Cara Mengaktifkan Mod Gelap di Firefox

Firefox akan mula menghormati tetapan mod aplikasi gelap Windows 10. Tetapi anda boleh mengaktifkan mod gelap di Firefox hari ini, pada sistem operasi mana pun, dan tanpa memasang tema pihak ketiga. Ini berfungsi pada Windows 7, Windows 10, macOS, dan Linux.

Untuk menukar tema Firefox anda, klik menu> Tambah di Mozilla Firefox.

BERKAITAN: Cara Menggunakan Tema Gelap di Windows 10

Klik "Tema" di sebelah kiri halaman tambahan.

Anda akan melihat tiga tema pra-pemasangan di sini: Lalai, Gelap dan Cahaya.

Tema Default adalah tema cahaya standard yang menghormati tetapan tema Windows anda. Contohnya, jika anda mengaktifkan bar tajuk berwarna pada Windows 10, Firefox akan menggunakan bar tajuk berwarna dengan tema lalai.

Tema Gelap adalah mod gelap Firefox. Semua yang ada di Firefox - termasuk bar tajuk, bar alat, dan menu - akan berubah menjadi hitam atau warna kelabu gelap dengan tema gelap.

Tema Cahaya menggunakan kelabu yang lebih ringan. Apabila anda mengaktifkan tema ini, Firefox akan menggunakan bar tajuk kelabu muda dan elemen lain, walaupun anda mempunyai bar tajuk berwarna yang diaktifkan di Windows.

Untuk mengaktifkan tema Gelap atau tema lain, klik butang "Aktifkan" di sebelah kanannya. Tema Firefox akan berubah serta-merta.

Anda boleh memasang lebih banyak tema dari bahagian Tema di laman web Mozilla Add-ons.

Sekiranya anda mengaktifkan Firefox Sync, tema yang anda pilih akan diselaraskan dengan komputer lain yang anda gunakan untuk masuk ke Firefox. Untuk melihat tetapan Firefox Sync anda, klik menu> Pilihan> Akaun Firefox.