Adakah Anda Menggunakan IPv6? Sekiranya Anda Menjaga?

IPv6 sangat penting untuk kesihatan Internet jangka panjang. Tetapi adakah penyedia perkhidmatan Internet anda menyediakan sambungan IPv6? Adakah rangkaian rumah anda menyokongnya? Sekiranya anda masih menggunakan IPv6?

Beralih dari IPv4 ke IPv6 akan memberi Internet banyak alamat IP yang lebih besar. Ia juga membolehkan setiap peranti mempunyai alamat IP awamnya sendiri, dan bukannya tersembunyi di sebalik penghala NAT.

IPv6 adalah Jangka Panjang Penting

BERKAITAN: Apa itu IPv6, dan Mengapa Ia Berguna?

IPv6 sangat penting untuk kesihatan Internet jangka panjang. Hanya terdapat sekitar 3.7 bilion alamat IPv4 awam. Ini mungkin kedengarannya banyak, tetapi bukan satu alamat IP untuk setiap orang di planet ini. Memandangkan orang mempunyai semakin banyak peranti yang disambungkan ke Internet - segala-galanya dari mentol lampu hingga termostat mula tersambung ke rangkaian - kekurangan alamat IP sudah terbukti menjadi masalah serius.

Ini mungkin tidak akan mempengaruhi kita di negara maju yang baik, tetapi negara membangun sudah kehabisan alamat IPv4.

Oleh itu, jika anda bekerja di penyedia perkhidmatan Internet, menguruskan pelayan yang disambungkan ke Internet, atau mengembangkan perisian atau perkakasan - ya, anda harus mengambil berat tentang IPv6! Anda harus menyebarkannya dan memastikan perisian dan perkakasan anda berfungsi dengan baik. Penting untuk mempersiapkan masa depan sebelum keadaan IPv4 semasa menjadi tidak dapat dilaksanakan.

Tetapi, jika anda hanya pengguna biasa atau geek biasa dengan sambungan Internet rumah dan rangkaian rumah, adakah anda benar-benar peduli dengan rangkaian rumah anda? Mungkin tidak.

Apa yang Anda Perlu Gunakan IPv6

Untuk menggunakan IPv6, anda memerlukan tiga perkara:

  • Sistem Operasi yang Sesuai dengan IPv6 : Perisian sistem operasi anda mestilah mampu menggunakan IPv6. Semua sistem operasi desktop moden harus serasi - Windows Vista dan versi Windows yang lebih baru, serta versi moden Mac OS X dan Linux. Windows XP tidak mempunyai sokongan IPv6 yang dipasang secara lalai, tetapi Anda seharusnya tidak lagi menggunakan Windows XP.
  • Router Dengan Sokongan IPv6 : Banyak - bahkan mungkin kebanyakan - router pengguna di alam liar tidak menyokong IPv6. Periksa perincian spesifikasi penghala anda untuk melihat apakah ia menyokong IPv6 jika anda ingin tahu. Sekiranya anda ingin membeli penghala baru, anda mungkin ingin mendapatkannya dengan sokongan IPv6 untuk membuktikan diri anda di masa hadapan. Sekiranya anda belum mempunyai penghala berkemampuan IPv6, anda tidak perlu membeli yang baru hanya untuk mendapatkannya.
  • ISP Dengan IPv6 Diaktifkan : Penyedia perkhidmatan Internet anda juga mesti menyediakan IPv6 di hujungnya. Walaupun anda mempunyai perisian dan perkakasan moden, ISP anda harus menyediakan sambungan IPv6 untuk anda menggunakannya. IPv6 dilancarkan dengan stabil, tetapi perlahan - kemungkinan besar ISP anda belum mengaktifkannya untuk anda.

Cara Memberitahu Jika Anda Menggunakan IPv6

Kaedah termudah untuk mengetahui sama ada anda mempunyai sambungan IPv6 adalah dengan melayari laman web seperti testmyipv6.com. Laman web ini membolehkan anda menyambungnya dengan cara yang berbeza - klik pautan di bahagian atas untuk melihat apakah anda boleh menyambung ke laman web melalui pelbagai jenis sambungan. Sekiranya anda tidak dapat menyambung melalui IPv6, itu kerana sistem operasi anda terlalu lama (tidak mungkin), penghala anda tidak menyokong IPv6 (sangat mungkin), atau kerana ISP anda belum mengaktifkannya untuk anda (kemungkinan besar) .

Bagaimana sekarang?

Sekiranya anda dapat menyambung ke laman web ujian di atas melalui IPv6, tahniah! Semuanya berfungsi sebagaimana mestinya. ISP anda menjalankan tugas dengan baik untuk melancarkan IPv6 daripada menyeret kakinya.

Ada kemungkinan besar IPV6 tidak berfungsi dengan baik. Oleh itu, apa yang harus anda lakukan mengenai perkara ini - sekiranya anda menuju ke Amazon dan membeli penghala berkemampuan IPv6 baru atau beralih ke ISP yang menawarkan IPv6? Sekiranya anda menggunakan "broker terowong", seperti yang disarankan oleh laman web ujian, untuk memasuki IPv6 melalui sambungan IPv4 anda?

Mungkin tidak. Pengguna biasa semestinya tidak perlu risau tentang perkara ini. Sebagai contoh, menyambung ke Internet melalui IPv6 tidak semestinya lebih pantas. Penting bagi vendor sistem operasi, syarikat perkakasan, dan penyedia perkhidmatan Internet untuk mempersiapkan masa depan dan membuat IPv6 berfungsi, tetapi anda tidak perlu risau tentang ini di rangkaian rumah anda.

IPv6 adalah mengenai pemeriksaan masa depan. Anda tidak seharusnya berlumba-lumba untuk melaksanakannya di rumah atau terlalu membimbangkannya - tetapi, apabila anda perlu membeli penghala baru, cuba beli yang menyokong IPv6.

Kredit Gambar: Adobe of Chaos di Flickr, hisperati di Flickr, Vox Efx di Flickr