Tidak Ada Yang Tahu Sentuhan 3D Ada, dan Kini Sudah Mati

IPhone XR baru Apple tidak termasuk 3D Touch. Pembangun aplikasi sudah tidak menggunakan 3D Touch, tetapi sekarang mereka benarbenar tidak akan menggunakannya. Apple harus merancang sistem operasi iPhone agar tidak terlalu bergantung pada 3D Touch.

Pasti, iPhone XS dan iPhone XS Max baru masih mempunyai 3D Touch. Tetapi kami tidak akan terkejut melihatnya hilang dari iPhone masa depan. Pembangun aplikasi tidak lagi boleh bergantung padanya.

Kemas kini, September 2019 : Setahun kemudian, tidak ada iPhone baru Apple yang mempunyai 3D Touch. Dengan perkakasan ini ditinggalkan dari iPhone 11, iPhone 11 Pro, dan iPhone 11 Pro Max, 3D Touch akan mati. Anda masih boleh menggunakannya jika sudah tentu mempunyai iPhone lama dengan Sentuhan 3D.

"Haptic Touch" Menggantikan Sentuhan 3D pada iPhone XR

IPhone XR baru menampilkan "Haptic Touch" dan bukannya 3D Touch. Phil Schiller Apple dengan cepat menjelaskan fitur baru semasa pembentangan Apple, mengatakan ikon kamera di skrin kunci: "Anda hanya menekannya, anda akan merasakan ketukan haptik, dan anda langsung dibawa ke kamera [aplikasi]. "

Seperti yang ditunjukkan oleh Apple, ini serupa dengan cara kerja trackpad Force Touch di MacBook Pro. Anda menekan, dan anda merasakan tindak balas haptik. Sama seperti ketika menggunakan Sentuhan 3D atau menekan butang Utama pada iPhone.

Tetapi tunggu, tunggu: Sama sekali tidak seperti Sentuhan 3D. Dari apa yang dapat kita maklumkan, Apple hanya menambahkan maklum balas haptik pada tindakan lama yang biasa digunakan di iPhone selama-lamanya. Tidak kira seberapa keras anda menekan. Cukup lama tekan dengan maklum balas haptik.

BERKAITAN: Semua yang Perlu Anda Ketahui Mengenai iPhone XS, XS Max, dan XR Baru

Tunggu, Apa itu Sentuhan 3D?

Tidak biasa dengan Sentuhan 3D? Kami tidak terkejut. Walaupun banyak orang tahu 3D Touch ada, kami tidak menyangka sebilangan besar pengguna iPhone mengetahui bagaimana 3D Touch berfungsi dan kapan menggunakannya.

3D Touch adalah sebahagian daripada iPhone 6S, iPhone 6S Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone X, iPhone XS, dan iPhone XS Max — tetapi bukan iPhone XR. Ini menambahkan kepekaan tekanan ke seluruh skrin. Selain mengetuk dan menekan lama, anda dapat menekan kawasan layar dengan lebih kuat untuk melakukan tindakan tambahan.

Terdapat juga tahap kepekaan tekanan yang berbeza. Aplikasi gambar boleh menggunakan seberapa keras anda menekan jari anda untuk mengawal seberapa tebal garis yang anda lukis. Permainan boleh melakukan aksi yang berbeza bergantung pada tahap tekanan yang anda laksanakan. Walaupun di Safari, anda boleh mula menekan pautan untuk membuka pratonton pop timbul atau menekan lebih keras lagi untuk melancarkannya di skrin penuh.

Teknologi ini menggunakan lapisan sensor yang terpasang pada paparan telefon. Semasa anda menekan, mereka mengukur perubahan kecil pada jarak antara kaca di skrin anda dan lampu latar. Dengan kata lain, apabila anda menekan dengan kuat, gelas membengkokkan sedikit, dan telefon anda dapat mengukurnya.

Kebanyakan Fungsi Sentuhan 3D Berfungsi dengan Baik sebagai Tekan Lama

Fungsi 3D Touch semuanya tersembunyi. Anda tidak akan tahu sama ada sesuatu menyokong 3D Touch sehingga anda mencuba menekannya dan melihat apa yang berlaku. Dan, jika anda mencuba menekan, anda mungkin membuka menu tekan lama sebagai gantinya.

Apple telah melaksanakan 3D Touch dengan cara yang pelik di seluruh sistem operasi. Sebagai contoh, anda dapat menekan "x" di pusat pemberitahuan dengan keras untuk mengakses butang "Hapus Semua Pemberitahuan". Ini dapat muncul dengan mudah apabila anda menekan butang lama tetapi tidak.

