Sejauh mana Serasi ke belakang Adakah Xbox Series X dan S?

Konsol Xbox Series X dan S Microsoft mempunyai penekanan yang besar pada keserasian mundur dengan konsol Xbox sebelumnya. Mereka boleh menjalankan hampir setiap permainan Xbox One — dan itu baru permulaan. Inilah cara kerja keserasian ke belakang.

Siri X dan S Merangkul Keserasian Ke Belakang

Kedua-dua konsol Xbox Series hadir dengan senarai tajuk yang serasi yang mengagumkan, dengan semua yang berfungsi pada keluarga Xbox One juga berjalan di Xbox Series. Satu-satunya perbezaan antara Seri X dan S adalah sama ada anda menggunakan media fizikal, kerana S Series tidak mempunyai pemacu cakera optik.

Xbox Series X dan S serasi dengan hampir semua permainan Xbox One asli, 568 permainan Xbox 360, dan 39 permainan Xbox yang asli. Satu-satunya tajuk Xbox One yang tidak berfungsi pada Siri Xbox adalah tajuk yang memerlukan Kinect, kerana Kinect tidak lagi disokong.

Itu menjadikan keseluruhan tiga generasi konsol pada satu mesin, tidak termasuk permainan baru yang direka untuk Siri X dan S. Lihat senarai lengkap tajuk yang serasi ke belakang di laman web Microsoft.

Beberapa Permainan Melihat Penambahbaikan Besar

Sebilangan besar tajuk ini akan melihat peningkatan besar dalam cara mereka berjalan berkat peningkatan prestasi konsol terbaru Microsoft. Ini termasuk banyak rilis Xbox One (generasi sebelumnya) semasa dan akan datang, yang akan menerima kemas kini yang membolehkan perkakasan moden mendorong permainan lebih jauh.

Di Xbox, kebanyakan peningkatan ini adalah percuma. Sebagai contoh, versi Xbox One Cyberpunk 2077 tidak hanya akan berfungsi pada Xbox Series menggunakan cakera yang sama, tetapi ia juga akan menerima kemas kini percuma beberapa saat selepas pelancaran untuk menjadikannya kelihatan lebih baik. Penerbit lain, seperti Activision, telah memilih untuk mengenakan bayaran peningkatan untuk tajuk seperti Call of Duty: Black Ops - Cold War .

Microsoft memanggil peningkatan Smart Market ini, dan ini adalah kaedah untuk mengoptimumkan tajuk tanpa mengira konsol mana yang digunakan. Walaupun kedua Seri X dan S mendapat Penghantaran Pintar, pemilik Seri S perlu menunggu pengoptimuman Seri S tersedia (sementara pengguna Seri X dapat memanfaatkannya dengan segera.)

Sehingga pelepasan konsol pada 10 November 2020, terdapat sekurang-kurangnya 40 permainan (kedua-duanya dilancarkan dan akan datang) yang mendaftar untuk kemas kini Penghantaran Pintar percuma. Senarai ini merangkumi tajuk pihak pertama seperti Halo: Master Chief Collection dan Sea of ​​Thieves , serta raksasa pihak ketiga Assassin's Creed Valhalla , Doom Eternal , dan Far Cry 6 .

Walaupun permainan Xbox One tidak mendapat peningkatan, permainan harus berkinerja lebih baik daripada Xbox sebelumnya kerana bertenaga tambahan. Banyak pengulas menyatakan perubahan "transformatif" pada permainan seperti Just Cause 3 , yang mana pengulas menyebut garis batas tidak dapat dimainkan pada konsol lama kerana penurunan prestasi.

Auto-HDR adalah satu lagi ciri baru yang dapat membantu meningkatkan penampilan dan nuansa permainan. Ini adalah tetapan pilihan yang menukar video standard menjadi video jarak dinamik tinggi. Tidak setiap permainan menyokong ciri ini, tetapi kebanyakannya. Microsoft telah menjadikannya tidak ikut serta bukan memilih, jadi hanya permainan dengan masalah yang akan mematikannya.

Apa yang mengagumkan ialah Auto-HDR berfungsi pada tajuk sepanjang Xbox yang asal. Dalam beberapa permainan, kesannya mungkin sedikit berlebihan dan kontroversi, tetapi boleh dilumpuhkan di bawah tetapan konsol anda jika anda mahu.

Kebanyakan Aksesori Lama Berfungsi

Kecuali untuk Kinect, aksesori Xbox One yang dilesenkan secara rasmi akan berfungsi dengan baik dengan Xbox Series X. Ini termasuk pengawal, yang boleh digunakan untuk memainkan segala-galanya dari tajuk Xbox klasik hingga siaran terbaru Seri X dan S.

Beberapa alat dengar optik mungkin memerlukan kemas kini firmware untuk berfungsi dengan konsol baru, dan jika pengeluar tidak memberikan kemas kini itu, ini tidak akan berfungsi pada perkakasan terkini. Microsoft telah melancarkan program "Dirancang untuk Xbox" untuk memudahkan pembelian aksesori di masa depan.

Senarai aksesori yang serasi termasuk Pengawal Adaptif Microsoft yang sangat baik untuk pemain dengan kecacatan fizikal, penyesuai telefon pintar seperti Razer Kishi dan MOGA XP5-X Plus, dan alat kawalan tanpa wayar $ 180 Elite Series 2 serba logam.

