Cara Periksa sama ada PC Anda Sedia untuk Oculus Rift atau HTC Vive

HTC Vive Oculus Rift dan Valve memerlukan beberapa perkakasan permainan PC yang kuat. Tidak pasti sama ada PC anda dapat menanganinya? Kedua-dua Oculus dan Valve menyediakan alat yang akan dengan cepat memeriksa apakah PC anda sesuai untuk mematikan.

Sebagai peraturan umum, melainkan jika anda membina atau membeli PC permainan mewah baru-baru ini, ada kemungkinan PC anda sebenarnya tidak bersedia untuk realiti maya. Pastikan anda membeli atau membina PC baru dengan mempertimbangkan keperluan perkakasan ini sekiranya anda merancang untuk memasuki VR.

Periksa Sama ada PC Anda Boleh Menangani Oculus Rift

BERKAITAN: Oculus Rift vs. HTC Vive: Alat dengar VR mana yang sesuai untuk anda?

Untuk menguji sama ada PC anda sudah siap untuk Oculus Rift, muat turun Alat Keserasian Oculus Rift dan jalankan. Alat ini akan memeriksa perkakasan PC anda untuk memastikan anda mempunyai pemproses grafik, CPU, RAM, dan jumlah port USB yang mencukupi untuk menyokong perkakasan. Alat ini juga akan menguji apakah pengawal USB motherboard anda cukup baik, kerana ada masalah antara beberapa motherboard yang lebih tua dan Rift.

Sekiranya PC anda tidak lulus, alat ini akan memberitahu anda apa masalahnya - mungkin anda hanya perlu menaik taraf kad grafik anda, sekiranya anda bernasib baik. Sekiranya anda perlu menaik taraf perkakasan anda, lihat bahagian terakhir artikel ini untuk keperluan minimum.

Lihat Jika PC Anda Sedia untuk HTC Vive dan SteamVR

Sekiranya anda lebih berminat dengan HTC Vive, muat turun aplikasi Uji Prestasi SteamVR melalui Steam. Walaupun alat Oculus hanya membandingkan perkakasan PC anda dengan pangkalan data, alat Uji Prestasi SteamVR benar-benar akan menjalankan penanda aras untuk melihat apakah PC anda dapat membuat kandungan realiti maya pada 90 bingkai sesaat, dan sama ada ia dapat melakukannya pada tahap grafik yang disyorkan kualiti.

Alat ini berguna walaupun anda lulus ujian Oculus, kerana ia akan memberi anda idea tentang kualiti grafik yang dapat anda harapkan dengan prestasi yang lancar dalam permainan realiti maya.

Keperluan Perkakasan Minimum untuk Oculus Rift dan HTC Vive

Sekiranya PC anda lulus ujian di atas, anda tidak perlu risau tentang keperluan perkakasan. Tetapi anda mungkin ingin melihat keperluan sistem yang tepat jika anda merancang untuk membeli atau membina PC yang dapat menangani realiti maya.

Perkakasan yang diperlukan sebahagian besarnya serupa antara kedua-dua alat dengar. Ini adalah syarat minimum, jadi perkakasan yang lebih cepat selalu lebih baik. Tetapi anda memerlukan sekurang-kurangnya:

  • Grafik : NVIDIA GeForce GTX 970 atau AMD Radeon R9 290
  • CPU : Intel i5-4590 untuk Oculus Rift, Intel i5-4590 atau AMD FX 8350 untuk HTC Vive (CPU AMD ini mungkin berfungsi dengan Rift, tetapi Oculus tidak secara rasmi menyenaraikan CPU AMD apa pun yang disokong.)
  • RAM : 8GB untuk Oculus Rift, 4GB untuk HTC Vive
  • Output Video : Output video HDMI 1.3 untuk Oculus Rift, HDMI 1.4 atau DisplayPort 1.2 untuk HTC Vive
  • Port USB : 3 port USB 3.0 dan 1 port USB 2.0 untuk Oculus Rift, hanya 1 port USB 2.0 yang diperlukan untuk HTC Vive (walaupun USB 3.0 disokong dan mungkin memberikan pengalaman yang lebih baik)
  • Sistem Operasi : Windows 7 dengan Service Pack 1 diperlukan untuk kedua-dua alat dengar. Oculus Rift memerlukan versi 64-bit.

Awas komputer riba. Kerana pemasaran NVIDIA yang membingungkan, komputer riba dengan "GTX 970M" atau bahkan "GTX 980M" tidak cukup pantas untuk realiti maya - bahawa "M" bermaksud kad komputer riba yang lebih rendah. Beberapa komputer riba termasuk grafik kelas desktop, seperti notebook siap pakai VR MSI dengan grafik GTX 980 di dalamnya. Pastikan GTX 970 atau 980, bukan 970M atau 980M.

Sekiranya anda ingin mendapatkan PC dengan mempertimbangkan realiti maya dan tidak mahu membuatnya sendiri, Oculus mengiklankan "Oculus Ready PCs" dan HTC mendorong "Vive Optimized PCs" yang boleh anda beli dari jenama seperti Alienware, Asus, Dell, Falcon Northwest, HP, dan MSI. Ini dijamin berfungsi dengan baik dengan alat dengar yang berkaitan. NVIDIA juga menyediakan senarai komputer siap VR dengan grafik NVIDIA.

Rift atau Vive tidak menyokong Mac OS X atau Linux, malangnya. Walaupun fakta bahawa Valve membuat sistem operasi permainan SteamOS sendiri berdasarkan Linux, Valve bahkan tidak peduli untuk mengumumkan garis masa untuk sokongan SteamOS dan Linux. Alat dengar ini hanya menggunakan Windows untuk jangka masa yang akan datang.

Kredit Imej: Maurizio Pesce