Cara Menghapus Lagu Pendua Dari iTunes

Sekiranya anda melakukan banyak memuat turun di luar kedai iTunes, lagu-lagu di perpustakaan anda dapat digabungkan, meninggalkan anda dengan album pendua. Sekiranya anda ingin mengetahui sama ada anda telah memuat turun sesuatu dua kali, senang diberitahu di iTunes.

Tunjukkan Item Pendua di iTunes

Buka iTunes dari Dock atau folder aplikasi anda. Dari menu Fail di bar menu atas, arahkan kursor ke "Perpustakaan" dan pilih "Tunjukkan Item Pendua" dari menu lungsur.

Ini akan memaparkan senarai item yang mempunyai nama dan artis yang sama, jadi dua lagu dengan nama yang sama oleh orang yang berlainan tidak akan muncul di sini.

Album, panjang, dan kandungan boleh berbeza, yang boleh membawa kepada kekeliruan. Tidak semua yang ada dalam senarai ini adalah pesalah, jadi anda seharusnya tidak menghapus semuanya.

Contohnya, penyusunan dan album "terbaik" yang menyusun lagu dari artis itu akan muncul di sini jika anda juga mempunyai salinan asalnya. Sekiranya seorang artis mengeluarkan versi lagu yang diperbaharui pada album kemudian, itu juga muncul di sini, dengan anggapan ia mempunyai nama yang sama. Edisi album "Premium" yang menampilkan lagu tambahan akan muncul di sini juga jika anda mempunyai kedua versi. Dalam setiap kes, anda mungkin ingin menyimpan beberapa lagu yang dituntut iTunes sebagai pendua, jadi periksa semula sebelum menghapus apa-apa.

Namun, anda tidak mahu memilih semuanya dan memadam, kerana senarai ini menunjukkan kedua-dua salinan lagu. Anda harus menahan Command untuk memilih beberapa item dan mengklik secara manual pada setiap lagu yang ingin anda hilangkan.

Ini menjengkelkan, tetapi tidak ada cara yang lebih cepat yang mempertimbangkan semua kemungkinan sebab mengapa anda mempunyai pendua. Setelah memilih semuanya, anda boleh mengklik kanan dan memilih "Padam dari Perpustakaan" untuk membuang item yang anda pilih.

Di bahagian atas layar, anda dapat mengubah mod pandangan menjadi "Album yang Sama", yang mempersempitnya lebih banyak dan menyelesaikan sebahagian besar masalah dengan album yang terpisah.

Item dalam senarai ini kemungkinan merupakan masalah import, dan biasanya anda dapat membuang sebahagian besar pendua tanpa perlu risau.

Penyuntingan Pukal

Sekiranya anda ingin menyimpan lagu pendua, tetapi menukar album yang terdapat di dalamnya, anda boleh melakukannya dengan pengeditan pukal. Pilih banyak lagu yang ingin diedit dengan Command + klik, kemudian klik kanan item yang dipilih dan klik "Dapatkan Info" pada menu konteks.

Ini akan memunculkan arahan yang memberitahu anda bahawa anda sedang berusaha untuk mengedit banyak item. Anda boleh menekan "Jangan tanya saya lagi" untuk menyembunyikannya di masa hadapan.

Klik "Edit Item" untuk melanjutkan ke layar info. Dari sini, anda boleh membuat perubahan pada salah satu kotak ini, dan ia akan diterapkan pada setiap lagu yang anda pilih. Sekiranya anda menukar album, lagu akan disusun menjadi album baru, walaupun Anda mungkin harus menambahkan seni album kembali di bawah "Artwork."

Berhati-hatilah semasa menukar maklumat di sini kerana sukar untuk menyusun semuanya kembali ke tempat sekiranya anda merosakkan sesuatu. Satu perkara yang menjengkelkan adalah nombor trek, yang tidak dapat anda edit secara pukal. Sekiranya nombor trek anda tidak sesuai, anda mesti mengeditnya satu persatu secara manual, yang memerlukan sedikit masa.