Pindahkan Xbox One dan Xbox 360 Simpan Data

Microsoft juga telah memungkinkan untuk membawa data simpanan anda dari sistem lama, termasuk Xbox One dan Xbox 360. Di Xbox One, ini semudah mengaktifkan simpanan awan, sesuatu yang mungkin telah dilakukan oleh kebanyakan pemilik Xbox One .

Catatan:  Anda tidak memerlukan Xbox Live Gold (atau langganan premium) untuk menyimpan simpanan Xbox One anda, tetapi anda memerlukan Xbox Live Gold untuk memindahkan fail yang disimpan dari konsol Xbox 360.

Untuk mengaktifkan fitur ini, hidupkan Xbox One, pergi ke Tetapan> Sistem> Penyimpanan> Permainan Tersimpan Awan, dan pilih "Aktifkan Permainan Disimpan Awan." Sekiranya tetapan sudah dihidupkan, simpanan anda sudah disimpan di awan. Sekiranya tetapan dilumpuhkan, luangkan sedikit masa untuk konsol anda memuat naik data.

Semasa anda bermain permainan Xbox One di Xbox Series X atau S, konsol akan memeriksa awan untuk data yang disimpan. Cukup pilih data simpanan lama anda ketika diminta untuk meneruskan dari tempat anda berhenti. Sayangnya, prosesnya tidak semudah Xbox 360.

Pada Xbox 360, simpanan awan mesti diaktifkan secara manual untuk setiap permainan. Ini dilakukan dengan memindahkan data simpanan dari cakera keras ke awan. Untuk melakukan ini, pergi ke Tetapan> Sistem> Penyimpanan dan pilih pemacu tempatan di mana fail simpanan anda disimpan. Sekarang pilih Permainan dan pilih tajuk, kemudian pilih simpan dan tekan Pindah> Awan Tersimpan Permainan.

Ulangi ini jika perlu untuk permainan lain (atau semuanya). Tidak ada cara untuk melakukannya secara manual melalui USB, atau secara beramai-ramai melalui awan.

Simpan dan Main Permainan Lama di Pemacu Luaran

Ruang penyimpanan adalah premium pada konsol terbaru, dengan pemacu keadaan pepejal 1TB yang disertakan pada Siri X dan 512GB pada Siri S. Walaupun storan ini cepat dan pasti akan membuat keajaiban untuk masa muat, anda mungkin mahu menahan semasa menggunakannya untuk tajuk Xbox yang lebih lama.

Permainan Xbox Series yang direka untuk konsol terkini memerlukan penggunaan SSD untuk dijalankan. Tanpa kelajuan tambahan yang diberikan oleh pemacu dalaman (atau kad pengembangan proprietari), permainan ini tidak akan berfungsi. Anda tidak akan dapat memasang tajuk generasi seterusnya seperti Halo: Infinite pada cakera keras USB biasa.

Gelaran lama tidak mempunyai syarat ini, kerana permainan yang lebih lama dirancang dengan mempertimbangkan cakera keras mekanikal yang lebih perlahan. Hasilnya, Microsoft telah memungkinkan untuk menyimpan permainan lama pada pemacu luaran. Terpulang kepada anda sama ada anda menggunakan cakera keras berputar kuno, atau sesuatu yang lebih pantas seperti pemacu keadaan pepejal luaran.

Analisis awal dari Digital Foundry menunjukkan bahawa SATA SSD luaran menawarkan prestasi terbaik dalam tajuk lama yang tidak disimpan pada pemacu dalaman, dengan SSD NVME luaran akan datang dalam masa yang sangat hampir. Pemacu keras berputar masih menjadi pilihan, tetapi teknologinya menunjukkan usianya sekarang.

Untuk menyiapkan cakera keras atau memindahkan permainan antara pemacu, tekan butang Xbox pada pengawal anda, dan pilih Profil & sistem> Tetapan. Navigasi ke Sistem> Penyimpanan untuk melihat senarai pemacu. Pilih pemacu baru dan pilih "Format" untuk mempersiapkannya untuk digunakan. Pilih pemacu diikuti dengan "Pindahkan salinan" untuk melihat senarai permainan yang dipasang. Pilih seberapa banyak permainan yang anda suka dan pilih "Pindahkan yang dipilih" untuk memindahkan data ke volume luaran.

Menggunakan Xbox One dengan Pemacu Luaran? Mod Mudah!

Sudah memiliki Xbox One dengan pemacu luaran? Matikan konsol lama anda, cabut pemacu, dan pasangkannya ke konsol baru. Dengan syarat anda menggunakan Gamertag yang sama, Seri X atau S anda akan mengenali cakera keras dan permainan yang dipasang di dalamnya.

Anda perlu memuat turun semula permainan yang disimpan di pemacu dalaman konsol terakhir anda, atau menyalinnya secara manual menggunakan bahagian Penyimpanan di bawah Tetapan> Sistem.

Sekiranya anda tidak pasti Xbox mana yang akan diperoleh, lihat bagaimana Xbox Series X dan S ditumpuk.

BERKAITAN: Xbox Series X vs Xbox Series S: Mana Yang Perlu Anda Beli?