Itulah satu sebab mengapa terdapat begitu banyak pilihan. Berikut adalah perbezaannya:

 • Ext bermaksud "Sistem fail lanjutan", dan merupakan yang pertama dibuat khusus untuk Linux. Ia mempunyai empat semakan utama. "Ext" adalah versi pertama dari sistem file, diperkenalkan pada tahun 1992. Ini merupakan peningkatan besar dari sistem fail Minix yang digunakan pada masa itu, tetapi tidak memiliki fitur penting. Banyak pengedaran Linux tidak lagi menyokong Ext.
 • Ext2 bukan sistem fail jurnal. Ketika diperkenalkan, ini adalah sistem fail pertama yang menyokong atribut fail yang diperluas dan 2 terabyte drive. Kekurangan jurnal Ext2 bermaksud menuliskan ke cakera lebih sedikit, yang menjadikannya berguna untuk memori flash seperti pemacu USB. Walau bagaimanapun, sistem fail seperti exFAT dan FAT32 juga tidak menggunakan jurnal dan lebih serasi dengan sistem operasi yang berbeza, jadi kami mengesyorkan anda mengelakkan Ext2 melainkan anda tahu bahawa anda memerlukannya atas sebab tertentu.
 • Ext3 pada dasarnya hanyalah Ext2 dengan jurnal. Ext3 dirancang agar sesuai dengan Ext2, membolehkan partisi ditukarkan antara Ext2 dan Ext3 tanpa memerlukan format. Sudah lebih lama daripada Ext4, tetapi Ext4 sudah ada sejak tahun 2008 dan diuji secara meluas. Pada ketika ini, anda lebih baik menggunakan Ext4.
 • Ext4 juga dirancang agar serasi ke belakang. Anda boleh memasang sistem fail Ext4 sebagai Ext3, atau memasang sistem fail Ext2 atau Ext3 sebagai Ext4. Ini termasuk ciri-ciri baru yang mengurangkan pemecahan fail, memungkinkan jumlah dan fail yang lebih besar, dan menggunakan peruntukan tertunda untuk meningkatkan hayat memori kilat. Ini adalah versi sistem fail Ext yang paling moden dan merupakan lalai pada sebilangan besar pengedaran Linux.

 • BtrFS , diucapkan "Butter" atau "Better" FS, pada asalnya dirancang oleh Oracle. Singkatan dari "B-Tree File System" dan memungkinkan penggabungan drive, snapshot dengan cepat, pemampatan telus, dan defragmentasi dalam talian. Ini berkongsi sebilangan idea yang sama yang terdapat di ReiserFS, sistem fail beberapa distribusi Linux yang biasa digunakan secara default. BtrFS direka untuk menjadi jeda bersih dari rangkaian sistem fail Ext. Ted Ts'o, penyelenggara sistem fail Ext4, menganggap Ext4 sebagai penyelesaian jangka pendek dan percaya BtrFS adalah jalan maju. Berharap untuk melihat BtrFS menjadi lalai dalam distribusi Linux pelayan perusahaan dan desktop pengguna dalam beberapa tahun akan datang kerana ia diuji lebih lanjut.
 • ReiserFS adalah lompatan besar untuk sistem file Linux ketika diperkenalkan pada tahun 2001 dan termasuk banyak fitur baru yang tidak akan dapat dilaksanakan oleh Ext. ReiserFS digantikan oleh Reiser4, yang bertambah baik pada banyak ciri yang tidak lengkap atau kurang pada rilis awal, pada tahun 2004. Tetapi pengembangan Reiser4 terhenti setelah pembangun utama, Hans Reiser, dihantar ke penjara pada tahun 2008. Reiser4 masih belum di kernel Linux utama dan tidak mungkin sampai di sana. BtrFS adalah pilihan jangka panjang yang lebih baik.

