Cara Memasukkan Font dalam Dokumen Microsoft Word

Apabila anda menghantar salinan dokumen Word atau persembahan PowerPoint kepada seseorang melalui e-mel dan mereka tidak memasang fon, Microsoft Office menunjukkan dokumen itu dengan fon lalai. Ini boleh merosakkan keseluruhan susun atur dan membuat dokumen kelihatan sama sekali berbeza, tetapi anda boleh memperbaikinya dengan memasukkan fon ke dalam dokumen anda.

Bagaimana Ini Berfungsi

Apabila anda mengaktifkan pilihan ini, Office mengambil fail fon dari sistem anda dan memasukkan salinannya ke dalam dokumen Office. Ini akan meningkatkan ukuran dokumen, tetapi sesiapa yang membuka dokumen akan dapat melihat dokumen dengan fon yang dimaksudkan.

Anda hanya dapat melakukannya di Microsoft Windows, PowerPoint, dan Publisher versi Windows. Ini tidak berfungsi di Mac, iPhone, iPad, Android, atau versi web Word atau PowerPoint.

Ini juga hanya berfungsi jika fon yang anda cuba benamkan membolehkan penyematan. Fail fon pada sistem anda mempunyai "izin penyematan" di dalamnya. Office menghormati kebenaran ini, jadi Anda mungkin tidak dapat menyematkan beberapa fon, atau dokumen yang dihasilkan mungkin tidak dapat diedit setelah font disematkan. Dengan kata lain, penerima hanya dapat melihat dan mencetak dokumen, bukan menyuntingnya. Ia bergantung pada fon yang anda gunakan.

Cara Memasukkan Fon

Untuk menanamkan font, klik menu "File" sambil mengerjakan dokumen di Word, PowerPoint, atau Publisher versi Windows.

Klik pautan "Pilihan" di bahagian bawah menu yang muncul.

Klik "Simpan" di bahagian kiri.

Di bawah "Pertahankan kesetiaan ketika berbagi dokumen ini", periksa pilihan "Benamkan fon dalam fail".

Untuk mengurangi ukuran file dokumen yang dihasilkan, pastikan untuk memeriksa opsi "Benamkan karakter yang digunakan dalam dokumen (terbaik untuk mengurangi ukuran file)". Office hanya akan membenamkan fon jika digunakan dalam dokumen. Jika tidak, Office akan memasukkan fon lain dari sistem anda ke dalam fail, walaupun anda belum menggunakannya.

Biarkan pilihan "Jangan sematkan fon sistem biasa" diaktifkan. Ini juga akan membantu mengurangkan ukuran fail dengan menghilangkan fon sistem Windows yang mungkin telah dipasang oleh penerima.

Klik "OK" untuk menyimpan perubahan anda dan menyimpan dokumen seperti biasa. Fon yang anda gunakan dalam dokumen akan dimasukkan ke dalam fail.