3D Touch juga digunakan untuk mengakses pilihan tambahan di pusat kawalan. Contohnya, tekan bahagian kawalan muzik dengan keras dan anda akan melihat pilihan untuk memilih peranti output suara anda. Tekan butang lampu suluh dengan keras dan anda boleh memilih intensiti lampu suluh yang berbeza. Sekali lagi, ini semua boleh berlaku apabila anda menekan lama mana-mana ikon ini — dan begitulah cara iPhone XR berfungsi. Jadi apa kelemahannya?

BERKAITAN: Petua Sentuhan 3D iPhone Tersembunyi Terbaik yang Mungkin Anda Tidak Ketahui

Sensitiviti Tekanan Sentuhan 3D Sangat Kelakar dan Pelik

Apabila digabungkan dengan pelbagai tahap kepekaan tekanan atau dicampurkan dengan tindakan tekan panjang yang berasingan, 3D Touch menjadi semakin kelakar dan pelik.

Contohnya, di layar utama, anda boleh menekan ikon aplikasi dengan keras untuk melihat "tindakan pantas" atau menekan lama untuk memindahkan ikon aplikasi. Sebilangan aplikasi tidak mempunyai tindakan cepat, jadi tidak akan ada yang terjadi ketika anda menekan ikon mereka dengan keras. Kadang-kadang anda tidak cukup menekan, dan anda mula memindahkan ikon aplikasi. Kadang-kadang anda menekan terlalu kuat semasa anda hanya mahu memindahkan aplikasi.

Bagi syarikat yang dulunya terkenal dengan menggunakan tetikus satu butang yang sederhana, itu banyak cara untuk berinteraksi dengan skrin sentuh.

Ciri pratonton yang digunakan di Safari dan aplikasi lain juga pelik. Anda boleh menekan lama pautan untuk pilihan, tekan sedikit keras untuk melihat pratonton pop-up ("mengintip"), atau menekannya lebih keras untuk melihat pratonton skrin penuh ("pop"). Sangat mudah untuk mengacaukannya dan tidak menekan cukup keras atau menekan sedikit terlalu keras, bergantung pada apa yang anda cuba lakukan.

Pembangun Aplikasi Tidak Menggunakan Sentuhan 3D

Inilah perkara utama: Kebanyakan pembangun aplikasi tidak menggunakan 3D Touch. Sudah tentu, sekarang, banyak aplikasi telah menambahkan tindakan pantas supaya anda dapat menekan ikon skrin utama dan pilihan akses mereka dengan keras.

Tetapi itu hanya satu kepingan 3D Touch. Sebilangan besar aplikasi tidak menggunakan 3D Touch untuk bahagian dalam aplikasi itu sendiri. Walaupun mereka melakukannya, adalah sukar bagi pengguna untuk mengetahui penggunaan 3D Touch, terutama kerana kebanyakan aplikasi tidak menggunakannya. Pengguna iPhone harus bereksperimen, dan selalunya tidak akan berlaku. Oleh itu, mereka berhenti bereksperimen.

Apple melancarkan iPhone 6S dengan 3D Touch pada tahun 2015, jadi pembangun aplikasi mempunyai tiga tahun untuk memanfaatkan fitur ini. Mereka tidak mengambil umpan.

IPhone XR tidak menyokong 3D Touch, dan ia mungkin menjadi yang paling laris kerana harganya yang lebih rendah. Pembangun aplikasi tidak akan memerlukan fitur yang tidak dapat digunakan oleh semua pengguna iPhone tersebut. Mereka harus merancang aplikasi dengan menekan lama biasa dan tidak bergantung pada 3D Touch untuk ciri. 3D Touch masih boleh digunakan dalam aplikasi seni untuk lukisan sensitif tekanan, mungkin. Tetapi ia tidak akan mengubah cara orang menggunakan aplikasi.

Bukan Kerugian Besar

Kami menyukai idea 3D Touch ketika pertama kali dilancarkan. Menambah cara baru untuk berinteraksi dengan telefon anda terdengar hebat. Keras tekan boleh digunakan untuk segala macam perkara, terutama dalam permainan mudah alih atau program menggambar. Pembangun aplikasi boleh melakukan banyak perkara dengannya.

Tetapi, tiga tahun lagi, mari kita jujur: Sentuhan 3D pelik dan sukar ditemui. Sebilangan besar pengguna iPhone tidak menggunakannya secara kerap jika mereka tahu ia ada. Sebilangan besar tindakan yang memerlukan Sentuhan 3D dengan mudah hanya memerlukan tekan lama yang sederhana. Pembangun apl belum melompat.

Walaupun kekurangan 3D Touch di iPhone XR terasa seperti kerugian, kami tidak kehilangan ciri yang benar-benar memanfaatkan oleh kebanyakan orang.

Sebenarnya, ini mungkin berita baik: Apple akan dipaksa untuk merancang semula semua tindakan 3D Touch yang pelik ini menjadi penekanan ringkas yang lebih mudah bagi orang biasa untuk mengetahui dan memahami.

Kredit Gambar: Jirapong Manustrong / Shutterstock.com.