  BERKAITAN: Cara Memasang dan Menggunakan ZFS di Ubuntu (dan Mengapa Anda Mahu)

 • ZFS  direka oleh Sun Microsystems untuk Solaris dan kini dimiliki oleh Oracle. ZFS menyokong banyak ciri canggih termasuk penyatuan pemacu, tangkapan gambar, dan pelucutan cakera dinamik - BtrFS akan membawa banyak ciri ini ke Linux secara lalai. Setiap fail mempunyai checksum, jadi ZFS dapat mengetahui apakah fail tersebut rosak atau tidak. ZFS sumber terbuka Sun di bawah lesen Sun CDDL, yang bermaksud ia tidak boleh disertakan dalam kernel Linux. Walau bagaimanapun, anda boleh memasang sokongan ZFS pada sebarang pengedaran Linux. Ubuntu kini menawarkan sokongan ZFS rasmi bermula dengan Ubuntu 16.04 juga. Ubuntu menggunakan ZFS secara lalai untuk bekas.
 • XFS dikembangkan oleh Silicon Graphics pada tahun 1994 untuk sistem operasi SGI IRX, dan dipindahkan ke Linux pada tahun 2001. Ia serupa dengan Ext4 dalam beberapa cara, kerana ia juga menggunakan peruntukan tertunda untuk membantu pemecahan fail dan tidak membenarkan snapshot yang dipasang. Ia boleh diperbesar, tetapi tidak menyusut, dengan cepat. XFS mempunyai prestasi yang baik ketika berurusan dengan fail besar, tetapi mempunyai prestasi yang lebih buruk daripada sistem fail lain ketika berurusan dengan banyak fail kecil. Mungkin berguna untuk jenis pelayan tertentu yang terutama perlu menangani fail besar.
 • JFS , atau "Sistem Fail Jurnal", dikembangkan oleh IBM untuk sistem operasi IBM AIX pada tahun 1990 dan kemudiannya dibawa ke Linux. Ia menawarkan penggunaan CPU yang rendah dan prestasi baik untuk fail besar dan kecil. Partisi JFS boleh diubah ukurannya secara dinamik, tetapi tidak menyusut. Ia dirancang dengan sangat baik dan mendapat sokongan di hampir setiap pengedaran utama, namun ujian pengeluarannya pada pelayan Linux tidak seluas Ext, seperti yang dirancang untuk AIX. Ext4 lebih kerap digunakan dan lebih banyak diuji.
 • Tukar adalah pilihan ketika memformat pemacu, tetapi bukan sistem fail yang sebenarnya. Ia digunakan sebagai memori maya dan tidak mempunyai struktur sistem fail. Anda tidak dapat memasangnya untuk melihat kandungannya. Tukar digunakan sebagai "ruang gores" oleh kernel Linux untuk menyimpan data sementara yang tidak dapat masuk dalam RAM. Ia juga digunakan untuk hibernasi. Walaupun Windows menyimpan fail halamannya sebagai fail pada partisi sistem utamanya, Linux hanya menyimpan partisi kosong yang terpisah untuk ruang pertukaran.

BERKAITAN: Apakah Perbezaan Antara FAT32, exFAT, dan NTFS?

 • FAT16 , FAT32 , dan  exFAT : Sistem fail FAT Microsoft sering menjadi pilihan ketika memformat pemacu di Linux. Sistem fail ini tidak termasuk jurnal, jadi sesuai untuk pemacu USB luaran. Ini adalah standard de facto yang boleh dibaca oleh setiap sistem operasi — Windows, macOS, Linux, dan peranti lain. Ini menjadikan mereka sistem fail yang ideal untuk digunakan ketika memformat pemacu luaran yang ingin anda gunakan dengan sistem operasi lain. FAT32 lebih tua. exFAT adalah pilihan yang ideal, kerana ia menyokong fail berukuran lebih dari 4 GB dan partisi berukuran lebih dari 8 TB, tidak seperti FAT32.

Terdapat juga sistem fail Linux yang lain, termasuk sistem fail yang direka khusus untuk penyimpanan kilat di peranti tertanam dan pada kad SD. Tetapi ini adalah pilihan yang paling sering anda lihat ketika menggunakan Linux.