Apa itu Data EXIF, dan Bagaimana Saya Boleh Mengeluarkannya dari Foto Saya?

Data EXIF ​​foto mengandungi banyak maklumat mengenai kamera anda, dan berpotensi di mana gambar itu diambil (koordinat GPS). Ini bermaksud, jika anda berkongsi gambar, terdapat banyak perincian yang dapat diperoleh oleh orang lain.

EXIF bermaksud Format Fail Gambar Boleh Tukar. Setiap kali anda mengambil gambar dengan kamera digital atau telefon anda, fail (biasanya JPEG) ditulis ke simpanan peranti anda. Sebagai tambahan kepada semua bit yang dikhaskan untuk gambar sebenar, ia juga mencatat sejumlah besar metadata tambahan. Ini termasuk tanggal, waktu, pengaturan kamera, dan kemungkinan informasi hak cipta. Anda juga dapat menambahkan metadata lebih lanjut ke EXIF, seperti melalui perisian pemprosesan foto.

Akhirnya, jika anda menggunakan telefon kamera atau kamera digital dengan keupayaan GPS, ia dapat merakam metadata geolokasi EXIF. Ini berguna untuk penandaan geografi, yang menciptakan semua jenis kemungkinan baru, seperti membiarkan pengguna di laman perkongsian foto melihat gambar yang diambil di lokasi tertentu, melihat di mana gambar anda diambil di peta, dan untuk mencari dan mengikuti acara sosial.

Yang mengatakan, EXIF ​​dan terutama data geotag, mengatakan banyak mengenai jurugambar, yang mungkin atau tidak mahu berkongsi semua maklumat itu. Inilah cara melihat data EXIF ​​anda, menghapusnya, dan akhirnya, cara mematikan rakaman geolokasi pada peranti Android dan iOS.

Melihat dan Mengeluarkan Data EXIF

Apabila anda mengambil gambar dengan kamera atau telefon anda, ia akan merakam metadata EXIF, yang kemudian dapat anda lihat dalam sifat gambar. Sebilangan besar perkara ini biasa dan, sebenarnya, anda mungkin hanya mementingkan data geolokasi.

Anda tidak dapat menghentikan metadata EXIF ​​ditambahkan ke foto anda, walaupun anda dapat mencegah penandaan geografi dengan hanya mematikannya di aplikasi kamera atau kamera anda. Sekiranya foto anda sudah mendapat pemberian tag - atau jika anda ingin membuang semua data EXIF ​​- anda boleh melakukannya setelah fakta.

Untuk melihat dan menghapus data EXIF ​​di Windows, pertama pilih foto atau foto yang ingin Anda perbaiki, klik kanan, dan pilih "Properties."

Sekiranya anda ingin menambahkan metadata, anda dapat memilih nilai dan mengedit "Detail". Jika anda ingin melucutkan metadata dari foto anda, anda ingin mengklik "Hapus Properties dan Maklumat Peribadi" di bahagian bawah dialog sifat.

Pada dialog Remove Properties, anda boleh membuat salinan foto anda dengan "semua sifat mungkin" dikeluarkan. Sebagai alternatif, anda boleh mengklik "hapus sifat berikut dari fail ini" dan kemudian tandakan kotak di sebelah setiap item yang ingin anda hapus.

Sangat mudah untuk melakukan ini di Windows, tetapi di OS X anda harus menggunakan perisian pihak ketiga jika anda ingin melucutkan metadata dari foto anda dengan mudah dan sepenuhnya. Anda boleh membuang data lokasi dari foto dalam Pratonton. Buka foto anda, pilih Alat> Tunjukkan Pemeriksa atau tekan Command + I pada papan kekunci anda. Kemudian, klik tab "GPS", dan "Buang Maklumat Lokasi" di bahagian bawah.

Sudah tentu, masih ada banyak maklumat lain yang terkandung di dalamnya yang mungkin anda mahukan cukai.

