Cara Memperbaiki Stik Pixel pada Monitor LCD

Pernahkah anda perhatikan bahawa piksel - titik kecil pada monitor LCD komputer anda - kekal dalam satu warna sepanjang masa? Anda mempunyai piksel yang tersekat. Nasib baik, piksel yang tersekat tidak selalu kekal.

Piksel yang tersekat dan mati adalah masalah perkakasan. Ia sering disebabkan oleh kekurangan pembuatan - piksel tidak boleh tersekat atau mati dari masa ke masa.

Kredit Imej: Alexi Kostibas di Flickr

Terjebak berbanding Pixel Mati

Piksel tersekat berbeza dengan piksel mati. Piksel yang tersekat adalah satu warna - merah, hijau, atau biru - sepanjang masa. Sebaliknya, piksel mati berwarna hitam.

Walaupun sering kali "mencabut" piksel yang tersekat, kemungkinan piksel mati akan diperbaiki. Walaupun piksel mati mungkin tersekat hitam, ada kemungkinan piksel tidak menerima kuasa sama sekali.

Piksel yang salah menampilkan warna putih sepanjang masa dikenal sebagai "piksel panas."

Kredit Gambar: Brandon Shigeta di Flickr

Mencari Piksel Tersekat

Adakah anda mempunyai piksel mati? Ia sukar untuk diberitahu. Cara termudah untuk diperhatikan adalah dengan membuat layar menjadi satu warna. Untuk melakukannya dengan mudah, gunakan laman web Ujian Piksel Mati - klik pautan di halaman untuk membuka tetingkap penyemak imbas baru dengan warna dan tekan F11 untuk membuatnya mengambil seluruh skrin anda. Cubalah beberapa pautan untuk memastikan anda melihat piksel, tidak kira warna apa yang terpasang.

Sudah tentu, titik di skrin anda sebenarnya boleh menjadi kotoran atau habuk - jalankan jari anda ke atasnya (perlahan!) Untuk memastikannya. jika tidak bergerak, itu adalah piksel yang tersekat (atau mati).

Kredit Gambar: ~ dgies di Flickr

Memperbaiki Pixel Stuck

Oleh itu, anda mempunyai piksel yang tersekat - sekarang apa? Ada beberapa cara untuk memperbaiki piksel yang tersekat, walaupun tidak ada yang pasti. Ini adalah monitor komputer yang sama dengan memukul di sebelah televisyen anda (tidak, jangan tekan monitor komputer anda!). Sama ada kaedah ini akan berfungsi bergantung pada apa yang salah dengan piksel, jadi tidak ada jaminan.

  • Tunggu. Sebilangan piksel yang tersekat akan melepaskan diri mereka setelah jangka masa - ini boleh memakan masa berjam-jam, hari, minggu, atau bahkan bertahun-tahun.
  • Gunakan perisian. Ya, ini adalah masalah perkakasan - jadi bagaimana perisian akan memperbaikinya? Ada program perisian yang mengubah warna dengan cepat, mengayuh berbagai warna di layar anda. Sekiranya tetingkap berpusing warna ditempatkan di kawasan piksel yang tersekat, program akan terus meminta piksel yang tersekat untuk mengubah warna. Beberapa orang melaporkan bahawa ini dapat membantu melepaskan piksel yang tersekat.

Cuba UndeadPixel (UDPixel) jika anda mencari program yang melakukannya. Ia mempunyai pencari piksel terjebak terpasang yang memutar warna pada skrin anda. Alat utamanya akan memberi anda titik kilat yang boleh anda seret dan lepas ke mana sahaja di skrin anda - seret ke atas piksel mati dan biarkan selama sekurang-kurangnya beberapa jam.

  • Tekan piksel. Sebilangan orang melaporkan bahawa menekan dan menggosok piksel dapat membantu menetapkannya semula. Sekiranya anda menekan dan menggosok, cuba gunakan sesuatu yang tidak akan merosakkan skrin anda, seperti kain microfiber - dan jangan tekan terlalu keras! Beberapa orang juga melaporkan bahawa mengetuk layar dengan objek yang tumpul dan sempit seperti pemadam atau penutup tajam (mungkin idea yang baik untuk membungkusnya dengan kain seperti kain mikrofiber) juga dapat membantu. Sekali lagi, berhati-hati - jangan tekan terlalu banyak atau gunakan sesuatu yang tajam; anda boleh merosakkan monitor anda dengan mudah dan akhirnya berharap satu-satunya masalah anda ialah piksel yang tersekat.

Pertimbangan Waranti

Malangnya, satu piksel yang rosak mungkin tidak mencukupi untuk mendapatkan perkhidmatan dalam jaminan - walaupun anda baru saja membeli komputer anda. Pengilang yang berbeza mempunyai dasar yang berbeza untuk menangani piksel yang tersekat atau mati. Sebilangan pengeluar akan menggantikan monitor yang bahkan mempunyai satu piksel yang salah, sementara kebanyakan pengeluar akan memerlukan minimum piksel yang salah sebelum menawarkan perkhidmatan jaminan.

Anda mungkin perlu mempunyai sekurang-kurangnya lima piksel yang tersekat di skrin anda sebelum pengeluar anda menggantinya dalam jaminan. Untuk maklumat lebih lanjut, rujuk maklumat jaminan yang disertakan dengan monitor komputer riba atau komputer anda atau hubungi pengeluarnya.

Adakah anda pernah berurusan dengan piksel yang tersekat? Sekiranya demikian, adakah salah satu helah ini benar-benar membantu memperbaikinya?