Nasib baik ada pilihan percuma, mungkin yang paling mudah adalah ImageOptim, untuk membersihkan foto anda dalam OS X. Sekiranya anda menggunakan ImageOptim dan anda ingin menyimpan metadata dalam foto anda, maka kami mengesyorkan anda membuat salinan. ImageOptim melepaskan dan menyimpan foto anda secara seketika, yang menjimatkan banyak masa tetapi akan menyebabkan anda kehilangan metadata yang mungkin ingin anda simpan secara peribadi.

ImageOptim mempunyai sebilangan pilihan yang harus anda terokai sebelum anda memulakan.

Setelah anda gembira, dan membuat penyesuaian yang diperlukan, anda boleh menyeret foto anda ke tetingkap ImageOptim dan, seperti yang kami sebutkan, metadata EXIF ​​foto anda dilucutkan seketika, tidak ada pertanyaan yang diajukan, tidak ada butang untuk diklik.

Setelah diperiksa lebih lanjut, kami melihat bahawa tidak ada yang tersisa di harta benda foto kami kecuali maklumat yang paling asas.

Menghapus EXIF ​​adalah idea pintar, terutamanya jika anda sangat mementingkan privasi namun, seperti yang kami sebutkan, perhatian terbesar anda kemungkinan besar adalah maklumat geolokasi. Anda dapat mengelakkan data geolokasi disimpan di gambar anda terlebih dahulu dengan mematikannya di Android dan iOS.

Cara Mencegah Geotag pada Android dan iOS

Untuk melakukan ini di Android 4.4.x KitKat, buka aplikasi Kamera dan ketuk bulatan bulat di sebelah kanan butang rana, dan dari menu yang dihasilkan, ketuk ikon "Tetapan".

Sekarang, dalam menu tetapan ketuk butang "Lokasi".

Anda dapat mengetahui bahawa geolokasi kini dilumpuhkan kerana ikon bertindih pada butang pilihan.

Sekiranya anda menggunakan aplikasi Kamera yang lebih baru, seperti yang sekarang disertakan dalam Android 5.0 Lollipop, prosesnya sedikit lebih mudah. Geser ke kanan untuk mengekspos pilihan dan ketuk gear "Tetapan" (ia akan berada di kanan bawah dalam mod potret)

Pada layar tetapan yang dihasilkan, matikan pilihan "simpan lokasi". Perhatikan, tidak ada petunjuk yang jelas pada aplikasi Kamera apakah pilihan lokasi aktif atau mati, jadi pastikan anda memeriksa sebelum mula mengambil dan berkongsi foto anda.

Sekiranya anda menggunakan peranti iOS, buka tetapan anda dan ketik kawalan "Privasi".

Dalam Privasi, ketuk butang "Perkhidmatan Lokasi".

Perkhidmatan Lokasi membolehkan anda mematikan semuanya sepenuhnya dalam satu kegagalan, atau anda boleh menyesuaikan aplikasi dan ciri secara individu. Buat masa ini, ketuk "Kamera" (anda boleh menyesuaikan yang lain sesuai keinginan anda).

Dalam tetapan lokasi Kamera, ketuk atau pastikan "Tidak Pernah" dipilih.

Mulai sekarang sehingga anda mengaktifkannya semula, Kamera tidak akan merakam koordinat GPS dalam metadata EXIF ​​foto anda.

Ini adalah musim untuk mengambil gambar dan membagikannya secara percuma dengan keluarga dan rakan anda tetapi, anda mungkin akan berkongsi lebih banyak maklumat daripada yang anda mahukan. Walaupun sebahagian besar metadata dalam foto tidak berbahaya, ia dapat menunjukkan banyak perkara tentang anda. Sekiranya itu niat anda, maka anda boleh pergi.

Sekiranya tidak, anda mempunyai beberapa pilihan untuk membuang semua metadata itu dari foto anda. Dan, jika anda hanya mahu mengelakkan kamera anda merakam lokasi anda, anda juga boleh melakukannya. Sekiranya anda mempunyai kamera khusus dengan GPS terpasang, maka anda ingin memeriksa buku petunjuk pengeluar anda untuk mengetahui cara mematikannya.

Adakah anda mempunyai sebarang pertanyaan mengenai komen yang anda mahukan mengenai EXIF? Sila bercakap dengan bebas di forum perbincangan kami dan beritahu kami pendapat anda.